Profilul psihologic al candidaților la alegerile prezidențiale! Cine este extrem de empatic și cine inspiră teamă atunci când vorbește

Potrivit ultimelor analize ale specialiștilor din domeniu, cinci candidați la alegerile prezidențiale ar avea șanse de a ajunge în turul al doilea. Vorbim despre Elena Lasconi, George Simion, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană, scrie adevărul.ro. Sunt oameni cu o vastă experiență în spate, însă sunt tipologii total diferite. Tocmai din această cauză un psiholog a realizat profilul acestora. 

Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro

Candidații care au șanse să ajungă în turul al doilea 

Sondajele arată că cinci dintre candidații la alegerile prezidențiale au șanse reale de a ajunge în turul al doilea. Psihologul Keren Rosner este cea care realizat profilul psihologic al principalilor candidați, fiind vorba despre Elena Lasconi, George Simion, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană.

Elena Lasconi este percepută ca fiind autentică și sinceră 

„Elena Lasconi este marcată de pasiune, empatie, autenticitate și un sprit reformator. Experiența anterioară cred că i-a conturat o personalitate complexă, axată pe dorința unei tendințe pozitive în comunitate”, o descrie psihologul Keren Rosner. Este percepută ca fiind autentică și sinceră, acestea sunt calități care o diferențiază de imaginea tradițională a politicianului. Pentru că ea, din ce am observat, își asumă deschis greșelile și comunică într-un mod direct, fără ocolișuri, ceea ce crează un sentiment de încredere în relația cu alegătorii. Această autenticitatea îi conferă o alură de lider care nu se teme să fie vulnerabil și care este dispus să abordeze problemele într-un mod transpoarent”, explică Rosner.

Elena Lasconi Foto: captură video YouTube
Elena Lasconi Foto: captură video YouTube

Elena Lasconi nu are consistență politică 

Elena Lasconi ar avea și o slăbiciune. „Se bazează foarte mult pe șarmul ei și se bazează pe faptul că este adaptabilă, dar consistență politică foarte mare nu are. Și cred că maschează prin actele de autenticitate care par superficiale. De fapt sunt niște devieri care să ducă ochiul spre alte abilități ale ei, pentru a nu sesiza lipsa de fundament comportamental în zona politică”, mai spune psihologul.

George Simion are un stil combativ 

 „George Simion - un element esențial al motivației sale politice și această convingere arată orientare idealistă și un focus de păstrare a tradițiilor și valorilor naționale, ceea ce conferă un caracter de misiune în discursul său politic. El pare omul trimis să facă dreptate”, îl descrie psihologul. Stilul combativ îi conferă un aer de lider care nu se teme de controversă și care este dispus să-și apere convingerile cu orice preț. (...) Are un stil confruntanțional și combativ care pe unii îi încântă, și fiind emblematic îl urmează tocmai având acest stil, iar alții sunt dezgustați și se îndepărtează”, continuă psih. Rosner analiza.

Creează sentimentul acesta de urgență, de luptă pentru valorile tradiționale. Transmite un sentiment de apartenență colectivă în rândul susținătorilor. Dar, în același timp, orientarea aceasta poate să ducă la exagerări, la polarizare a opiniei publice, la reacții”, mai spune Rosner.

George Simion Foto: Facebook
George Simion Foto: Facebook

Prezența lui George Simion inspiră teamă

Prezența lui aduce teama în ceilalți. E un mod de a căuta activ atenția publicului, de a se poziționa ca un reprezentant autentic al voinței populare. Dar are tendințe autoritare și manifestă stilul acesta autoritar uneori și în cadrul partidului lui, pentru că el dorește să se impună foarte, foarte mult. Asta poate veni la pachet cu un dispreț față de procedurile democratice sau ignorarea complexului de nuanțe din viața politică", explică Rosner.

