Plătești prea mult la încălzire? Iată cum menții căldura în casă!

Ultima actualizare:

În următoarea săptămână sunt anunțate temperaturi negative care vor ajunge chiar și la – 25 de grade. Acesta e un motiv serios să te gândești la ce trucuri poți apela pentru a păstra cât mai mult timp căldura în casă. Iată nouă ponturi!

Un apartament sau o casă termoizolate sunt ideale în această perioadă cu ger cumplit. Dacă locuința ta nu anvelopată cu polistiren, ai sesizat probabil că ai facturi mai mari la încălzire. Acest lucru se datorează faptului că spațiul tău de locuit pierde căldură prin pereți, pe sub tocurile geamurilor și ușilor, prin plafon sau podea. Pentru a păstra cât mai mult căldura în interiorul casei tale ai de muncă, nu glumă, căci nu te poți lupta de la egal la egal cu aerul cald, care are mereu tendința de a te lăsa cu ochii-n soare. Deci, ia un creion și notează!

Caloriferele, neacoperite. Dacă folosești calorifere pentru încălzirea camerelor, sub nicio formă nu le acoperi cu perdele, draperii, prosoape sau rufe puse la uscat. Căldura va fi absorbită de acestea și va fi împiedicată să se împrăștie uniform în spațiile de locuit. De asemenea, dacă ai mobilier în fața corpurilor de încălzire, e cazul să le dai la o parte.

Rulouri textile la geamuri și uși. Poți limita pierderile de căldură prin plasarea unor ruloruri textile la geamuri și uși. Efectele se vor vedea imediat.

Utilitatea foliei de aluminiu. Lipește folii de aluminiu în spatele caloriferelor, pe pereți. Acestea nu vor permite căldurii emise de calorifere să se piardă inutil prin pereți.

Lasă lumina naturală să intre. Chiar și pe timp de iarnă, în timpul zilei, avem parte de lumină naturală caldă. Permite razelor soarelui să pătrundă în camere, îndepărtând perdelele sau draperiile (dacă ele există).

Draperiile trase noaptea. Pe timp de noapte poți trage draperiile decorative, însă în așa fel încât să nu acoperi caloriferele. Tot ce se interpune între tine și geam e de ajutor, căci împiedică aerul rece să pătrundă în cameră.

Închide hota noaptea. Cele mai multe hote sunt dotate cu butoane care permit închiderea culoarului de circulare a aerului. În zilele friguroase și în timpul nopților, pe gura de evacuare a hotei (prin care iese aerul/aburul aspirat) intră aer rece de afară.

Aerisește cu geamurile larg deschise. Cea mai bună metodă de a aerisi camerele este să închizi repartitoarele (dacă ai) și să deschizi geamurile larg, preț de câteva minute. Camerele intens aerisite se încălzesc la loc mult mai repede.

Caloriferele electrice. Dacă optezi să te încălzești folosind aparate alimentate cu energie electrică, poți alege între calorifere sau panouri radiante. „Dacă folosiţi calorifere este bine să le cumpăraţi pe cele pe bază de gel, deoarece consumă mai puţin decât cele clasice. Este bine ca şi acestea să aibă un termostat. Şi panourile radiante sunt o soluţie economică, mai ales dacă se montează pe tavan şi astfel căldura se degajă uşor în încăpere“, spune inginerul Cosmin Bostan, citat de adevarul.ro.Termoizolarea interioară. Un imobil reabilitat termic este mult mai eficient din punct de vedere energetic, însă termoizolarea individuală a fațadei blocului nu e permisă. Asta nu te împiedică să-ți termoizolezi apartamentul pe interior. „Folosiţi polestiren şi rigips şi astfel veţi crea o barieră termică şi camera va fi mult mai călduroase. Puteţi pierde puţin din spaţiu cu izolaţia, dar veţi economisi la încălzire“, mai spune inginerul Cosmin Bostan. Dacă stai la casă, poți oricând să o termoizolezi, dacă ai banii necesari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net