Ploile au făcut ravagii în România. Avertismentele hidrologilor

După ce în ultimele 48 de ore peste 19 râuri au produs inundații, hidrologii au emis avertizări pentru ploi și furtuni, valabile astăzi, 29 mai până la ora 23:00. Sunt vizate de un Cod Galben de ploi și inundații 16 județe iar pentru Caraș Severin a fost emis un Cod Portocaliu. Între timp noi precipitații au făcut ravagii în localități din Arad și Caraș-Severin și au transformat Reșița într-un imens lac.

Inundații Reșița
O ploaie torențială a măturat mașinile de pe mai multe străzi din Reșița. Foto: pressalert.ro

Au intrat sub incidența Codului Portocaliu râurile din bazinele hidrografice: Caraș – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Carasova și afluenții aferenți sectorului situat în aval de stația hidrometrică Carasova – amonte stația hidrometrică Văradia, în județul Caraș-Severin. 

De asemenea, în intervalul menționat, sunt așteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, fiind posibile depăşiri ale cotelor de inundație. 

Avertizare meteo Cod Galben de ploi pentru 16 județe 

Meteorologii au emis Cod galben de instabilitate atmosferică - ploi torenţiale, cu descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului, de luni la prânz până în cursul serii, în 16 judeţe din Banat, Crişana, în vestul Transilvaniei, Oltenia, în sud-estul Munteniei şi în Dobrogea. În Capitală, e posibil să plouă după-amiaza şi seara, iar temperatura maximă va fi de 25-26 de grade. 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă luni, până la ora 23.00, în judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Dolj şi parţial în Cluj, Alba, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. 

În zona municipiului Bucureşti, în acelaşi interval, cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiază şi seara când vor fi posibile ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. Temporar, vântul va prezenta unele intensificări, cu viteze de până la 40-50 km/h. Temperatura maximă va fi de 25-26 de grade. 

Caraș-Severin 

Mai multe străzi din municipiul Reşiţa au fost inundate luni după-amiază, după o ploaie torentială. A fost dată alarma pentru că scenele au șocat martorii și au înspăimântat locuitorii din zonele afectate. Au fost chemați toți pompierii din oraș, inclusiv cei din turele libere. Hidrologii anunţă că s-au strâns 48 de litri de apă pe metru pătrat în doar 20 de minute.

Hidrologii anunță noi inundații
Inundațiile au făcut ravagii și în Arad. Foto: inhga.ro

Arad

Mai multe gospodării au fost inundate, luni, în localitatea Păiuşeni din judeţul Arad, în urma unei viituri. La faţa locului intervin mai multe echipaje de pompieri, care au salvat şi două persoane. Anterior, echipajele au lucrat pentru decolmatarea unor fântâni în localitatea Bata. 

”Pompierii militari ai Detaşamentului Sebiş au intervenit cu: o autospecială de intervenţie, două motopompe şi un echipaj SMURD pentru evacuarea apei din aproximativ 10 gospodării inundate în urma unei viituri, în localitatea Păiuşeni. În plus au fost evacuate două persoane surprinse de viitură.

În urma fenomenelor meteorologice avertizate, pompierii militari ai Secţiei Bârzava şi ai Gărzii de intervenţie Birchiş au intervenit și ei cu o motopompă pentru evacuarea apei din aproximativ 15  fântâni, în localitatea Bata”, a transmis ISU Arad într-un comunicat remis news.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
horoscop webp
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net