Programele Rabla și Rabla Plus se lansează joi. Care sunt noutățile

simeon stalpnicul png

Start la programele de înnoire a parcului auto național! Programele Rabla și Rabla Plus se lansează joi, 15 martie 2018, în prezența ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu. Câți bani alocă statul în acest an, cât e prima de casare și care sunt noutățile celor două programe aflați mai jos.

Mai mulți bani pentru încurajarea achiziționării autoturismelor nepoluante și subvenționarea vehiculelor care se conduc fără permis sunt noutățile acestei ediții a programelor Rabla. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, va prezenta noutățile acestui an în cadrul evenimentului de lansare de joi, care va avea loc la sediul SC Remat București Sud SA, începând cu ora 11.00.

Noutăți Program Rabla Plus 2018

Nu mai puțin de 80 de milioane de lei sunt disponibile în acest an (credite bugetare) pentru finanțarea achiziționării de autovehicule electrice și hibride. Conform legislației în vigoare, românii pot aplica pentru subvenții de stat de până la 10.000 de euro pentru mașini 100% ecologice. Alte 120 de milioane de lei sunt alocate în urma unor credite de angajament luate de stat. Creditele de angajament sunt împrumuturile realizate de stat pentru rezolvarea unor probleme stringente, dar care trebuie restituite în decurs de câțiva ani. Aceste credite vor pune însă presiune pe bugetele anilor următori, care vor trebui majorate pentru a acoperi „gaura” creată de acestea.

Față de anii trecuți, pot aplica pentru subvenții și tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani, pentru achiziția de cvadricicluri cu propulsie electrică. Aceste mașini se pot conduce de la vârsta de 16 ani. În cazul acestor vehicule, valoarea subvenției nu poate depăși 50% din prețul de achiziție.

simeon stalpnicul png
Așa arată un cvadriciclu electric, pentru care nu ai nevoie de permis

Noutăți Program Rabla 2018

În 2017, programul a beneficiat de un suport financiar de 205 milioane de lei. În 2018, Adminstrația Fondului de Mediu mizează pe o alocare de 150 de milioane de lei (credite bugetare) și pe încă 133 milioane lei (credite de angajament). Prima de casare rămâne neschimbată – 6.500 de lei, însă poate ajunge la 9.200 de lei, în cazul în care autoturismele pe care românii vor să le cumpere se încadrează în anumite norme de poluare.

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 de lei, dacă emisiile pe care le generează autovehiculul sunt scăzute (în 2017, ecobonusul se acorda pentru automobilele noi al căror sistem de propulsie generează o cantitate de emisii de maximum 98g CO2/km în regim de funcționare mixt). În plus, românii pot obține un ecobonus de 1.700 de lei, pentru vehiculele cu sistem de propulsie hibrid.

cub schimbări televiziuni png
Lia Bugnar
hororoscop jpg
cub cheating wife png
image png
cub andreea antonescu png
image png
6 front spital jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
image png
image png
vaccin
calendar ortodox 2021 16 august sfintii martiri brancoveni elena murariu jpeg
6 baza parcari jpg