Procesul Colectiv se apropie de sf├ór╚Öit: ├Än dosarele victimelor apar infec╚Ťii nosocomiale, ├«ns─â autopsiile nu fac corelarea lor cu moartea

image
64 de oameni ╚Öi-au pierdut via╚Ťa ├«n urma incendiului din clubul ColectivFoto: AFP

Procesul Colectiv se afl─â pe ultima sut─â de metri, la ╚Öase ani de la teribila tragedie care a ├«ndoliat o ╚Ťar─â ├«ntreag─â.┬á 64 de oameni au murit ├«n urma incendiului din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Dintre ace╚Ötia, 27 au murit la fa╚Ťa locului, iar al╚Ťii mai t├órziu, ├«n urma arsurilor provocate. Urmeaz─â s─â fie rostite pledoarii pentru ultima dat─â, la Curtea de Apel Bucure╚Öti, pe 17, 20 ╚Öi 21 decembrie. Conform unui editorial publicat de jurnalistul C─ât─âlin Tolontan, ├«n documentele medicale aflate la dosar┬ánu este recunoscut rolul germenilor nosocomiali ├«n decese. Astfel, concluziile medicilor legi╚Öt nu fac nicio corelare ├«ntre infec╚Ťii puternice, sepsis ╚Öi moartea victimelor. Acest dosar prive╚Öte circumstan╚Ťele incendiului ╚Öi rolul autorit─â╚Ťilor ├«n aprob─ârile clubului.

Astfel, conform sursei citate mai sus,┬á23 de dosare medicale con╚Ťin buletinele de analiz─â bacteriologic─â. Din acestea a rezultat c─â ├«n spitalele din Rom├ónia, victimele decedate au contractat cel pu╚Ťin doi germeni multirezisten╚Ťi la antibiotice. ├Äns─â, ├«n niciun raport medico-legal nu s-a adus vorba de rolul infec╚Ťiilor asociate ├«n decesul acestor 23 de victime arse ├«n Clubul Colectiv. Acolo unde a fost men╚Ťionat┬á ┬źsepsis┬╗ (n.r sindrom clinic cauzat de un r─âspuns inflamator exagerat al organismului-gazd─â la infec╚Ťie), medicii legi╚Öti nu au men╚Ťionat absolut deloc leg─âtura ├«ntre infec╚Ťiile nosocomiale ╚Öi infec╚Ťia generalizat─â din organism.

Cu toate acestea, ├«ntr-un singur caz medicii legi╚Öti au afirmat c─â:┬á┬źmoartea s-a datorat unor arsuri complicate cu sepsis ├«n evolu╚Ťia c─âruia a intervenit o insuficien╚Ť─â multipl─â de organe ╚Öi sisteme┬╗, ├«ns─â nici aici nu a fost men╚Ťionat─â cauzalitatea cu bacteriile contractate ├«n spitalele rom├óne╚Öti. Mai mul╚Ťi pacien╚Ťi ar╚Öi ╚Öi-au pierdut via╚Ťa ├«n spitalele din ╚Ťar─â, acolo unde au fost transfera╚Ťi.┬á Multe dintre victimele care au decedat mai t├órziu au avut infec╚Ťii nosocomiale cu germeni multirezisten╚Ťi. ├Äns─â, nu s-a ╚Ötiut p├ón─â acum c─â toate autopsiile f─âcute┬áau absolvit infec╚Ťiile nosocomiale de cauzalitatea mor╚Ťii, deci spitalele rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii sunt extrem de greu de ac╚Ťionat ├«n judecat─â din aceast─â cauz─â.┬á

Familiile ├«ndoliate acuz─â autorit─â╚Ťile c─â transferurile ├«n str─âin─âtate au fost f─âcute prea t├órziu

├Än afar─â de acest proces, a mai fost intentat altul, ├«n anul 2019, pe fondul faptului c─â nu s-a cerut declan╚Öarea mecanismului european ╚Öi c─â transferurile au fost ├«nt├órziate, conform familiilor ├«ndoliate. Dar oncluziile medicilor legi╚Öti pun ├«ntr-o lumin─â favorabil─â institu╚Ťiile ╚Öi persoanele care pot fi cercetate ├«n acest dosar. La acea vreme, ├«nainte de trasferul pacien╚Ťilor ├«n str─âin─âtate, autorit─â╚Ťile declarau c─â spitalele din Rom├ónia sunt capabile s─â ├«i trateze pe ar╚Öii de la Colectiv la fel de bine ca cele din Germania.

