Pleci cu ma┼čina ├«n vacan┼ú─â? Cum evi┼úi accidentele la drum lung

image

Te preg─âte┼čti de concediu? Dac─â vei pleca cu ma┼čina, mare aten┼úie la drum! Pentru c─â vor mai pleca ┼či al┼úii, iar pe ┼čosele se pot ├«nt├ómpla multe. Iat─â c├óteva sfaturi de care s─â ┼úii cont pentru a conduce ├«n siguran┼ú─â ┼či pentru a ajunge cu bine la destina┼úie!

Nu pleca obosit

Odihne┼čte-te cu o zi ├«nainte, asta ├«nsemn├ónd s─â dormi c├ót mai mult. Oboseala la volan e foarte periculoas─â. Nu ar trebui s─â te bazezi pe faptul c─â ai un organism rezistent sau c─â e┼čti un foarte bun ┼čofer. ┼×i cei mai experimenta┼úi pot a┼úipi la volan. 

Poartă centura de siguranţă

At├ót ┼čoferul, c├ót ┼či pasagerii sunt obliga┼úi prin lege s─â poarte centura de siguran┼ú─â, ├«ns─â mul┼úi dintre ei nu dau importan┼ú─â acestui aspect. ├Än cazul unui accident, centura de siguran┼ú─â poate face diferen┼úa.

Cump─âr─â scaune speciale pentru copii

Copiii mici trebuie transporta┼úi ├«n scaune speciale, care s─â le asigure confortul, dar ┼či siguran┼úa ├«n trafic. Acestea trebuie s─â fie omologate ┼či speciale pentru fiecare grup─â de v├órst─â. Astfel de dispozitive se ata┼čeaz─â pe bancheta din spate a ma┼činii ┼či sunt prev─âzute cu centuri ┼či alte accesorii care s─â-l ├«mpiedice pe cel mic s─â se r─âneasc─â ├«n cazul unui accident. 

Nu dep─â┼či viteza legal─â

Pleci ├«n vacan┼ú─â, deci ar trebui s─â fii relaxat ┼či s─â ├«ncerci s─â te bucuri de drum ┼či de peisaj. Nu e cazul s─â gone┼čti ca un nebun pe ┼čosele, mai ales c─â te po┼úi trezi oric├ónd cu o groap─â ÔÇťc─âscat─âÔÇŁ ├«n mijlocul drumului sau cu diferite obiecte aruncate din alte ma┼čini. O vitez─â redus─â atunci c├ónd circuli prin zone cu serpentine sau pe timp de ploaie ├«┼úi poate salva via┼úa. 

Nu te ┼čicana cu al┼úi ┼čoferi ├«n trafic

Nu ┼čtii peste cine dai ├«n trafic, a┼ča c─â cel mai bine ar fi s─â-┼úi vezi de drum, s─â nu te enervezi ┼či s─â nu te ┼čicanezi ├«n trafic cu al┼úi ┼čoferi. Dac─â observi pe cineva agresiv, ├«ncearc─â s─â te ├«ndep─ârtezi de ma┼čina respectiv─â. Las─â-l s─â te dep─â┼čeasc─â! Vei sc─âpa de-o grij─â!

Fii foarte atent la ceilalţi participanţi la trafic

Nu conteaz─â c─â e┼čti un ┼čofer disciplinat ├«n trafic sau c─â ai experien┼ú─â ├«ntr-ale ┼čofatului. Foarte important este s─â ai grij─â s─â te fere┼čti, dac─â e cazul, de ceilal┼úi conduc─âtori auto mai pu┼úin aten┼úi. Fii cu ochii ├«n patru ┼či anticipeaz─â orice mi┼čcare a celor care circul─â pe l├óng─â tine. 

P─âstreaz─â distan┼úa fa┼ú─â de ma┼čina din fa┼ú─â

De multe ori, c├ónd mergem pe autostrad─â, cu vitez─â, se ├«nt├ómpl─â ca ma┼čina din spatele nostru s─â stea ÔÇ×lipit─âÔÇŁ de noi. Dac─â mergem pe banda a doua, mesajul este clar: ┼čoferul respectiv ne someaz─â s─â trecem pe banda ├«nt├ói pentru a-i face loc s─â treac─â. Este un obicei enervant, agasant, dar ┼či foarte periculos. ├Äncearc─â s─â nu faci la fel. ┼×oferul din fa┼úa ta ar putea pune fr├ón─â, iar tu nu vei mai putea evita impactul. 

