Prima plajă din Europa destinată persoanelor cu dizabilități va fi deschisă în România

Ultima actualizare:

    Din 2018, Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea o plajă destinată perosanelor cu dizabilități
Din 2018, Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea o plajă destinată perosanelor cu dizabilități

Anul viitor se va deschide la Constanța prima plajă destinată persoanelor cu dizabilități. Conceptul este unic în Europa, proiectul fiind inițiat de psihologul Adrian Gemănaru, nominalizat la ”World Autism Festival” pentru elaborarea unor terapii de recuperare a copiilor cu autism, dar și cu alte dizabilități.

Începând cu vara lui 2018, Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea o plajă special amenajată pentru persoanele cu dizabilități. Aceasta va cuprinde două zone de șezlonguri (100 de locuri), două zone de cearșafuri (1.000 de locuri), rampe de acces, o scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, două locuri de joacă, o zonă de stimulare auditivă și una de stimulare vizuală și tactilă, o alee senzorială, un atelier de olărit, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilități și un cort de prim ajutor.

Zona de olărit va fi înconjurată de o alee senzorială, unde turiștii vor putea merge cu picioarele goale pe butuci de lem, rogojină, pietre de râu, scoarță de copac, gazon, boabe de fasole etc.

Pentru persoanele cu dificultăți locomotorii va exista o rampă de acces care le va permite deplasarea cu ușurință și vor exista trei cărucioare mobile plutitoare, cu ajutorul cărora se vor bucura de apa mării.

Copii care prezintă o serie de dificultăți la nivel senzorial vor beneficia de două zone speciale. Zona de stimulare auditivă, care va cuprinde instrumente adaptate pentru exterior, și cea de stimulare vizuală și tactilă.

Pentru a putea pune pe picioare acest proiect, la începutul lunii mai 2018, peste 1.500 de oameni vor alerga timp de 24 de ore pe plajă, în stațiunea Mamaia, pentru a promova și strânge fondurile necesare.

”Cei peste 1.000 de participanți inimioși de la prima ediție a evenimentului «Alerg 24h» ne-au reaprins speranța că spiritul civic încă nu a murit în România, iar oamenii sunt dispuși să ajute la creșterea calității vieții copiilor cu dizabilități. Mai mult decât atât, sperăm ca mediul de afaceri din România să manifeste interes și sprijin pentru acest proiect unic în Europa. Necesitățile unei persoane cu handicap, în special dacă este copil, sunt enorme, iar noi ne dorim să le arătăm că nu sunt singuri în această luptă grea spre recuperare. Cum recuperarea pleacă, în primul rând, de la starea de spirit, am proiectat acest sector de plajă cu foarte multe locuri de joacă și spații în care ei să se bucure de vară și de mare”, declară psihologul Adrian Gemănaru, președintele centrului terapeutic ”Marea Neagră”, într-un comunicat de presă.

Pentru ca acest proiect să prindă viață este nevoie de un buget de aproximativ 100.000 de euro, facilitățile existente fiind oferite copiilor cu nevoi speciale, persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora cu titlul gratuit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
dallas jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
joe biden nato summit zelenski profimedia jpg
octavia marlow instagram jpg
Kate Middleton  GettyImages jpg
1 plante ghiveci shutterstock 1179520909 jpg jpeg
Paparude din comuna Breasta Dolj 1908 jpg
george enescu
diana maria urs busteni jpg
Cum ne indeplinim dorintele 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net