În primul caz din cele 23, medicul legist a ignorat în totalitate bacteriile descoperite în spital.

┬źVictim─â de 33 de ani, internat─â la Spitalul de Urgen╚Ť─â Floreasca, cu arsuri pe 32% din suprafa╚Ťa corpului. A fost tratat─â aici p├ón─â pe 11 noiembrie 2015, c├ónd a fost transferat─â la un spital din Fran╚Ťa. ├Än actele medicale, ce se afl─â ├«n dosarul Colectiv de la Curtea de Apel Bucure╚Öti, se reg─âsesc analizele bacteriologice efectuate de medicii de la Floreasca prin care au fost eviden╚Ťiate ├«n secre╚Ťiile traheale ╚Öi ├«n aspiratul bron╚Öic culturi cu germenii multirezisten╚Ťi la antibiotice: Acinetobacter baumannii, Klebsiella spp ╚Öi Pseudomonas spp. Probele au fost prelevate ├«ncep├ónd cu 3 noiembrie 2015.

Legistul Adrian S├órbu nu a preluat nicio informa╚Ťie ├«n raportul medico-legal ╚Öi nici nu a efectuat vreun examen bacteriologic post-mortem┬╗, se arat─â ├«n articolul lui Tolontan.┬á

Tot la Spitalul Floreasca a fost internat ╚Öi un t├ón─âr de 22 de ani care a luptat cu moartea mai bine de patru luni ╚Öi care avea arsuri pe circa 50% din suprafa╚Ťa corporal─â.

Acesta a fost infectat cu bacteria Acinetobacter baumannii. Medicii sec╚Ťiei de chirurgie plastic─â condus─â de doctorul Ioan Lasc─âr i-au administrat abundent antibioticul Colistin.

Legistul Gabriel Gorun care i-a efectuat autopsia nu a solicitat examene bacteriologice, ├«ns─â a men╚Ťionat ├«n raportul autopsiei to╚Ťi germenii consemna╚Ťi ├«n dosarul medical.┬áLegistul a concluzionat c─â decesul a survenit ├«n urma complica╚Ťiilor pulmonare. Toate cele 23 de cazuri sunt similare.

Un alt caz din cele 23 este al unei victime de 37 de ani. Examenul bacteriologic solicitat de legist arat─â culturi de Klebsiella spp ├«n pl─âgi ╚Öi secre╚Ťiile pulmonare. Medicul legist Cristian Stan a consemnat ├«n raport c─â ÔÇ×moartea s-a datorat insuficien╚Ťei multiorganice acute, consecin╚Ťa unor arsuri de gradul II-III pe circa 40% din suprafa╚Ťa corporal─â ╚Öi arsuri la nivelul c─âilor respiratorii superioare, complicate cu evolu╚Ťie toxico-septic─âÔÇŁ.

image
Foto: tolo.ro

Citește și

Co╚Ömarul pe care ├«l tr─âie╚Öte zilnic o mam─â care ╚Öi-a pierdut copilul ├«n ÔÇ×ColectivÔÇŁ

El a fentat moartea la Colectiv. O ceart─â cu p─ârin╚Ťii l-a salvat

FotoJet jpg
FotoJet (4) jpg
David Popovici, EPA jpg
FotoJet (1) jpg
Dorian Popa
sotie cumpanasu jpg
cristina rus accident 2 JPG
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 vaci jpg
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg
catedrala 3 jpg