Povestea zguduitoare a marelui rugbist ”Capone”. Suferă de o formă gravă de Alzheimer

Ultima actualizare:

    Constantin Dinu suferă de o formă gravă de AlzheimerFOTO: Captura Newsweek.ro
Constantin Dinu suferă de o formă gravă de AlzheimerFOTO: Captura Newsweek.ro

Constantin Dinu (76 de ani), unul dintre cei mai mari rugbiști români ai anilor 60-70, poreclit „Capone”, are mari probleme acum, din cauza bolii Alzheimer. Fosta glorie a sportului nu mai recunoaște pe nimeni și nu se mai poate descurca singur. Soția sa, Coca, îi este alături tot timpul, însă peste ei au venit valuri de probleme.

Totul a început în 2017, cand soții Dinu au hotărât să se întoarcă definitiv în România. Până atunci, de la încheierea carierei de sportiv, cei doi se mutaseră în Franța. Au revenit în Chitila, acolo unde se născuse Capone, scrie Newsweek.ro.

Problemele de sănătate ale fostului rugbist au început să apară chiar din anul în care a revenit în țară. La început a fost o formă ușoară, însă boala a evoluat foarte repede. Doi ani mai târziu, în 2019, a ajuns în imposibilitatea de a se mai descurca singur. Sportivul nu mai recunoaște pe nimeni și a uitat până să și meargă.

Soția sa îl îngrijește zi și noapte, dar nu-i poate deveni tutore din cauza unei decizii a CCR greșit interpretate. Povestește cu ochii în lacrimi despre drama prin care trece, dar nu se dă bătută. Chiar dacă soțul ei nu mai recunoaște pe nimeni, ea știe și acum ce mâncare îi place și cum se simte.

Probleme cu facturile și actele de proprietate

Soția a fost nevoită să deschidă un proces prin care să-i devină tutore propriului soț pentru a putea să administreze bunurile pe care le au împreună. Însă lucrurile nu au mers așa cum ar fi trebuit, chiar dacă există toate documentele care atestă boala ireversibilă și starea în care se află fostul rugbist.

„Am avut probleme chiar și la plata facturilor. Nu puteam plăti pentru că cei de la gaze și curent voiau să vorbească cu soțul meu. Eu le spuneam că el nu mai poate să vorbească, dar nu m-au înțeles. Voiau să vorbească doar cu titularul contractului. Desigur, sunt și alte multe probleme care necesită această calitate de tutore. Mi-e foarte greu. Am și eu o vârstă și probleme medicale, oricând mi se poate întâmpla și mie ceva și nu putem lăsa actele în regulă după noi. Am început acum un an acest proces la Judecătoria Buftea, acum am ajuns la Tribunalul Buftea, nici nu știu ce să mai fac”, ne-a spus Constanța Coca Dinu, soția lui „Capone”. Ea spune că așa cva nu li s-ar fi întâmplat dacă rămâneau în Franța, dar nu regretă totși că se află în România în casa în care, speră ea, va veni să stea fiul lor care este acum ăn străinătate.

Săptămâna viitoare, Constanța Dinu va merge la un nou termen al acestui proces, de data aceasta la Tribunalul Buftea, acolo unde speră că situația sa disperată va fi înțeleasă și i se va face dreptate.

Cine a fost Constantin Dinu ”Capone”

În anii 70, Constantin Dinu „Capone” era unul dintre cei mai puternici pilieri ai lumii, nu doar ai echipei naționale de rugby a României. A debutat la echipa națională în 1965, când nu împlinise încă 20 de ani și s-a retras în 1983, la 38 de ani, adunând 69 de selecții. A câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1968, iar cu echipa națională a devenit campion FIRA de cinci ori, având cinci victorii asupra Franței. A jucat și în celebra partidă România – Noua Zeelandă din 1981 , scor 6 -14, în care Stejarilor li s-au anulat două încercări. În România, a jucat la Grivița și Petroșani.

Ce este boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o afecțiune care determină moartea celulelor nervoase, ceea ce îngreunează transmiterea semnalelor de la creier în restul corpului. Moartea celulelor nervoase are loc treptat, pe o perioada de câțiva ani.

