Premierul Florin Cîțu anunţă că România va reveni la normalitatea post-Covid începând cu 1 iunie

Ultima actualizare:

    Florin Câțu a dat vești bune românilor: vine revenirea la normalitate după Covid
Florin Câțu a dat vești bune românilor: vine revenirea la normalitate după Covid

Premierul Florin Câțu a anunțat luni, pentru prima oară de la începerea pandemiei, un termen pentru revenirea României la normalitate după criza Covid. A fost creat un comitet care va stabili pe domenii de activitate cum se va face acest proces. Florin Câțu a spus că trebuie accelerată vaccinare mai ales în zona rurală și pentru asta este nevoie de o implicare a preoților în campanie

Declarațiile premierului Florin Câțu

-Aşa cum arată lucrurile şi m-am asigurat că avem dozele necesare pentru vaccin, vom avea la sfârşitul lunii iulie 10 milioane de doze de vaccin.

-E important ca toată lumea să vrea să se vaccineze. Întâi trebuie să ne programăm şi apoi vom putea să vorbim de 10 milioane persoane vaccinate la sfârşitul lunii iulie, ceea ce clar arată 70% de persoane adulte şi putem vorbi despre redeschiderea economiei aproape în totalitate.

-Sunt două luni foarte importante pentru noi – aprilie şi mai -pentru că în aceste două luni vom avea aproape 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România.

-La finalul lunii mai ar însemna să avem, într-un scenariu mai pesimist, 5 milioane de persoane vaccinate şi într-un scenariu mai optimist 6,3 milioane

-Am luat nişte măsuri, după ce m-am consultat cu primarii, cu reprezentanţii cultelor şi se poate să sărbătoreşti Paştele în această perioadă. Am luat măsurile după ce am discutat cu mai mulţi factori de decizie şi se vede că avem rezultate. Avem un platou care se menţine de aproape o săptămână, la fel şi dacă mă uit la procentul persoanelor confirmate.

-Pe Bucureşti, avem iar o stabilizare, chiar o scădere în ultimele zile, şi la Ilfov avem un platou şi în judeţul Timiş scade. În ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile la mia de locuitori, Bucureştiul a atins un maxim acum câteva zile, iar acum scade.

-Vă cer să aveţi răbdare. Măsurile funcţionează. Avem datele care arată că situaţia epidemiologică a ajuns la un platou. Aşteptăm o îmbunătăţire, dar nu se poate îmbunătăţi fără aceste măsuri pe care le-am luat până acum. E o presiune pe sistemul de sănătate în acest moment. Putem să ajutăm doar prin respectarea măsurilor şi prin vaccinare.

-Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate în România.

-Este nevoie de o implicare a bisericii în campania de vaccinare.

Răspunsuri la întrebări

Ce măsuri se vor lua de la 1 iunie?

-Eu sper să fie cât mai multe măsuri de relaxare.

Certificatul verde se va aplica intern în România?

-Nu.

Se poate aplica la nivel de evenimente : festivaluri, nunți să fie participarea condiționată

-Fiecare țară își va alege propriile metode de a-și deschide economia.

Despre modificarea orei de închidere a magazinelor:

-Noi am cerut respectarea unor norme de interior. Am o discuție permanentă cu retailerii. Înteleg foarte bine situația, au fost alături de noi. În acest moment lucrurile rămân așa cum sunt pentru că dau rezultate.

Despre infecțiile nosocomiale:

-Avem un proiect: proiectul este”spitale noi”. E singura soluție de a scăpa

Ce studii de la specialiști ați avut pe masă când ați decis închiderea magazinelor la ora 18?

-Am văzut situația din economia României dacă nu făceam nimic. Studiile specialiștilor spun că mobilitatea este cauza pentru răspândire.

Despre evenimentele private:

-Eu am anunțat că după 1 iunie vorbi despre revenirea la normalitate, e un prim pas. Așa cum ne gândim la soluții pentru economie, ne gândim și pentru evenimentele private.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William la BAFTA, Getty Images (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
apa consumata in avion FOTO shutterstock 2201162353 jpg
toamna unsplash jpeg
regele charles fiu camilla tom jpg
mancare hotel jpg
Povestea bărbatului care a vândut Turnul Eiffel de două ori   cel mai mare escroc al Americii jpeg
femeie bani jpg
sofer jpg
constantin brâncuși picasso jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net