Prințul Nicolae împlinește 34 de ani. În ce relații se află cu Casa Regala după ce i-a fost retras titlul regal
Astăzi, 1 aprilie, Nicolae Medforth-Mills sau, așa cum continuă să-i spună admiratorii lui, Prințul Nicolae, împlinește 34 de ani. Este nepotul cel mai mare al fostului suveran, Mihai I, fiind fiul Principesei Elena și al profesorului de geografie, Robin Medforth-Mills. Povestea lui ar putea deja fi scenariul unui film, cu treceri de la extaz la agonie, povești de iubire, dar și de trădare, intrigi și conspirații.
Fostul Principe Nicolae, dar căruia îi vom spune, pur și simplu, Nicolae, s-a născut în Meyrin, Elveția. Familia se va stabili, însă, după un periplu prin Sudan, unde tatăl lui Nicolae a lucrat ca profesor în cadrul ONU, în Durham, Anglia, unde au locuit pînă la divorțul părinților, în 1991. După aceea, Nicolae și sora lui mai mică, Elisabeta-Karina, vor locui alături de mama lui și ce-l de-al doilea soț al acesteia, Alexander Philips Nixon, în Sunderland. Aici va primi o educație bună, dar strictă, la Shiplake College, o școală britanică tradițională, cu internat. În copilărie și-a descoperit și pasiunea pentru mașini, moștenită de la bunicul lui, Regele Mihai I. În timpul vacanţelor petrecute la reședința acestuia de la Versoix, ăn Elveția, Principele Nicolae obişnuia să petreacă ore în şir în garajul bunicului său, urmărindu-l pe acesta cum meşterea la Jeep-urile din colecţie. De asemenea, a deprins tainele jocului de golf de la bunica sa, Regina Ana, cu care obișnuia, de asemenea, să meargă la pescuit. După liceu, a decis să urmeze cursurile de management din cadrul Universitășii din Londra, pe care le-a absolvit în 2012.
Principele Nicolae și-a însoțit bunicul în istorica vizită din aprilie 1992
Dar traiectoria vieții lui se va schimba profund după evenimentele din decembrie 1989 din România, când problema Monarhiei, ce părea îngropată pentru totdeauna în timpul regimului comunist, a revenit în actualitate, dar și în inimile multor români. Practic necunoscut în țara bunicului și străbunicilor lui, Nicolae , un puștan de doar 7 ani la acea vreme, a apărut întâia oară în timpul istoricei vizitei Regelui Mihai, din 25-27 aprilie 1992, când sute de mii de oameni au scandat pentru revenirea la monarhie.
Stând lângă bunicul lui și salutând mulțimea din balconul Hotelului Continental, într-un gest cu mare încărcătura simbolică, mulți au fost cei care au privit acest transfer de prestigiu și de autoritate bunic-nepot ca pe un indiciu al viitorului moștenitor al Coroanei României, în condițiile în care Majestatea Sa Regele avea doar fiice, iar legea salică stipulată în vechiul Statut Regal din 1884, nu le-ar fi permis să aceeadă în linia de succesiune la Tron. Următorii ani păreau că vor confirma presupunerea născută în emoția evenimentului din 1992, chiar dacă ordinea de succesiune la Tron a fost modificată prin Statutul Regal din 2007, ce elimina principiul moștenirii doar pe linie bărbătească, iar Nicolae devenea al treilea „la rând”, după Prințesa Margareta și propria mamă, Prințesa Elena.
La 25 de ani, Nicolae a primit titlul de Alteță Regală și Principe al României
Copilul Nicolae s-a transformat în adolescent, apoi într-un tînăr tot mai charismatic, implicându-se ăn tot felul de proiecte ecologiste și umanitare in România, implicându-se în diverse acțiuni sportive-caritabile, dar și present la multe evenimente de gală ale Familiei regale și devenind o figură tot mai cunoscută românilor. În anul 2010, la împlinirea vârstei de 25 de ani, a primit titlul de Alteță Regală și Principe al României, iar scenariul pronosticat de mulți părea deja o certitudine. Nicolae avea să devină, de fapt, urmașul Regelui Mihai la Coroana României, în cazul în care monarhia s-ar fi reinstaurat, la un moment dat. Ba chiar, în 2012, după absolvirea facultății, Nicolae s-a stabilit definitiv în România, declarând ăntr-un interviu că dacă românii îl vor vrea, el e pregătit să își asume misiunea istorică de Rege. A fost, probabil, poate primul semn al propriilor ambiții ale tânărului Nicolae, unele care, de bubă seamă, nu s-au potrivit cu planurile altor membri puternici ai Familiei Regale. Încă 3 ani, lucrurile au decurs într-o aparență normalitate. Mai mult, cu ocazia împlinirii a 30 de ani, pe 1 aprilie 2015, însăși Principesa Margareta, a oferit un mare dineu în cinstea Prințului Nicolae.
