Primele date oficiale despre Omicron! Două doze de vaccin: doar 35% protecție în fața virusului

Ultima actualizare:

    Administrarea dozei trei crește eficiența vaccinului la peste 70%Foto: Shutterstock
Administrarea dozei trei crește eficiența vaccinului la peste 70%Foto: Shutterstock

Trei mari întrebări au pus pe jar lumea medicală în aceste săptămâni: cât de infecțios este Omicron, cât de rezistent e la vaccinuri și cât de grave sunt simptomele pe care le provoacă. Cercetătorul Cătălin Țucureanu a postat luni seara pe pagina RO Vaccinare ultimele studii oficiale, adunate din toată lumea. Iată care sunt acestea! 

Veștile proaste 

  • Omicron are un număr mare de mutații care îi permit să eludeze parțial răspunsul imun post-vaccinare, post-infecție și unele terapii cu anticorpi monoclonali. 
  • Activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul persoanelor vaccinate sau infectate cu o variantă anterioară este semnificativ scăzută față de Omicron. 
  • Protecția față de infecție la persoanele vaccinate sau de reinfecție la cei trecuți prin boală este probabil scazută pentru Omicron.  
  • Un studiu din Africa de Sud arată o scădere puternică, de peste 40 de ori, a activității neutralizante a anticorpilor la persoanele vaccinate cu două doze. Cei trecuți prin infecție și ulterior vaccinați au un titru mult mai mare de anticorpi neutralizanți, inclusiv față de varianta Omicron. „O scădere de 40 de ori a activității neutralizante nu înseamnă și o scădere de 40 de ori a eficienței. Legătura dintre nivelul de anticorpi și protecție nu este una liniară”, precizează cercetătorul Cătălin Țucureanu pe RO Vaccinare. 
  • Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină, vine cu precizări, într-o postare pe Facebook, spunând că, în ceea ce privește protecția oferită de actualele vaccinuri, „datele din Marea Britanie arată o eficacitate de aproximativ 35% pentru cei vaccinați cu două doze și o eficacitate de 75% pentru cei cu trei doze de ser bazat pe ARNm. Dar nu știm momentan pentru cât timp se menține”. 
  • Protecția dată de vaccinul AstraZeneca e aproape zero, mai spune Marius Geantă. Iar trecerea prin boală nu protejează față de reinfectarea cu Omicron. 
  • Date din Scoția și Danemarca ne arată că Omicron tinde să dizloce varianta Delta mai repede decât ne așteptam și ar putea deveni dominantă până la jumătatea lunii decembrie. 

Veștile bune 

  • Protecția față de evoluția severă a bolii ar trebui să rămână ridicată la persoanele vaccinate sau cu istoric de infecție. 
  • Răspunsul în anticorpi neutralizanți față de Omicron este mult mai puternic la persoanele trecute prin boală și vaccinate sau la cele ce au primit doza booster la câteva luni de la schema inițială. 
  • Eficiența împotriva simptomelor scade semnificativ, cu timpul, de la administrarea schemei inițiale. Dar doza booster cu un vaccin ARN mesager crește eficiența la peste 70% și împotriva Omicron. 
  • Vaccinarea rămâne eficientă. Răspunsul imun este complex și nu implică doar activitatea neutralizantă a anticorpilor. Concret, unii anticorpi, cei neutralizanți, blochează direct infectarea celulelor de către virus. Sunt și alți anticorpi care, deși nu pot bloca direct infecția, se leagă de proteinele de pe virus sau de pe celulele infectate și le marchează pentru a fi eliminate de celule ale sistemului imunitar.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net