PNL se pregătește pentru perioada de după 15 mai. Ludovic Orban întreabă liderii din teritoriu despre Starea de Alertă

Ultima actualizare:

    Premierul Ludovic Orban vrea să afle pulsul partidului după Starea de Urgență
Premierul Ludovic Orban vrea să afle pulsul partidului după Starea de Urgență

Premierul Ludovic Orban a convocat în această seară liderii din teritoriu și parlamentarii pentru a discuta despre situația după 15 mai. Ludovic Orban îi va informa despre propunerile pentru România post Stare de Urgență, printre care și declararea Stării de Alertă.

Prima a început la ora 17.00, întâlnirea lui Ludovic Orban și a ministrilor cu parlamentarii PNL. Potrivit digi24.ro, va urma la ora 19.00 o întâlnire online a conducerii PNL, în care se vor pune pe masă toate variantele pentru zilele ce vor urma. Premierul Orban vrea să știe părerea PNL înainte de a discuta miercuri cu președintele Klaus Iohannis tema măsurilor de relaxare după 15 mai, în acest scop fiind deja întocmit un raport care prevede mai multe măsuri pe etape. Una dintre idei este și instituirea Stării de Alertă. Este potrivit juriștilor apropiați de PNL o măsură necesară pentru a putea fi menținute, legal, unele dintre restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, cum ar fi închiderea restaurantelor și a altor domenii de activitate cu public. În plus, prin instituirea Stării de Alertă s-ar putea face reglejele fine ale societății în cazul apariției unor probleme după relaxarea survenită la 15 mai.

Ce este Starea de Alertă

Potrivit legii, starea de alertă "se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență". Starea de Alertă este reglementată de Ordonanța de Urgență nr. 21/2004.

Augustin Zegrean spune că în Starea de Alertă nu se pot da amenzi
Augustin Zegrean spune că în Starea de Alertă nu se pot da amenzi

”Spre deosebire de Starea de Urgență, în Starea de Alertă nu pot fi instituite amenzi”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. După cum anunță digi24.ro, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia. Diferența față de Starea de Urgență este că Starea de alertă nu trebuie aprobată de Parlament. Ea se aprobă prin hotărâre, de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu avizul premierului. În localităţi, starea de alertă o declară primarul cu aprobarea prefectului. Pentru un judeţ, decizia aparţine prefectului şi trebuie aprobată de ministrul Administraţiei şi Internelor. Zonele afectate de inundaţii, incendii sau zăpezi pot fi evacuate şi se pot acorda ajutoare de urgenţă. Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră. Potrivit articolului 4 din OUG nr. 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru:

– avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol – declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de urgenţă

– intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative – acordarea de ajutoare de urgenţă – instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată;

– solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională

– acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice

Declararea Stării de Alertă permite autorităților să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezentă nu se justifică în cazul situaţiilor de urgenţă la nivel naţional sau pe teritoriul mai multor judeţe se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, în Monitorul Oficial al autorităţii administrativ-teritoriale respective.

Citiți și

Măsuri drastice dacă va fi stare de urgență. Totul va fi închis și vom ieși din casă la anumite ore

România, în stare de urgență. Măsurile anunţate de Klaus Iohannis: Școlile rămân închise, s-ar putea plafona prețurile la alimente

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net