Povestea emoționantă a elevei din Giurgiu care a luat 10 pe linie la Capacitate


    Ea este eleva care a luat 10 la examenul de CapacitateFoto: Facebook
Ea este eleva care a luat 10 la examenul de CapacitateFoto: Facebook

Alina Mihaela Rizea (14 ani) este eleva care a reușit să uimească întregul sat Crevedia Mică, din Giurgiu, după ce a obținut media 10 la examenul de Capacitate, fără să urmeze meditații. părinții săi au venituri modeste și nu au putut mereu să îi fie alături pentru a învăța.

Alina nu a avut neapărat nevoie de prezența fizică a părinților pentru a învăța. Inteligentă și ambițioasă, eleva a ascultat sfatul mamei și tatălui de a da importanță învățăturii, iar din clasa a V-a, până într-a VIII-a, a obținut numai note de zece pe linie, precizează Adevărul.ro.

Modestă din fire, Alinei nu i-a venit să creadă că a obținut și de această dată media zece la examenul final: "Ştiam că lucrările mele sunt bune, pentru că m-am pregătit, dar mă gândeam că e posibil să se fi strecurat o greşeală şi să nu obţin 10. Am plâns o jumătate de oră când am aflat rezultatul. A fost un şoc, sunt uimită!"

Alina provine dintr-o familie cu posibilități materiale modeste. Mama sa, care a lucrat ca femeie de serviciu la școala din sat, a fost nevoită să plece în străinătate pentru a obține mai mulți bani, iar tatăl este muncitor în construcții. amândoi și-au îndemnat fiica să învețe bine, pentru a-și asigura viitorul.

Își dorește să învețe la un liceu din București

Alina mărturisește că nu a obligat-o nimeni să-și gacă temele și nici nu au supravegheat-o părinții, a fost pur și simplu dorința ei de a învăța cât mai mult pentru a-și depăși condiția actuală.

„Sunt fericită pentru acest rezultat, m-au sunat sute de prieteni, rude şi cunoscuţi ca să mă felicite. Părinţii mei sunt în al nouălea cer, i-am făcut cu adevărat fericiţi. Ştiu însă că greul abia acum începe. Am în faţa un drum frumos, dar anevoios. Trebuie să demonstrez că pot depăşi orice obstacol pentru a-mi atinge visul”, spune adolecenta. Alina Rizea a optat să-şi continue studiile la Colegiul Naţional „Grigore Moisil” din Capitală, la secţia Matematică-Informatică. Va face naveta în fiecare zi pentru a ajunge la şcoală, apriximativ 75 de km dus-întors, însă acest lucru nu o sperie. „ Merg cu autobuzul până în Bucureşti, la autogară, iar de acolo cu RATB-ul. Proababil, din al doilea an vom sta cu chirie pentru că şi sora mea va opta pentru un liceu din Capitală.”

Fata, lăudată și de profesori

Pentru Doina Moraru, profesoară de limba română la școala gimnazială „Dumitru Pătrașcu” din Crevedia Mică, rezultatul Alinei nu a fost deloc o surpriză. Profesoara, care i-a fost dirigintă timp de patru ani, se aștepta ca Alina să obțină nota absolută: „Era de aşteptat acest rezultat pentru că a muncit zi de zi, cu simţ de răspundere şi perseverenţă. Nu a dat niciodată înapoi, este un copil responsabil care şi-a asumat întodeauna ceea ce face. Rezultatul ne arată, fără urmă de subiectivism, că este un copil bun. Este cea mai mare bucurie a mea, am plâns când am aflat rezultatul. Aceasta este dovada că la clasă s-a lucrat foarte bine şi iată am demonstrat că şi în mediul rural se poate. Performanţă se obţine oriunde, dacă există implicare, dăruire şi seriozitate”, a mărturisit profesoara, potrivit sursei citate.

Care sunt planurile de viitor ale Alinei

Eleva știe că nu-i va fi ușor să facă naveta în fiecare zi, dar ea își dorește să poată urma o facultate la ASE, în București. În plus, este una dintre elevele care își dorește să rămână în românia pentru a contribui la dezvoltarea țării: „Totul ţine de seriozitate, muncă multă şi ambiţie. Eu am lucrurile în serios pentru că îmi doresc o carieră. Vreau să urmez Facultatea de Cibernetică din cadrul ASE şi să ajung cineva. Nu m-am gândit niciodată să plec din România. Şi-aşa au plecat mulţi, suntem o populaţie îmbătrânită, cred că a venit vremea să ne gândim la viitorul acestei ţări”.

FotoJet (2) jpg
FotoJet (6) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (7) jpg
FotoJet (1) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FotoJet (8) jpg
cub cub cătălin scărlătescu png
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg