Prețuri ireale la carnea de miel. Cât trebuie să scoată din buzunar românii, pentru un kilogram

Ultima actualizare:

Trăim cea mai scumpă viață din ultimele decenii. În ultimul an prețurile au cunoscut o creștere rapidă, iar buzunarul românului abia dacă mai face față. Alimentele s-au scumpit cel mai mult. Nu e de mirare că masa de Paște va fi anul acesta mai săracă și poate și cea mai scumpă decât până acum, iar carnea de miel pare din ce în ce mai puțin accesibilă românului.

image

Vom drămui fiecare leuț pentru sărbătorile care se apropie, spun românii care nu renunță la tradiționala masă de Paște, dar se vor gândi bine ce bunătăți vor mai putea pune pe ea, în condițiile în care, de la carne la verdeţuri, toate s-au scumpit.

Kilogramul de miel, cu 20% mai scump față de anul trecut

Între 40 și 60 de lei costă kilogramul de miel, anul acesta mai scump cu peste 20 de procente faţă de Paștele precedent.

Cu cât se apropie sărbătorile de Paște prețurile urcă, iar comercianţii se aşteaptă să cumpere mai scump de la ferme.

Aşa că este foarte probabil ca la vederea prețurilor din piață, românului să i se cam taie pofta de mâncare.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, Nicolae Cioranu, susţine că preţul corect la carnea de miel în perioada Paştelui va fi între 45 şi 50 de lei, iar dacă va fi sub aceste valori, atunci este o problemă a fermierului, scrie LiveArad.

„Deja cumpărătorii de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, nu mai mă duc să îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă. Îmi spunea un fermier că el deja are programate vreo 200 de capete cu 50 de lei kilogramul, dar direct la consumator”, a explicat Nicolae Cioranu.

Întrebat care ar fi preţul corect pentru carnea de miel în perioada Paştelui, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad a răspuns: “Preţul corect, cu scumpirea şi dublarea furajelor, undeva la 45-50 de lei. Dacă este sub, este o problemă a fermierului. (...) 60 de lei doar dacă este speculat”, a mai spus Nicolae Cioranu

Legumele au ajuns mai scumpe decât carnea

În piețe, prețurile afișate pentru legume par să fie o glumă proastă. Un kilogram de urzici cincurează cu un kilogram de carne. 30 de lei trebuie să scoți din buzunar pentru un kilogram de urzici din care nu faci mai mult de 2,3 porții de mâncare, în timp ce un kilogram de carne de porc este la 24 de lei. 

image

Spanacul, și el la căutare în această perioadă, a ajuns să coste 8 lei, mai scump ca oricând. Anul trecut prețul legumei nu depășea 4 lei...așadar s-a dublat.

Prețul unui kilogram de ceapă a ajuns la 8 lei, în timp ce în pandemie costa maxim 2 lei.

Cartofii noi, doar să îi privești

Un caz special îl reprezintă cartofii românești extratimpurii care ajung în piețe la un preț exorbitant. Spre exemplu, producătorii din din comuna Călărași, județul Dolj, care aduc cartofii din solariile proprii, îi vând la un preţ destul de piperat, adică 20 de lei la en-gross. Pe tarabe, în piață vor ajunge chiar și la 30 de lei.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net