Aceasta afectează în jur de 44 de milioane de oameni de peste 65 de ani și este mai frecventă în rândul femeilor. Datele statistice ne mai arată și că aproximativ o treime din bătrânii de peste 85 de ani suferă de această boală incurabilă, care cauzează grave probleme de memorie, comportament și gândire. În România ar fi peste 300.000 de pacienți diagnozticați cu această afecțiune.

Pe măsură ce boala se agravează, pot apărea inclusiv probleme de ordin fizic, precum pierderea forței și a echilibrului, probleme respiratorii și de înghițire sau cu vezica.

Primele simptome ale bolii Alzheimer

Este important să știm să recunoaștem semnele timpurii ale apariției bolii, astfel încât să putem lua măsurile necesare atunci când afecțiunea se află în stadiile incipiente. Iată care sunt primele simptome:

Pierderile de memorie. Sunt cel mai frecvent simptom al bolii Alzheimer. Persoanele bolnave uită rapid informații pe care abia le-au aflat, uită numele persoanelor, chiar și a celor apropiate, datele sau evenimentele importante sau momente cheie din viața lor. Nu orice problemă de memorie indică neapărat apariția bolii, însă trebuie avut în vedere acest simptom, întrucât el este comun tuturor celor afectați de Alzheimer.

Dificultatea orientării în timp sau spațiu. Un alt simptom comun al bolii Alzheimer este dificultatea celor afectați de a-și da seama unde se află sau ce zi este. Se poate întâmpla, deseori, ca bolnavul să nu mai știe de ce se află într-un loc sau cum ori de ce a ajuns acolo. De aceea, este important ca persoanele bolnave să fie supravegheate - ele pot pleca de acasă cu un scop, uită de ce au pornit la drum, devin confuze sau agitate ori nu mai știu să se întoarcă.

Probleme de exprimare. Inițierea și purtarea unei conversații pot fi dificile pentru un bolnav de Alzheimer. Acesta își găsește cu greu cuvintele, nu își mai amintește numele obiectelor sau locurilor ori se întâmplă să nu mai știe cum să termine o propoziție.

Dificultate în a lua decizii.  Bolnavii de Alzheimer pot avea dificultăți în a lua decizii, în special financiare. O lipsă de judecată în modul în care un bolnav își cheltuie banii poate fi un semn timpuriu al apariției afecțiunii. De asemenea, menținerea unei igiene personale riguroase devine pentru un bolnav, în numeroase cazuri, o activitate care îi solicită prea tare fizic, astfel încât ei pot avea dificultăți uneori să-și facă baie sau să își schimbe hainele. Acesta reprezintă un alt motiv pentru care este necesară o ingrijire pentru persoane cu dizabilitati. De altfel, persoanele bolnave pot beneficia inclusiv de ajutor la efectuarea plăților lunare sau la cumpărături, mai ales dacă nu se mai pot deplasa sau descurca singure.

Schimbări comportamentale și de personalitate. Schimbările bruște de comportament pot fi un alt simptom al bolii. Confuzia, depresia, anxietatea sau furia pot apărea și dispărea subit, în cazul unui pacient cu Alzheimer. Când ceva le întrerupe rutina zilnică, bolnavii pot deveni agitați sau iritați ori speriați.

Dificultatea desfășurării unor activități simple. Activitățile zilnice, acelea care ne-au intrat de mult timp în rutină și pe care le efectuăm aproape automat, pot deveni tot mai grele pentru un bolnav de Alzheimer. Acesta poate avea probleme în a-și aminti cum se prepară rețeta lui preferată, de exemplu, sau chiar lucruri mult mai banale, precum punerea în priză a unui aparat înainte de a-l folosi. Rutina curățeniei, cumpărăturile de zi cu zi sau plata facturilor se pot transforma în activități aproape imposibile pentru un bolnav de Alzheimer. Tocmai de aceea este recomandat ca aceste persoane să beneficieze de îngrijire specializată și să fie evaluate periodic de un medic specialist. De asemenea, este recomandat ca persoanele bolnave să nu se mai urce la volan, întrucât pot deveni un pericol în trafic, atât pentru ei, cât și pentru cei din jur.

În prezent, oamenii de știință încearcă să găsească un remediu pentru această boală. Cercetătorii lucrează la un vaccin experimental care ar putea întârzia efectele. Deocamdată a fost testat doar pe şoareci, maimuţe şi iepuri.

Citește și:Boala Alzheimer și cele mai simple căi de prevenție

Un remediu simplu ține la distanță boala Alzheimer

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net