PNL îl propune ca premier tot pe Florin Cîțu? Klaus Iohannis convoacă partidele săptămâna viitoare

Ultima actualizare:

    Marţi, în Parlament,  George Simion (AUR)  l-a ironizat pe Florin Cîţu,  demis cu tot cu GuvernFoto: Inquam Photos
Marţi, în Parlament, George Simion (AUR) l-a ironizat pe Florin Cîţu, demis cu tot cu GuvernFoto: Inquam Photos

Peste criza sanitară şi peste valul scumpirilor s-a suprapus şi criza politică. De marţi, în urma moţiunii de cenzură, votată de 281 de parlamentari PSD, USR şi AUR, Guvernul Florin Cîţu a fost demis, la 11 luni de la învestire. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că abia săptămâna viitoare va convoca partidele la negocieri.

Scandalul politic îşi are rădăcinile în septembrie, când prim-ministrul Florin Cîţu (PNL) l-a dat afară pe Stelian Ion (USR), ministrul Justiţiei. Situaţia tensionată din coaliţia de guvernare a răbufnit, iar miniştrii USR au demisionat în bloc. Marţi, cei de la USR au votat cot la cot cu PSD şi AUR pentru a trânti Executivul din care făcuseră parte. Pentru a reveni în coaliţie, ei pun condiţia să fie nominalizat un alt premier. Numai că Florin Cîţu, ales preşedinte la PNL în locul lui Ludovic Orban şi susţinut de Klaus Iohannis, pare singura opţiune a liberalilor pentru fotoliul de la Palatul Victoria. 

Ce spune Constituţia

Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern. Potrivit Constituţiei, preşedintele României urmează să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de premier va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. 


    Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Aflat ieri în Slovenia, Klaus Iohannis a motivat de ce a convocat abia săptămâna viitoare consultările cu partidele. “Eu cred că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ (…) Să începem discuţii aşezate, serioase, mature”, a susţinut Iohannis. Întrebat dacă Florin Cîţu poate fi nominalizat din nou pentru funcţia de prim-ministru, şeful statului a replicat: “Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier”. 

Mai e posibilă refacerea coaliţiei?

“Vedem că USR a votat pentru căderea Guvernului din care a făcut parte. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să-ţi dărâme Guvernul”, a punctat şeful statului. Liderul de la Cotroceni nu e convins că se va găsi repede o soluţie. “Dacă partidele nu se înţeleg, acest guvern interimar va rămâne în funcţie până când se găseşte o nouă soluţie. Ţara nu poate să rămână total neguvernată. Cred că toată lumea va înţelege că e mai bine să avem un guvern cu puteri depline decât un guvern interimar”, a subliniat şeful statului. 

Click! spune

Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Lukasz Szpunar jpg
iarna aprilie hunedoara jpg
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
autostrada romania ucraina jpg
pensie jpg
labirintul logo jpeg
image png
coji de cartof in ghiveci colaj pexels,pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net