Pisicile care au salvat Muzeul Goleşti. Clădirea era amenințată de șoareci

Muzeul Goleşti, din Argeş, deţine peste 68.000 de exponate, inclusiv tronul regilor României, iar în urmă cu mai mulţi ani, totul era ameninţat de apariţia şoarecilor. Conform adevarul.ro, problema a fost rezolvată printr-o soluţie clasică, dar foarte practică: s-au adus pisici.

Muzeul Goleşti atrage anual  foarte mulţi vizitatori. FOTOGRAFII: Adevărul/ Muzeul Goleşti
Muzeul Goleşti atrage anual foarte mulţi vizitatori. FOTOGRAFII: Adevărul/ Muzeul Goleşti

Aflat la 8 kilometri de Piteşti, muzeul se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare şi deţine un patrimoniu valoros, de peste 68.000 de obiecte. Printre acestea se numără două obiecte excepţionale: tronul regilor României şi biroul regelui Carol I. De altfel, conform istoricilor, Regele Carol I a petrecut prima noapte pe pământ românesc chiar la conacul Goleştilor. Reprezentanţii familiei Golescu au făcut istorie şi în politica românească, dând trei prim-miniştri: Ştefan Golescu, Nicolae Golescu şi Alexandru G. Golescu-Arăpilă. Revenind la problema apărută la Muzeul Goleşti, cea a numeroşilor şoareci şi şobolani, aceasta era destul de mare, pentru că rozătoarele puneau în pericol exponatele de mare valoare, de la tronul regilor României până la ţesăturile vechi. Cel care a găsit soluţia salvatoare a fost Iustin Dejanu, directorul Muzeului Goleşti. Acesta a adus pisici la muzeu. Iar la ora actuală acolo sunt nu mai puţin de 45 de pisici. „Necesitatea aducerii pisicilor a apărut din cauză că muzeul era plin de şoareci şi şobolani. Era un mare risc, o ameninţare pentru exponatele de valoare de aici, şi pentru obiectele din lemn, dar mai ales pentru textile. Nu poţi controla rozătoarele, mai ales că noi suntem vecini cu câmpul pe două laturi ale muzeului. Şi drept urmare veneau foarte multe rozătoare. A fost o necesitate. Din punctul de vedere al conservării, a fost excelent. Acum nu mai este vreo rozătoare la muzeu. Pisicile aduse sunt foarte eficiente. M-a inspirat aici şi doamna director Paulina Popoiu de la Muzeul Satului, care are mai multe pisici decât mine, vreo 80”, a declarat pentru ”Adevărul” Iustin Dejanu. 

Pisicile se simt  acasă la muzeu
Pisicile se simt acasă la muzeu

Mănâncă 4-5 kilograme de hrană zilnic

Primele pisici au fost aduse în 2016, iar ele au fost urmate de altele, care au făcut o adevărată colonie acolo. Au fost inclusiv vizitatori care şi-au lăsat pisicile de acasă la muzeu, ştiind că vor fi ocrotite. „Pot spune că pisicile au devenit şi o atracţie pentru vizitatori. Pentru că sunt foarte mulţi care iubesc pisicile şi care veneau efectiv să vadă pisicile, să le aducă mâncare. Au fost şi cazuri de vizitatori care au adoptat dintre pisicile noastre”, a mai spus Iustin Dejanu. 

Directorul Muzeului Goleşti şi mai mulţi colegi au cumpărat mâncare şi vaccinuri pentru pisici. Însă sunt momente în care nu mai fac faţă. Asta şi pentru că cele 45 de pisici trebuie să mănânce 4-5 kilograme de hrană zilnic, ceea ce înseamnă costuri de 200-300 lei pe zi. Pe glob, cel mai celebru caz de muzeu care foloseşte pisici pentru a proteja exponatele este cel de la celebrul Hermitage din Sankt Petersburg, unde pisicile sunt utilizate cu succes încă din anul 1764 pentru a scăpa de rozătoare.

Cel mai valoros exponat: tronul Regilor României

Tronul Regilor poate fi văzut  la Muzeul Goleşti
Tronul Regilor poate fi văzut la Muzeul Goleşti

După ce România a fost proclamată Regat, în 1881, în ţara noastră au fost realizate două tronuri pentru cei doi suverani, Majestăţile Lor Regale Carol I şi Elisabeta. Cele două tronuri au fost folosite între anii 1885 şi 1947, de către toţi monarhii României. Tronul regilor României se află din 1981 la Muzeul Goleşti, fiind adus de la Muzeul de Artă. Ce s-a întâmplat cu al doilea tron regal? „Tronul pereche, al Reginei Elisabeta, se găseşte în rezervele Muzeului Naţional de Istorie“, preciza istoricul şi criticul de artă Gabriel Badea-Păun pentru ”Adevărul”, acum şase ani. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net