Primul copil din România care a primit o inimă artificială mai avea câteva zile de trăit. Inima funcționa doar 13%

O echipă de specialiști în chirurgie cardiovasculară, din Târgu Mureș, a reușit în premieră pentru țara noastră să implanteze o inimă artficială unui copil. Este vorba despre  o adolescentă de 17 ani cu o gravă insuficiență cardiacă. Intervenția a fost un succes, dar fata tot va avea nevoie, la un moment dat, de un transplant de inimă de la un donator uman.

Adolescenta a primit o inimă artificială Foto: Shutterstock
Adolescenta a primit o inimă artificială Foto: Shutterstock

Tânăra de 17 ani a primit o nouă şansă la viaţă

Evoluţia este bună, suntem mulţumiţi. Este conştientă, cooperantă, bucuroasă şi cu un tonus foarte bun", a declarat șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureș, scrie Observatornews.ro.

Până în urmă cu trei luni, Alexandra era o adolescentă ca oricare alta. Cu planuri mari, dar toate s-au năruit brusc. Un diagnostic crunt a obligat-o să îngheţe clasa a X şi a ţintuit-o pe un pat de spital. „Obosea, vomita. La Marie Curie, au depistat că inima ei bate 13%", a spus bunica fetei. 

Singura șansă era un transplant de cord. Bunica fetei s-a rugat permanent pentru o minune: ea este cea care a crescut-o pe Alexandra și o veghează la orice pas.

Inima artificială, soluția salvatoare

Pentru fata de 17 ani se găsise un donator la Oradea, însă inima nu a fost compatibilă. Atunci inima artificială a fost soluția salvatoare. Cu sprijinul unui specialist din Serbia, echipa din Târgu Mureş a implantat dispozitivul sub formă de pompă în interiorul ventriculului stâng pe care l-a conectat apoi la aortă. Astfel a fost asigurat debitul cardiac pentru inima bolnavă. Aparatul nu înlocuieşte un organ sănătos, dar ajută pacienţii să câştige timp şi să ducă o viaţă normală.

Cât costă inima artificială 

Inima artificială implantată tinerei costă 100.000 de euro şi este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La final, Alexandra a fost transferată la Terapie Intensivă si când s-a trezit, primul ei gând a fost să-și liniștească bunica. „Când a ieșit, primul lucru a fost mi-a zis mamaie, să nu plângi”, a spus bunica fetei.

Este a patra intervenție de implantare a unei inimi artificiale, facută, anul acesta la Târgu Mureș, dar prima cu un beneficiar atât de tânăr.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net