Povestea Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici. Au cântat și au murit împreună


    Soţii Doina și Ion Aldea-Teodorovici au cântat împreună şi tot împreună au murit, acum 26 de ani, într-un tragic accident în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992FOTO: adevarul.ro
Soţii Doina și Ion Aldea-Teodorovici au cântat împreună şi tot împreună au murit, acum 26 de ani, într-un tragic accident în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992FOTO: adevarul.ro

Soţii Doina și Ion Aldea-Teodorovici au cântat împreună şi tot împreună au murit, acum 26 de ani, într-un tragic accident în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Moartea celor doi cântăreți basarabeni a îndurerat lumea artistică din România și Republica Moldova.

O poveste de dragoste frumoasă și o moarte absurdă. În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, Doina şi Ion se îndreptau către Chişinău când în localitatea Coșereni, pe E 85, mașina în care se aflau s-a izbit de un copac. Ion a murit pe loc, iar soția sa, în salvare, în drum spre Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. În schimb, şoferul şi pasagerul aflat în faţă au scăpat fără nici o zgârietură.

Fiul celor doi regretați artiști, Cristofor Aldea -Teodorovici, a rămas orfan de mic și a fost crescut de bunicii săi. Cristofor, acum în vârstă de 36 de ani, menține vie amintirea părinților săi: le cântă piesele, face turnee omagiale.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, biografie

Doina Marin s-a născut pe 15 noiembrie 1958, la Chișinău. A cântat de mică, iar de la 14 ani a fost în turnee în toate republicile unionale din fosta URSS, dar și în Mongolia, Germania, Algeria și Cuba. Avea 23 de ani când l-a întâlnit pe Ion Aldea-Teodorovici, cu doi ani mai mare de cât ea. La 5 august 1982, se naște fiul lor, Cristofor Aldea-Teodorovici.

Ion Aldea-Teodorovici a studiat compoziția la Conservatorul din Chișinău, iar piesele cântate împreună cu soția sa erau compoziții proprii, multe dintre acestea pe versurile marelui poet basarabean Grigore Vieru. A scris muzică simfonică, de cameră, cântece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice. Când era mai trist, scria muzică sacră.

Românii i-au îndrăgit din prima secundă pe cei doi basarabeni datorită cântecelor de un profund patriotism.

Anul acesta, pe 30 octombrie, se împlinesc 26 de ani de la dispariţia tragică a artiştilor basarabeni Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

Moartea artiştilor basarabeni a survenit, potrivit tuturor informaţiilor oficiale prezentate în 1992, în urma accidentului rutier. Datele arată că în zona localităţii Coşereni, la ora 2.30, maşina artiştilor s-a lovit de un copac, de pe marginea drumului.

Polițiștii au spus: „cauza accidentului a fost viteza excesivă, plus neatenţia şi chiar aţipirea la volan. Nu a fost vorba de nici o defecţiune. Direcţia, frânele şi luminile au fost în regulă și am eliminat orice suspiciune”. În urma impactului, mașina a învăluit pur şi simplu pomul în care a pătruns, până la bancheta din spate, unde se aflau soții Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

Sursa: adevarul.ro

manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
bacteria care te poate ucide
pele gettyimages 841963610 jpeg
Anamaria Prodan
Bancnotele care valorează 1800 de lire
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Zile libere legale în 2023
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
image
image
image
image
bacteria care te poate ucide
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png