Principele Nicolae a fost exclus din linia de succesiune la Coroana României în 2015
Dar situația s-a schimbat aproape peste noapte, după ce o tânără, apropiată lui Nicolae mai ales în lungile expediții pe bicicletă prin țară, Nicoleta Cîrjan, a susținut că e însărcinată, copilul fiind al Prințului Nicolae, luceru negat categoric de prinț. De fapt, la nivel public, mai întîi a picat ca un trăsnet decizia Regelui Mihai din 1 august 2015 de a-i retrage lui Nicolae titlul de „Principe al Romîniei” și de a-l scoate din linia de succesiune la Coroana României. În textul documentului se face referire indirect la anumite devieri de la principiile morale ale lui Nicolae ce ar fi dus la atitudini neconforme cu statutul unui membru de vază al Casei și al Familiei Regale. Abia după aceea, după o cascadă de supoziții, a apărut în spațiul public povestea cu Nicoleta Cîrjan, problemă neclarificată nici astăzi, la peste 3 ani de la nașterea copilului, o fetiță, din cauza neînțelegerilor ivite în privința locului efectuării unor teste de paternitate.
Despre situația creată, Nicolae avea să mărturisească într-un interviu: „ A fost un şoc. A fost dificil să găsesc o viaţă nouă, m-am mutat în Franţa, am căutat job în Franţa, Elveţia, Anglia. Până la urmă am găsit un job în Anglia. A fost decizia Regelui, am respectat-o. Niciodată nu am putut să spun partea mea, nu am avut o conversaţie cu familia mea, inclusiv cu Regele, despre ce s-a întâmplat, daca ceva s-a întâmplat”. Sigur, admiratorii lui Nicolae au arătat cu degetul, ca responsabili pentru intrarea lui in dizgrație, pe Principesa Margareta, actualul Custode al Coroanei și pe soțul acesteia, Prințul Radu. Până la urmă, chiar și lupta pentru o coroană ipotetică, e tot o luptă pentru bani, prestigiu și putere. Iar cel mai tare învinge. Probabil…
Principele Nicolae s-a căsătorit în 2018 cu Alina Binder. Casa Regală n-a participat
Apoi, lucrurile au mers din rău în mai rău, tensiunile dintre Nicolae și, practic, toți ceilalți membri ai Casei Regale, inclusive cu propria mamă, izbucnind aproape cu violență în perioada în care Regele Mihai își trăia ultimele zile de viață, la reședința din Aubonne, Elveția. Face, fără succes, șapte încercări de a-și vedea pentru o ultimă oară bunicul pe care nu-l mai văzuse de 2 ani. Într-una dintre ele, cea mai mediatizată, a fost chiar acuzat că a dorit să forțeze intrarea în reședință, agresând câțiva membri ai personalului. Lui Nicolae doar i s-a permis, formal, să fie prezent la ceremoniile de înmormântare, în grupul celor din Familia Regală, dar nu i s-a dat voie să călătorească cu Trenul Regal, de la București la Curtea de Argeș, locul de veci al regilor și reginelor României.
La 30 septembrie 2018, Nicolae s-a căsătorit religios cu Alina Maria Binder, într-o ceremonie spectaculoasă, urmată de petrecerea de nuntă, în Sinaia, după ce cu un an în urmă se căsătoriseră civil în Anglia. Este greu de anticipat ce va aduce viitorul în privința destinului monarhiei române și al statutului fostului Principe Nicolae. Până atunci, Nicolae a trecut de la prezumtivul rol de urmaș al Regelui Mihai, la cel de persoană privată, exclusă din orice succesiune la Coroana României. Iar relațiile cu ceilalți membri ai Familiei Regale sunt, practic, total înghețate – doar propria soră fiindu-i aproape în momentul căsătoriei - o reconciliere părând greu, dacă nu imposibil de realizat. Oricum, nu în cursul vieții Principesei Margareta. Însă Nicolae încă are înainte o viață de trăit și, de ce nu?, de sperat. Important este că în toți acești ani, a descoperit și s-a îndrăgostit de România. Țara căreia i-ar fi putut fi Rege!