Ploaie de stele căzătoare. Când vor putea fi observate Lyridele din România


    Spectacolul Lyridelor va putea fi observat cu ochiul liberfoto: Getty Images
Spectacolul Lyridelor va putea fi observat cu ochiul liberfoto: Getty Images

În luna aprilie, românii vor fi martorii unui fenomen astronomic spectaculos, Lyridele, în limbaj popular ploaie de stele căzătoare. Lyridele vor putea fi observate din România în perioada 22-24 aprilie.

Oamenii pot vedea într-o noapte cam 5-6 stele căzătoare pe oră. Însă atunci când Pămânul trece pe unde e praf, pe unde sunt resturi de la comete și asteroizi, pot fi observate cam 15-20 de stele căzătoare pe oră, așa cum se întâmplă în cazul Lyridelor, susține Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, potrivit Digi24

Curentul de meteori Lyride va începe în 15 aprilie, dar în cursul nopții de 23-24 aprilie va fi atins maximul. Lyridele reprezintă resturi din coada cometei C/1861 G1 (botezată și „Thatcher”), iar praful din coada ei va arde în atmosfera Pământului.

Cum se pot vedea Lyridele

Pentru a putea vedea meteorii, nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Este de preferat ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați.


    Stelele căzătoare pot fi observate cel mai bine în afara orașelorfoto: Shutterstock
Stelele căzătoare pot fi observate cel mai bine în afara orașelorfoto: Shutterstock

Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic.

Lumina Lunii nu va strica foarte observațiile, pentru că Luna se va afla aproape de apus după miezul nopții și va coborî mult pe cer până la răsăritul Soarelui. Cel mai bine este sa observați cerul după miezul nopții până dimineața și să alegeți o zonă de cer pe care să o priviți încontinuu.

Citește și:

Nunta cosmică 2021. Momentul în care Soarele și Luna se întâlnesc și dorințele se împlinesc

gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
Matilda Pascal Cojocărița și Nicolae Ceaușescu jpg
Mama lui Theo Rose și Teo Trandafir jpg
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
mariana moculescu jpg
cub gabriela marin denise pilafai png
cub razvan ciobanu png
cub theo rose anghel damian png
Madonna FOTO Instagram
 dmitri rogozin sursa facebook
image
image
image
image
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
cub cred în românia animat gif
Politia din Muntenegru FOTO Shutterstock jpg
cum se epilau femeile in antichitate jpg
Joshua Cooper jpg
sarcina in vis jpg