Plantele astea te scapă de insecte. Le devorează!
Nimic nu i-ar trăda pasiunea neobişnuită! Adrian Danciu (27 de ani) este un tânăr din Satu Mare care lucrează într-o fabrică de componente auto și care, în paralel, urmează cursurile școlii de asistenți medicali. În timpul liber, Adrian intră în seră şi îngrijeşte plante carnivore.
În familia lui Adrian Danciu, pasiunea pentru flori există de multă vreme, mama lui fiind cea care a umplut curtea cu diferite plante decorative. Adrian a dus mai departe acest hobby şi are propriile plante, dar nu unele banale.
„Prima plantă carnivoră am primit-o de ziua mea, acum doi ani, de la logodnică. Mi-a plăcut, vedeam cum se dezvoltă şi cum se hrănește. Am început să citesc mult despre plantele carnivore, noapte de noapte“, îşi aminteşte Adrian.
În scurt timp, el și-a mai cumpărat câteva, ca apoi să le înmulțească. Pe internet a mai găsit câțiva pasionați, cu care a intrat în contact, scrie “Weekend Adevărul”. Cel mai mare ajutor l-a primit de la nişte prieteni din Ungaria. „Ne sunăm, ne spunem că avem o plantă de Nephentis, de exemplu, cu care nu avem ce face. Pur și simplu, ne trimitem plantele unul altuia prin curier“, povestește Adrian. El a înființat și o asociație a crescătorilor de plante carnivore, comunitate care le facilitează accesul la expoziţii. După înfiinţarea asociaţiei, sătmăreanul a avut o surpriză: „Se pare că eu deţin cel mai mare număr de plante carnivore din România. Am opt specii și peste o sută de exemplare în total. Sunt diferiți hibrizi, din diferite specii și subspecii“, se mândreşte el.
„Mulţi mă întreabă cum le hrănesc, dacă trebuie să le cumpăr carne. Nu e nevoie, fiindcă se hrănesc singure cu muște, cu țânțari și cu alte insecte, plus că îşi iau mineralele din pământ. Sunt plante tropicale și subtropicale, putând fi găsite în junglă, dar nu sunt pretențioase. Unele au nevoie de mai multă căldură şi le mut în casă iarna, iar restul rămân în sera de afară“, încheie tânărul.
Click! spune
Pasiunea lui Adrian Danciu nu este una costisotare, însă îi consumă mult timp. Cele ele mai scumpe dintre plante ajung la 60 de euro bucata, întreaga lui colecție fiind estimată la 1.000 de euro. În fiecare zi, după serviciu, intră în seră pentru a îngriji plantele.