Principesa Margareta, șocată la întoarcerea în România anilor '90

Ultima actualizare:

    ASR Principesa Moștenitoare Margareta este Custodele CoroaneiFoto: Facebook
ASR Principesa Moștenitoare Margareta este Custodele CoroaneiFoto: Facebook

18 ianuarie 1990 a fost data la care un membru al Familiei Regale a României se întorcea după 42 de ani în țară. Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai I și Reginei Ana, alături de sora sa, Principesa Sofia, veneau din Geneva la București, într-o zi pe care Alteța Sa Regală Margareta anumit-o la acea vreme "cea mai frumoasă zi din viață".

În aprilie 1990, Regele și-a dorit să vină în România, dar i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul țării. În seara de Crăciun a aceluiași an, Mihai I a mai încercat o dată să se întoarcă acasă, relatează cei de la adevărul.ro.

Diana Mandanache a scris cartea biografică: "Patrie și Destin. Principesa moștenitoare a României", în care apar mărturii șocante ale ASR Margareta, alături de relatări cutremurătoare: "Paşapoartele membrilor Familiei Regale au fost reţinute la aeroport. Spre finalul autostrăzii care ducea spre Curtea de Argeş coloana de maşini a fost nevoită să se oprească întrucât drumul era blocat de ceea ce părea un accident regizat. Un TIR aşezat de-a curmezişul drumului spre Curtea de Argeş şi un tractor, care părea că ar fi intrat într-un stâlp, blocau autostrada. “Cu pistolul-mitralieră îndreptat spre ei, un subofiţer i-a cerut lui Ion Tuca (persoana care conducea maşina în care se afla Regele-nr) actele maşinii şi ale pasagerilor la control (...) Imaginea era şocantă, Principesa Margareta evocând mai târziu în Journal de Geneve, amintirea armelor: «Nu este deloc amuzant să fii închis într-o maşină cu kalaşnikovurile îndreptate spre tine. Această violenţă m-a şocat. Nu voi uita privirile confuze ale celor care ne-au forţat să ne întoarcem, era ridicol şi nedrept pentru ambele părţi...Injustiţia şi stupiditatea s-au aliat, în acest fel de obsesie, din dorinţa de a împiedica un român să se reîntoarcă în locul unde s-a întors împotriva regimului, pentru că Regele devenise şi mai popular, un fel de legendă»".

Citește pe adevărul.ro cum a decurs vizita de 11 ore a Regelui Mihai în România 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net