Procurorii unguri cer detenție pe viață pentru un medic român care şi-a executat fosta amantă în urmă cu patru ani

Ultima actualizare:

    Medicul Dan Stamatiu a fost extrădat în 2019Foto: adevarul.ro
Medicul Dan Stamatiu a fost extrădat în 2019Foto: adevarul.ro

Medicul român care și-a ucis fosta amantă în Ungaria, iar pe soțul acesteia l-a rănit grav, riscă să stea după gratii toată viața. Cel puțin aceasta este pedeapsa pe care o cer procurorii unguri pentru Dan Stamatiu, autorul execuției din 2016.

Medicul pneumolog Dan Stamatiu a fost trimis în judecată, luni, de autoritățile din Ungaria, pentru omor calificat, scrie adevarul.ro. Crima a avut loc în 2016 în Ungaria, iar imediat după ce a săvârșit-o medicul a fugit în România, unde a fost prins având asupra sa arma cu care a tras asupra celor doi soți. Astfel, a fost reținut și judecat în țară pentru contrabandă calificată cu arme şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. A primit o condamnare de 3 ani şi 4 luni de închisoare, pedeapsă pe care a ispăşit-o iniţial în Penitenciarul Oradea, iar apoi în Penitenciarul Satu Mare.   

Cum a săvârșit crima

Conform autorităților ungare, medicul român a cunoscut-o pe victima sa în 2012 şi a avut cu ea o relaţie amoroasă. Dragostea a ținut câțiva ani, iar în 2016 cei doi s-au despărţit. Bărbatul nu a acceptat acest lucru și a încercat să o recucerească. Cum nu a reușit să reînoade idila, s-a hotărât să o ucidă pe femeie, dar și pe soțul ei. A cumpărat un pistol şi muniţie dintr-o piaţă din Nyíregyháza, iar în 31 august 2016 a intrat peste cei doi soţi în casă şi a tras. Femeia a murit pe loc, iar soţul ei a fost salvat, dar a rămas cu un handicap sever, fiind paralizat pe partea stângă a corpului.

După crimă, Dan Stamatiu a fugit în România, trecând graniţa pe la Ártánd-Borş. A fost prins, totuși, pe 1 septembrie 2016, în Cluj-Napoca. În momentul în care a fost reţinut, bărbatul avea asupra sa un revolver marca Magnum S&W 357 cu butoiaş şi 6 cartuşe, pentru care nu deţinea permis de port-armă şi pe care l-a adus ilegal din Ungaria. Ulterior, s-a demonstrate că arma era cea cu care şi-a împuşcat fosta amantă şi l-a rănit grav pe soţul acesteia. Astfel, Stamatiu a fost trimis în judecată în România, pentru contrabandă calificată cu arme şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Și-a ispășit pedeapsa de 3 ani şi 4 luni de închisoare în Penitenciarele Oradea și Satu Mare.

Anchetatorii cer închisoare pe viață   

În momentul în care a fost eliberat, în 2019, fostul medic a fost preluat de poliţişti şi predat Poliţiei judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg. Imediat, Dan Stamatiu a fost reţinut de anchetatorii unguri şi arestat preventiv, măsură care este în vigoare şi în prezent, când a fost trimis în judecată pentru omor calificat. Anchetatorii cer să fie condamnat la închisoare pe viaţă şi, dacă va fi eliberat condiţionat, să nu se întâmple mai devreme de 35 de ani.

Citește și: 

Primul condamnat pe viață după Revoluție, eliberat și arestat din nou

Autorul masacrului de la Perla, condamnat pe viaţă, ar putea scăpa de închisoare

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net