Povestea dramatică a unui prim-balerin de la Opera Națională Iași. Unde a ajuns acum

Ultima actualizare:

    Prim-balerinul ieșean Ioan Baitanciuc are o poveste tristă de viațăFOTO: Captură BZI.ro
Prim-balerinul ieșean Ioan Baitanciuc are o poveste tristă de viațăFOTO: Captură BZI.ro

Fostul prim-balerin Ioan Baitanciuc (89 de ani) de la Opera Națională Română Iași a avut o carieră impresionantă, însă o poveste de viață foarte tristă. De mai bien de trei ani, acesta își duce bătrânețea la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

Ioan Baitanciuc și-a început cariera la vârsta de 12 ani, pe maidanele din județul Botoșani, acolo unde s-a născut și a crescut, scrie BZI.ro. Debutul în carieră a fost la opera din Cluj, acolo unde a învățat și primele mișcări. Despărțirea de familie a fost cea mai grea, având în vedere că era doar un adolescent când și-a luat viața în piept și a plecat singur într-un oraș străin.

Cum a ajuns Ioan Baitanciuc să facă balet

Fostul prim-balerin poveștește că era pasionat de dans de mic, însă nici nu știa ce înseamnă exact balerin, când a fost selectat pentru a merge la școala e balet din Cluj.

„Cred că m-am născut cu această pasiune pentru dans. Când eram copil, mai aveam un prieten, pasionat de dans, și împreună făceam tot felul de coregrafii și sărituri. Eram toată ziua pe maidanul de lângă casă și dansam. Nu stăteam locului niciodată. Aveam aproximativ 12 ani când am auzit că va veni o comisie specială de la Iași, care căuta balerini. Eu pe atunci participam la tot felul de spectacole din cadrul unui club de activități, unde se făceau tot fel de dansuri. Nu știam ce înseamnă balerin. Eu știam de acrobații, că lângă maidanul de lângă mine veneau mereu circuri și eram atent la ce făceau ei și am început să fac și eu după ei tot felul de sărituri.

După momentul pe care l-am prezentat în fața comisiei, mi s-a spus că voi primi un răspuns, că se va înființa o școală de balet la Iași. Nu s-a mai înființat și mi-au spus că am reușit, am luat probele, doar că trebuie să aleg să merg la Cluj sau la București. Am plecat la Cluj. Am învățat să fac primele mișcări la bară, prima poziție, a doua, a treia și parcă nu mă simțeam chiar confortabil, dar așa a fost începutul și după aceea a fost foarte frumos”, a declarat Ioan Baitanciuc, fost prim-balerin al Operei Naționale Române Iași.

După câțiva ani s-a întors la Iași

„Am stat timp de doi ani la Cluj, unde am devenit o mică vedetă. A venit și aici o comisie de la București, eram în clasa a 9-a, și în două, trei zile am plecat la București. Am continuat școala de balet acolo, pe care am terminat-o în 1953. Eram atât de activ la școală, încât, în același timp, făceam cursuri și mă luau și la operă ca balerin. După finalizarea școlii m-am angajat direct solist la București, unde aveam un salariu destul de mare. Am primit unele dintre cele mai importante roluri de soliști.

Timp de aproximativ 4 ani am dansat pe scena din București, până când m-au sunat părinții mei să mă întorc la Iași. Nu am stat prea mult pe gânduri și m-am întors la Iași, alături de părinți și de frați. Nu erau balerini încă la Iași și dintre toți cei care au venit la Opera din Iași, eu am fost cel cu cea mai bună tehnică și am fost angajat prim-balerin. Aveam salariul cel mai mare, câștigam aproximativ 4.000 de lei, ceea ce însemna foarte mult”, a mai povestit bărbatul.

Tragediile din familia prim-balerinului

Ioan Baitanciuc a fost căsătorit și a avut doi copii. Soția prim-balerinului a fost și ea balerină. Povestea frumoasă de dragoste a început la Opera Națională Română din Iași. Erau o familie frumoasă până când o veste tristă i-a lovit. Primul lor băiat s-a îmbolnăvit grav, iar în ciuda tratamentelor, acesta s-a stins din viață. De parcă nu era destul, la diferență de câțiva ani, în urma unei afecțiuni a rinichilor, a decedat și soția acestuia.

”Mi-a rămas doar fiul mai mic, care mi-a dăruit și doi nepoți frumoși. În urmă cu aproximativ 4 ani am venit la Căminul de Pensionari «Sfânta Cuvioasă Parascheva». Am hotărât, de comun acord cu fiul meu, să mă întorc în țară, că e mai bine, și așa am făcut”, a încheiat Ioan Baitanciuc.

Pe lângă această tragedie, prietena cea mai bună și colega de scenă a prim-balerinului a murit la vârsta de 40 de ani.

Citește și:Vlad Mărculescu, balerinul dat afară de Beatrice Rancea, a revenit la Opera Națională Iași. Acum va primi și salariile pe perioada în care nu a avut serviciu

Beatrice Rancea, demisă din funcţia de director al Operei Naţionale Iaşi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net