Primarul Chiliman vrea să-l ardă la buzunar pe premierul Ponta pentru o palmă de pământ


    Andrei Chiliman a protestat în stradă pentru salvarea Parcului Bordei
Andrei Chiliman a protestat în stradă pentru salvarea Parcului Bordei

Edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a depus o cerere la Curtea de Apel București în care solicită amendarea premierului Victor Ponta și a ministrului mediului, Grațiela Gavrilescu, pentru refuzul punerii în aplicare a unei hotărâri judecătorești. Primarul dorește sancționarea celor doi cu 20% din salariul minim pe economie (975 lei) pentru fiecare zi de tărăgănare a aplicării hotărârii care salvează Parcul Bordei din Capitală de mâna investitorilor imobiliari.

Primarul Andrei Chiliman a cerut instanței să dispună amendarea premierului și a ministrului mediului cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de amânare a punerii în aplicare a hotărârii judecătorești care obligă Guvernul să exproprieze 0,5 hectare de teren din Parcul Bordei. „Consider că indolenţa sau reaua-credinţă, manifestate de prea mult timp de autorităţile guvernamentale, nu mai pot fi tolerate. Indiferent de culoarea politică pe care au avut-o, guvernele au refuzat sistematic să aplice prevederile Legii nr. 170/2008, prin efectul căreia Parcul Bordei este redat, în integralitatea sa, bucureştenilor. Pe aceste considerente, am acţionat Guvernul în judecată în anul 2011 şi am câştigat definitiv bătălia juridică trei ani mai târziu. Imediat după hotărârea Înaltei Curţi, am început, la ministerul Mediului, demersurile pentru punerea în aplicare a acestuia. Guvernul a ignorat constant demersurile noastre, refuzând, practic, să pună în executare hotărârea judecătorească ”, spune edilul.

Hotărârea la care face referire primarul Andrei Chiliman, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 9 aprilie 2014, obligă Guvernul şi ministerul de resort să exproprieze pentru cauză de utilitate publică o suprafaţă de aproximativ 0,5 hectare de teren din Parcul Bordei. După expropriere aceasta urmează a fi trecută, potrivit legii, în administrarea Primăriei Sectorului 1. Această palmă de pământ a rămas încă în proprietate privată, în ciuda demersului Consiliului General și Municipalității, din 2008 încoace.

Parcul cu pricina are 3,3 hectare, însă doar 2,8 hectare au fost restituite Municipalității, în urma unui scandal imens care l-a avut în centrul atenției pe omul de afaceri Costică Constanda. Acesta s-a făcut stăpân pe parc în 2003, după ce a cumpărat mai multe parcele de la câteva familii care au deținut proprietăți aici în trecut. Sub presiune publică, Municipalitatea a refuzat să elibereze documentație de urbanism pentru construcțiile pe care acesta voia să le ridice aici. În mandatul lui Adriean Videanu, Constanda a primit 2,8 hectare de teren în Satul Francez (nordul Capitalei), cu condiția să renunțe la suprafețele pe care le deține în Bordei. Această zonă verde a fost declarată parc de interes public, unde nu sunt permise construcții de nici un fel.

Însă scandalul nu s-a încheiat aici, căci Constanda a mai rămas proprietar pe încă 0,5 hectare din parc. În plus el a acționat Primăria Capitalei în judecată fiindcă nu i-a eliberat autorizație de construire nici pentru proiectul pe care voia să-l dezvolte în Satul Francez. Omul de afaceri a cerut despăgubiri de 150 de milioane de euro în instanță, în 2010, și a câștigat. În noiembrie anul trecut, însă, Înalta Curte de Casație și Justiție, unde Municipalitatea a contestat decizia Curții de Apel, a dispus rejudecarea cauzei.

Zodia care se îndrăgostește în luna februarie. Sursă foto: Pixabay
cub vali vijelie png
gabriel mardale jpg
maxresdefault jpg
vedete jpg
calendar ortodox 2021 30 ianuarie trei ierarhi mihai coman jpeg
Razvan Danciu, Survivor  jpg
cub botez reghecampf caciuc png
image
image
image
image
image
image
maxresdefault jpg
gabriel mardale jpg
calendar ortodox 2021 30 ianuarie trei ierarhi mihai coman jpeg
case ieftine ungaria jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
Iarna extremă a făcut victime în Afganistan jpg