Povestea regelui înșelătoriilor prin telefon. Un sucevean a păcălit o femeie din SUA să-i trimită 400.000 de dolari

Ultima actualizare:

225 de ani închisoare la doar 44 de ani. Este povestea neverosimilă a regelui infracțiunilor prin telefon din România, suceveanul Ovidiu Rusu. Ultima faptă a celui poreclit „Magistratul” a șocat polițiștii. A păcălit o femeie din SUA să-I trimită 400.000 de dolari pentru construcția unui așa-zis centru de sănătate la o mânăstire din Suceava.

Ovidiu Rusu
Ovidiu Rusu zis „Magistratul” arată pe degete câte clase are: patru. Foto: monitorulsv.ro

În luna ianuarie a acestui an a fost depusă la Poliția Rădăuți o plângere a unei femei din SUA care pretindea că timp de opt ani, în perioada 2013-2021 a trimis unui fals călugăr suma de 400.000 de dolari. Femeia a povestit anchetatorilor cum a fost păcălită și cum a aflat că a dat banii unei rețele de infractori.  

Cum a păcălit Rusu femeia din SUA  

"(…)La sfârşitul anului 2013, în timp ce persoana vătămată se afla în Statele Unite ale Americii, ar fi accesat un anunţ postat pe un site on-line de către persoane neidentificate, care îşi atribuiau identitatea unor cadre monahale şi personal ecleziastic, cu intenţia de a stabili o legătură spirituală care să conducă la apropierea sa de biserică.  

Astfel, persoana vătămată ar fi contactat telefonic persoana din anunţ şi ar fi început o legătură cu persoane necunoscute şi neidentificate, constând în conversaţii telefonice frecvente, ajungând la un moment dat la încrederea deplină că persoana cu care corespondează este un preot din Suceava. În aceste împrejurări, după ce ar fi obţinut încrederea persoanei vătămate şi ar fi convins-o că este preot, persoana neidentificată ar fi început să-i solicite diverse sume de bani, cu anumite scopuri precise, de ajutorare, respectiv construirea de biserici, grădiniţe sau farmacii, precum şi alte cauze umanitare", a povestit purtătorul de cuvânt al Poliției Suceava, Ionuț Epureanu. Ancheta a dus la Ovidiu Rusu care tocmai pentru astfel de fapte fusese mutat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla 

Acuzațiile aduse lui Ovidiu Rusu 

"Astfel, în perioada 2013- 2021, aflându-se încarcerat în penitenciar, folosindu-se de calitatea falsă de preot, atribuindu-şi în mod nereal identităţile unor monahi, ar fi indus şi menţinut în eroare telefonic persoana vătămată aflată în Statele Unite ale Americii, de la care, sub pretextul neadevărat al construirii unei grădiniţe pentru copii, a unei farmacii care oferă medicamente gratuite pentru nevoiaşi, a efectuării de lucrări la biserici sau pentru cauze umanitare, ar fi solicitat şi primit în mod injust, prin intermediul complicilor săi, respectiv 8 persoane (5 bărbaţi şi 3 femei), aproximativ 400.000 dolari americani", a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Suceava. Duminică, 20 august s-a dat semnalul pentru percheziționarea celulei lui Rusu de la penitenciarul Gherla 

Penitenciarul Gherla
Penitenciarul Gherla este de maximă siguranță dar asta nu l-a oprit pe Ovidiu Rusu. Foto: cluj24.ro

Cum a decurs percheziția din celula lui Rusu de la Penitenciarul Gherla

Pentru a pune mâna pe telefonul-probă al lui Rusu, mai mulți poliţişti ai Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Rădăuţi au sosit la Penitenciarul Gherla unde este „cazat” infractorul. Aici, împreună cu gardienii din cadrul închisorii, au pus în executare duminică, cinci mandate de percheziţie domiciliară emise de Judecătoria Rădăuţi.  

Îi căutau și pe complicii suceveanului căci era clar că acesta nu putea acționa singur. În celula lui Rusu, surpriză, acesta a refuzat să predea telefonul și chiar să permită efectuarea percheziției asupra locului său de deținere. Din acest motiv, la cererea anchetatorilor, membrii grupei de intervenții a penitenciarului l-au imobilizat în forță pe deținut, cu cătuşe metalice în poziţia cu mâinile la spate.  

Potrivit cluj24.ro, în urma perchezițiilor ar fi fost descoperit telefonul căutat, probă într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Percheziția a durat 190 de minute.  

Cine este Ovidiu Rusu alias „Magistratul” 

Ovidiu Rusu este regele neîncoronat al țepelor prin telefon cum ar fi metoda „Accidentul” și a fost judecat în zeci de dosare penale care i s-au întocmit în toată România, de la Suceava până la Baia Mare, de la Botoşani la Piatra Neamț.  

Dacă la începuturi folosea metoda „Accidentul”, în timp Rusu și-a lărgit modul în care păcălea, arogându-și calităţi oficiale, de procuror, judecător de regulă sau chiar de preot sau călugăr. În aceste din urmă calități a reușit și cele mai tari lovituri, păcălind în 2021 o bătrână de 77 de ani din București cu 132.000 de euro.  

Femeia a fost convinsă prin telefon de escroc că este călugăr și a acceptat să facă o faptă bună, pentru construirea unei case de copii. Complicii acestuia au preluat banii, după o lună în care au vorbit zilnic cu bătrâna la telefon, ca să-i câștige încrederea. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
bell pepper 569070 1280 jpg
femei celebre iubiri jpg
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net