Poveștile indienilor veniți să muncească în România. Departe de familie, pentru un ban în plus

Ultima actualizare:
Au venit de la 5.621 km distanță doar  cu un geamantan
Au venit de la 5.621 km distanță doar cu un geamantan

Şoseaua de Centură a Capitalei nr. 65. Aici, într-un bloc verde la 10 km de Bucureşti, stau 24 de indieni, veniţi să muncească în construcţii în România. Reporterii Click! i-au urmărit la lucru şi acasă, încercând să afle ce îi mână pe aceşti oameni la mii de kilometri distanţă de casă.

Au devenit o prezenţă normală pe şantierele româneşti. Toţi îi văd, puţini vorbesc cu ei, mulţi îi consideră o ciudăţenie, dar un lucru este evident: din ce în ce mai mulţi muncitorii asiatici vin să trudească în România. De ce vin pe şantierele Capitalei, la mii de kilometri de casă? Răspunsul este foarte simplu: pentru o viaţă mai bună, un ban în plus pentru familie, acelaşi lucru care duce milioane de români peste graniţă.

De abia așteaptă iarna: își pregătesc schiurile
De abia așteaptă iarna: își pregătesc schiurile

Puneet Kumar şi Amrital Singh sunt de anul trecut din vară în România şi acum lucrează la pasajul suprateran Nicolae Grigorescu, parte a noii şosele care va lega peste Dâmboviţa, zona Titan-Balta Albă din sectorul 3 de zona Olteniţei-Vitan-Bârzeşti din sectorul 4. ”Pe şantier sunt muncitori foarte buni, învaţă repede tot ce le spui. Sunt foarte receptivi chiar dacă nu au făcut niciodată treaba respectivă. Nu fac nazuri, se vede că sunt veniţi să facă bani pentru cei care îi aşteaptă acasă”, ne spune Ionel Pirpiliu, şeful societăţii de construcţii unde muncesc cei doi indieni.

Programul lor este simplu: se trezesc la 6.00, mănâncă şi apoi sunt duşi cu autobuzele pe şantier. Sunt aduşi înapoi între orele 18.00 sau 19.00, în funcţie de terminarea normei. ”Salariul este în medie 600 de euro curaţi, la care se adaugă mâncarea şi cazarea pe care le-o asigurăm noi. Pentru ei înseamnă bani buni, pentru că acasă, la aceeaşi muncă, primeau 100 de euro”, ne spune inginerul Pirpiliu. În blocul în care sunt cazaţi indienii sunt şi români, cu care se înţeleg perfect, de parcă ar fi fraţi.

Amritpal nu s-a sfiit să ne arate cu ce poftă mănâncă
Amritpal nu s-a sfiit să ne arate cu ce poftă mănâncă

După ce i-am văzut la lucru, adevăraţi roboţi ai şantierelor, îi însoţim ”acasă”. Stau în camere de câte patru persoane, cu baie, frigider şi televizor. Au wifi şi asta este ocupaţia lor de seară, se joacă pe telefon sau vorbesc ore întregi cu membrii numeroaselor lor familii aflate departe, în India. În camera 506, la masa din mijlocul camerei, Puneet şi Sushil au ieşit din starea de roboţi de şantier şi ne spun povestea micii comunităţi indiene din blocul de pe Şoseaua de Centură 62.

După ce vin de la munca de pe șantier, indienii se relaxează la o partidă de cărți
După ce vin de la munca de pe șantier, indienii se relaxează la o partidă de cărți

 ”Suntem din Jalandhar, în statul Punjab. Am calculat şi în linie dreaptă ar fi 5.621 kilometri. La fiecare două, trei camere am ales câte un bucătar şi acesta ne găteşte. Nici unul dintre noi nu fumează, sunt câţiva care mai beau bere, nu ne place tăria. Aveţi bere bună”, ne spune Puneet arătând semnul de ok!

Unii mănâncă în cameră, alţii în bucătăria special amenajată a blocului. Majoritatea sunt vegetarieni, dacă vrei să-i faci fericiţi dă-le legume multe şi orez cât cuprinde, doar uneori puţină carne şi atunci doar de pui. Supele şi ciorbele înseamnă orice mâncare cu foarte multă zeamă. Ce nu le lipseşte la nici o masă este însă ”chapati”. Ne mutăm în camera 408 unde Amritpal şi prietenii săi s-au strâns să mănânce.

Zeci de sri-lankezi au fost  dați afară de la fabrica  de confecţii din Botoşani
Zeci de sri-lankezi au fost dați afară de la fabrica de confecţii din Botoşani

”Chapati este cea mai bună. Este pâinea cea de toate zilele a indianului. Este o lipie fără drojdie, fără praf de copt, făcută doar din făină integrală, apă şi sare”, ne povesteşte indianul mândru. Pe lângă noi se adună din ce în ce mai mulţi indieni, curioşi şi fiecare dornic să ne spună câte ceva în limba lor, căci unul din şase indieni dacă ştie engleză. Cum ne-a prins seara prin bloc, tot sporovăind şi colindând de colo-colo, plecăm, dar indienii vor să ne facă un cadou. Se strâng toţi şi fac o poză, ”pentru fratele nostru român”, spune delegatul lor. 

Muncitorii din Sri Lanka alungaţi din Botoşani au fost angajaţi în Cluj  

Ei au rămas blocaţi pe Aeroportul  Otopeni până când autoritățile  s-au ocupat de noi contracte
Ei au rămas blocaţi pe Aeroportul Otopeni până când autoritățile s-au ocupat de noi contracte

Scandalul muncitorilor din Sri Lanka abandonați în aeroport a ținut prima pagină a ziarelor în luna mai. În final, cei 33 de angajați alungați din Botoşani au fost angajaţi în Cluj, la fabrica DeLonghi din Jucu, pe liniile de asamblare aparatură electrocasnică. Muncitorii au fost alungaţi din Botoşani după ce unul dintre ei s-a îmbolnăvit de coronavirus. Oamenii a fost urcaţi într-un autocar și trimiși la București pentru a fi repatriaţi, dar au rămas blocaţi pe Aeroportul Otopeni. La intervențiile ministrului Muncii, Violeta Alexandru, alți angajatori s-au oferit să-i preia pe străini. Astfel, ei au ajuns pe 28 mai la Jucu.

Întrebată de ce compania a ales să angajeze muncitori din Sri Lanka, directorul general al DeLonghi România, Carmen Petcu, a precizat pentru Mediafax că a fost, în primul rând, un gest de omenie, pentru a ajuta nişte oameni aflaţi într-o situaţie dificilă. „Este cel mai potrivit exemplu ca românii care pleacă în străinătate la muncă în condiţii pe care nu le cunosc, în situaţii pe care nu le gestionează cum trebuie, să înţeleagă că în România se găseşte de lucru în condiţii corecte, de respect şi siguranţă. Şi să lucreze acasă la ei în loc să lucreze pentru alţii”, a spus Petcu. Sri-lankezii au fost cazaţi într-o pensiune, au semnat contracte de muncă pe o durată de un an și vor avea condiţii egale cu muncitorii români.  


    Ei au rămas blocaţi pe Aeroportul  Otopeni până când autoritățile  s-au ocupat de noi contracte Foto: Sever Gheorghe
Ei au rămas blocaţi pe Aeroportul Otopeni până când autoritățile s-au ocupat de noi contracte Foto: Sever Gheorghe

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net