Programul funerariilor Reginei-Mamă Elena. Se va odihni lângă fiul său, Regele Mihai

regina mama elena funerarii casa regala regele mihai jpeg
Regina-Mamă Elena a murit în ziua de 29 noiembrie 1982 (85 de ani), la Lausanne, și a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-VaudFOTO: historia.ro

Rămășițele pământești ale Reginei-Mamă Elena vor fi repatriate, pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I, informează un comunicat al Familiei Regale a României. Va fi doliu în zilele de 18, 19 și 20 octombrie.

Regina-Mamă Elena se întoarce în țară, după 87 de ani. Rămășițele pământești vor fi aduse în țară pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeș, lângă fiul său, Regele Mihai.

„Începând de astăzi (n.r. 6 octombrie), toți cei care doresc să aprindă lumânări și să depună flori ca omagiu față de Regina-Mamă Elena pot să o facă în fața Palatului Elisabeta din București sau la Curtea de Argeș, în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale. Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena. Familia Regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie”, se arată în comunicatul citat.

image
Rămășițele pământești ale Reginei-Mamă Elena vor fi repatriate, pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeș, lângă fiul ei, Regele Mihai I

Vineri, 18 octombrie, la ora 12,00, la Aeroportul Internațional Otopeni, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena.

La aeroport va avea loc un ceremonial militar și religios, la care vor fi prezenți Custodele Coroanei Române, Margareta, membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

Cortegiul funerar nu se va opri

În intervalul orar 12,45 - 16,00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeș, pe ruta Chitila (ora 13,00), Titu (ora 13,45), Găești (ora 14,10), Topoloveni (ora 14,40), prin centrul municipiului Pitești (intrare în oraș la ora 15,05) și prin centrul municipiului Curtea de Argeș (intrare în oraș la ora 16,00), precizează sursa citată.

Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală vineri, 18 octombrie, la ora 16,45; începând cu ora 17,15, publicul se va putea închina și reculege la catafalc.

Şi sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 8,00 la ora 10,00, va continua pelerinajul la catafalcul Reginei Elena.

Nu vor putea fi depuse flori în catedrală

Casa Regală precizează că nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului.

Regina Mamă Elena, în anii 1970, exilată în Elveția jpeg
Regina-Mamă Elena, în anii 1970, exilată în Elveția

"Florile vor fi așezate în scuarul din fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale (de la intrarea în mănăstire). Majestatea Sa Margareta roagă pe toți cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea și bunătatea Reginei-Mamă", informează Casa Regală.

Slujba de înmormântare, sâmbătă, 19 octombrie

În aceeași zi, la ora 12,00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12,40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală (foto sus) unde, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.

Familia Regală precizează că, începând de vineri, 11 octombrie, o carte de condoleanțe va fi deschisă la Palatul Elisabeta. Ea va fi la dispoziția publicului până în ziua de luni, 21 octombrie. Condoleanțele pot fi transmise și online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/.

Regina-Mamă Elena a murit în ziua de 29 noiembrie 1982, la Lausanne, și a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din orașul elvețian. (Sursa: historia.ro)

Citește și:

Fostul Principe Nicolae a plâns în hohote la căpătâiul Regelui Mihai

Moment neașteptat în timpul călătoriei sicriului Regelui Mihai cu Trenul Regal

cub florin zamfirescu png
Adriana și Eliza Iliescu
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
david victoria beckham son brooklyn t jpeg
cub anca androne png
Rica Raducanu, Facebook jpg
cub bromania png
Robbie Williams Spice Girls
Becuri
Gazoduct Iasi - Ungheni
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 02 octombrie Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina png
telefon mobil jpg
Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (5) jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
horia tecau jpg