Pianist la minus 10 grade şi la 5.798 de metri înălţime

Ultima actualizare:

Ce performanţă! Zoltán Thurzó, un muzician din Oradea, a doborât pentru a doua oară recordul mondial pentru un concert la înălţime. El a cântat săptămâna trecută, timp de aproape o oră, nouă piese clasice de pian, în vârful celui mai înalt drum asfaltat din lume, Umling La Pass, arată adevarul.ro.

Artistul Zoltán Thurzó  a cântat în  condiţii extreme. Foto: Arhivă personală
Artistul Zoltán Thurzó a cântat în condiţii extreme. Foto: Arhivă personală

Locul inedit ales de pianistul bihorean Zoltán Thurzó pentru un recital se află în India, regiunea Ladakh, la altitudinea de 5.798,51 metri. Drumul asfaltat Umling La Pass se află cu 300 de metri mai sus decât la performanţa sa anterioară. În urmă cu doi ani, el cântase două ore pe Muntele Everest, cu un pian închiriat din Nepal şi adus pe munte cu un elicopter, ispravă care i-a adus prima doborâre a recordului. Pianistul orădean şi-a corectat în India propriul record de înălţime, stabilit pe Everest - 5.325,77 metri.

„Pe 12 iunie 2024, în India, între orele 09:58:15 – 10:39:40 ora locală (asta este 07:28:15 – 07:59:40), am cântat nouă piese clasice de pian. Am petrecut în total 31 de minute şi 40 de secunde cântând la pian în vârful celui mai înalt drum asfaltat din lume, Umling La Pass. După aceea am cântat patru imnuri: maghiar, secuiesc, român şi indian” a transmis muzicianul pe pagina sa de Facebook.

Cel mai lung recital: 130 de ore

În timp ce cânta la pian, temperatura era cuprinsă între 0 şi minus 5 grade Celsius. Din cauza vântului puternic, temperatura reală a fost minus 10 sau chiar minus 13 grade Celsius. După întoarcerea acasă, Zoltán va face toate demersurile pentru recunoaşterea noului record mondial Guinness Book. „Dacă totul merge bine, în curând voi fi oficial de trei ori deţinător al recordului mondial la două categorii. Acest proiect a fost o provocare diferită şi mai periculoasă decât cântatul la pian pe Muntele Everest. Fără experienţa acumulată acolo, proiectul actual ar fi fost imposibil”, explică instrumentistul. Zoltan ai deţine un record, acela pentru cel mai lung concert - maraton din lume: 130 de ore.

Pe cel mai înalt drum asfaltat  din lume: Umling La Pass. Foto: Facebook / Thurzó Zoltán
Pe cel mai înalt drum asfaltat din lume: Umling La Pass. Foto: Facebook / Thurzó Zoltán

Scopul eforturilor sale are drept obiectiv înfiinţarea unui Muzeu al Muzicii în oraşul său natal, Oradea. Pianistul speră ca, prin aceste performanţe, va atrage atenţia lumii pentru a-şi realiza visul. „Aş vrea să merg în multe locuri ca să cânt la pian şi, cu fondurile strânse acolo, să ajut Fundaţia «Music Museum» (…) Încerc să cumpăr o clădire de 500.000 de euro. Aşa cum un pârâu nu poate trece printr-o stâncă prin propria forţă, ci prin perseverenţa sa, aşa sunt şi eu. Muzeul de Muzică pe care aş vrea să-l creez în Oradea este o forţă mai mare în spatele meu decât forţele şi obstacolele pe care le întâlnesc în faţa mea. Sunt încrezător”, transmite pianistul.

Familia lui Zoli, muzică pe pâine

În vârstă de 38 ani, Zoltán Thurzó este singurul pianist din Oradea ultimelor şase decenii care trăieşte exclusiv din banii câştigaţi în concerte. Zoli, aşa cum îi spun prietenii, provine dintr-o familie de muzicieni. Bunicul din partea mamei a fost Sándor Thurzó, violonist şi istoric muzicolog, bunica lui, Margit Tyukodi, a fost cântăreaţă de operă, mama lui, Margit Terézia, a cântat la flaut, pian şi vioară, iar fratele ei, József Sándor, este violonist. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
autobuz troleibuz stb foto shutterstock
distractie jpeg
Nicki Minaj profimedia 0717344716 jpg
praf saharian jpeg
cana jpg
shutterstock 2238691451 jpg
foto1 aglomerati autostrada 12711400 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net