Nu vorbi la telefon în timp ce conduci

Asta, doar dac─â nu cumva ai sistem hands-free. Vorbitul la telefon, consumul de alimente ┼či b─âuturi te oblig─â s─â ┼úii doar o singur─â m├ón─â pe volan. ├Än acel moment, nu mai de┼úii controlul total asupra ma┼činii. 

Verifică presiunea în roţi

├Änainte de a pleca la drum lung, d─â o tur─â cu ma┼čina ├«n service ┼či verific─â presiunea ro┼úilor. Aceasta nu trebuie s─â fie nici prea mic─â, nici prea mare. Siguran┼úa ├«n trafic, mai ales c├ónd pleci ├«n vacan┼ú─â ┼či urmeaz─â s─â parcurgi sute de kilometri, ┼úine foarte mult de pneurile pe care le ai.

Cinci mor┼úi ┼či opt r─âni┼úi ├«n doar dou─â zile┬á

  • Sinaia - Trei persoane au fost r─ânite, ieri, dup─â ce un ┼čofer a pierdut controlul volanului, iar ma┼čina a lovit alte dou─â autoturisme. 
  • Bucure┼čti - Un accident a paralizat, ieri, circula┼úia pe linia tramvaiului 41. Asta, din cauza unui ┼čofer care a  p─âtruns cu ma┼čina pe ┼čine. 
  • Neam┼ú - Duminic─â, trei tineri au murit, iar un al patrulea a fost r─ânit, dup─â ce ma┼čina ├«n care se aflau a intrat ├«ntr-un cap de pod. Autoturismul implicat ├«n accident circula cu vitez─â mare. 
  • Timi┼č - Tot duminic─â, dou─â persoane au murit ┼či trei au fost r─ânite ├«ntr-un accident petrecut l├óng─â Lugoj, dup─â ce un ┼čofer a intrat pe contrasens, iar autovehiculul s-a ciocnit cu o alt─â ma┼čin─â.

Tinerii cu ma┼čini┬áputernice, cei mai┬ápericulo┼či ┼čoferi

image

┼×oferii tineri, sub 25 de ani, care conduc ma┼čini cu o capacitate cilindric─â de peste 2.500 centimetri cubi ┼či locuiesc ├«n jude┼úele Suceava, S─âlaj ┼či C─âl─âra┼či provoac─â cele mai grave accidente. Frecven┼úa accidentelor produse de ace┼čtia e mult mai mare dec├ót ├«n cazul celor de peste 40 de ani ┼či cu ma┼čini mai modeste. Acestea sunt concluziile unui raport ├«ntocmit de Autoritatea de Supraveghere Financiar─â, care a efectuat portretul-robot al ┼čoferului cu daune RCA. 

Cele mai mari daune medii din perioada 1 ianuarie 2013-31 decembrie 2015 au fost ├«n jude┼úele Suceava (9.401 lei), S─âlaj (9.192 lei) ┼či C─âl─âra┼či (8.127 lei). La polul opus, cele mai mici daune medii au fost, ├«n acela┼či interval, ├«n Arge┼č (4.85i lei), Cluj (4.902 lei), Sibiu (4.913 lei) ┼či Bucure┼čti (4.934 lei). 

Frecven┼úa ┼či valoarea daunei cresc propor┼úional cu capacitatea cilindric─â a ma┼činii. 

Mai mult, frecven┼úa ┼či valoarea daunei sunt mai mari pe m─âsur─â ce ┼čoferii sunt mai tineri. La ┼čoferii cu v├órsta mai mic─â de 25 de ani, frecven┼úa este de 6,14%, iar valoarea medie a daunelor se ridic─â la 6.989 lei. ├Än schimb, pentru ┼čoferii cu v├órsta mai mare de 40 de ani, frecven┼úa daunelor este de 4,59%, iar valoarea medie  a daunelor e de 5.358 lei.

stefan banica paparazzi8 jpg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
ana morodan vanatai6 png
santana 1 jpg
alergie jpeg
1 zahar shutterstock 1649448835 jpg jpeg
grup de prieteni
al kuweit canicula epa efe (4) jpg
image
image
image
image
1 alternative pentru apa calda la temperatura optima jpg jpeg
grecia vacanta pixabay jpg
turisti la paris la turnul eiffel jpeg
al kuweit canicula epa efe (4) jpg
lauren nava croaziera secrete (1) jpg
Ce este bine s─â faci pe timp de canicul─â  Reguli de aur de la speciali┼čti jpeg