Marcel Ciolacu dă impresia că poate face față oricărei discuții

Marcel Ciolacu „are pragmatism, pentru că este cunoscut pentru capacitatea de a face față, de a apela la compromisuri, de a naviga prin peisajul politic românesc. Este mai concentrat pe obiectivele practice și pe găsirea unor soluții de moment, ceea ce sugerează un caracter adaptabil”, spune psihologul. Dă impresia că poate face față oricărei discuții, chiar dacă nu spune lucruri cu adevărat relevante.

Marcel Ciolacu Foto: gov.ro
Marcel Ciolacu Foto: gov.ro

Asta este ceea ce simte alegătorul: o capacitate de empatie și capacitatea de preocupare pentru publicul său, ceea ce este esențial pentru un lider politic. El pune accent pe menținerea stabilității politice și economice. Asta se traduce prin evitarea măsurilor riscante, a deciziilor radicale. Preferă abordări care să nu genereze schimbări bruște, este atent la menținerea coerenței interne în cadrul partidului, dar și să echilibreze diferite facțiuni din cadrul partidului. Încearcă să fie împăciuitor. Vorbim de ceea ce se vede în afară”, explică psihologul. 

Nicolae Ciucă are capacitatea de a lucra sub presiune 

În fața crizelor sau provocărilor politice, tinde să fie calm și calculat, deci are o capacitate de decizie, de a lucra sub presiune. Are un stil de leadership bazat pe atingerea obiectivelor. Este genul care preferă claritatea în ceea ce urmărește și sarcinile, având o abordare practică. Nu este un politician care să se concentreze pe discursuri emoționale, pe discursuri populiste, ci încearcă să aducă în prim plan rezultate concrete”, spune psihologul.

Nicole Ciucă Foto: Inquam Photos George Călin
Nicole Ciucă Foto: Inquam Photos George Călin

„Este un profil de lider care valorizează ordinea, stabilitatea, disciplina. Are orientare clară către rezultate tangibile, poate întâmpina provocări printr-o răspundere rapidă a cerințelor. Poate să emane o politică fluidă și complexă, dar adaptarea la roluri, în sensul de flexibilitate, nu, nu poate să aibă, pentru că provine dintr-un mediu rigid, militar. El este orientat de reguli, obiective. Totul trebuie să fie foarte clar”, mai spune psihologul.

Mircea Geoană, un adept al schimbărilor graduale, în detrimentul soluțiilor radicale

Mircea Geoană este singurul candidat independent cu șanse reale de a ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2024. „Cred că are o înțelegere profundă a contextului strategic și conferă orientare. Această orientare strategică îl face să fie un lider calculat, să planifice pași pe termen lung și să-și ajusteze abordările în funcție de context”, spune Rosner. Pragmatismul său se reflectă în faptul că este mai degrabă un adept al schimbărilor graduale, în detrimentul soluțiilor radicale.

Mircea Geoană Foto: Facebook
Mircea Geoană Foto: Facebook

Are o dorință de validare care este evidentă. Are nevoie de validare și recunoaștere. A căutat de-a lungul carierei sale recunoașterea nu doar propriul partid, ci a partenerilor externi. Și această nevoie de recunoaștere poate explica și atenția sa la imaginea publică, la felul în care este perceput de electorat și chiar și de colegii de partid în trecut. Are o înclinație puternică spre colaborare, e un promotor al valorilor occidentale, al relațiilor strânse cu partenerii strategici ai României, deci arată o deschidere spre globalizare, o credință puternică în importanță alianțelor internaționale. Alianța pentru el este o formă de rezolvare, o sursă de rezolvare”, adaugă psihologul.

Perioada alegerilor prezidențiale 

Alegerile prezidențiale din România se vor desfășura la data de 24 noiembrie (primul tur), respectiv 8 decembrie 2024 (al doilea tur), acestea fiind primele alegeri prezidențiale din România postdecembristă care vor avea loc în același an cu cele parlamentare și locale după 2004.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleteon și Prințul William la Ziua Comemorării Foto Getty Images (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poiana tapului jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
tren nou  jpg
aristotel  jpg
alimente jpg
proteste valencia jpg
Panteonul din Roma (foto: Pixabay)
sat case adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net