Prețul carburanților a explodat la începutul anului 2022. Cât costă acum un litru de benzină sau motorină

Ultima actualizare:

Românii au simțit puternic creșterea prețului la carburanți, scumpire ce a avut loc încă din primele două săptămâni ale anului, notează economica.net.

Prețul carburanților este într-o continuă mărire
Prețul carburanților este într-o continuă mărire

La data de 31 decembrie 2021, românii plăteau spre exemplu, la stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, 6,10 lei pentru un litru benzina standard și 6,07 lei pentru litrul de motorina standard.

După doar două săptămâni, la data de 14 ianuarie 2022, românii au avut surpriza că trebuie să scoată din buzunar ceva mai mult pentru carburanți. La aceași stație Petrom, prețurile au crescut semnificativ, astfel că litrul de benzină standard era de 6,38 lei, iar pentru motorina standard era de 6,34 lei.  Doar prețul GPL nu s-a modificat și a rămas tot 3,75 lei/litrul.

Un calcul simplu arată că în doar două săptămâni prețul benzinei a crescut cu 28 de bani pe litru, în timp ce motorina s-a scumpit cu 27 de bani pe litru.

Una dintre principalele cauze ale acestei explozii a prețurilor la carburanți este creșterea accizei, așa cum a fost prevăzută de Ministerul de Finanţe, conform Codului Fiscal ce impune ajustarea la rata inflației.

image

Noua acciză, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022, a determinat o creștere a prețului cu 7-8 bani pentru un litru de carburanți.

A doua cauză a fost creșterea prețului la petrol, astfel că barilul de țiței Brent a depășit pragul de 84 de dolari pe litru, cel mai ridicat nivel din ultima perioadă.

Ce-i așteaptă pe români în 2022 în privința prețurilor la carburanți

Tendința de creștere a prețului la carburanți va continua și în decursul acestui an. Potrivit Reuters, barilul de țiței Brent va atinge cota astronomică de peste 100 de dolari.

În ciuda scumpirilor, România este a doua cea mai ieftină piață din Europa, potrivit serviciului de monitorizare al pieței carburanților al Comisiei Europene.

Țara noastră înregistrează un preț mediu al benzinei de 1,26 euro pe litru, asfel că România depășește doar Bulgaria, unde benzina atinge valoarea de 1,19 euro pe litru.

image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net