Programul ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ, la start! Ce trebuie s─â ╚Ötii dac─â ├«╚Ťi cau╚Ťi o locuin╚Ť─â

image
Programul ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ vine cu dou─â tipuri de avansSursa foto: Pixabay

Programul ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ se afl─â la start, iar b─âncile ├«ncep s─â ofere credite celor interesa╚Ťi de achizi╚Ťionarea unei locuin╚Ťe. Dac─â vrei s─â te mu╚Ťi la casa ta, iat─â ce trebuie s─â ╚Ötii!

Programul ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ este la ├«nceput de drum ╚Öi vine cu modific─âri fa╚Ť─â de vechiul program ÔÇ×Prima Cas─âÔÇŁ. A crescut valoarea locuin╚Ťelor vechi ╚Öi noi, a crescut ╚Öi avansul pe care trebuie s─â-l pl─âte╚Öti. O noutate o reprezint─â ╚Öi faptul c─â din acest an nu mai po╚Ťi lua bani ca s─â-╚Ťi construie╚Öti singur casa, ci doar ca s─â cumperi una deja finalizat─â.

Cei care sunt interesa╚Ťi de achizi╚Ťionarea unei locuin╚Ťe vechi sau noi ar trebui s─â cunoasc─â toate nout─â╚Ťile ╚Öi toate modific─ârile. Ca s─â nu existe surprize nepl─âcute pe parcurs.

Ce ├«nseamn─â locuin╚Ť─â ├«n Programul ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ

Prin locuin┼ú─â ├«n sensul programului ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ se ├«n┼úelege orice imobil cu destina┼úia de locuin┼ú─â, alc─âtuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, c─âile de acces, anexele gospod─âre┼čti, facilit─â┼úile, dependin┼úele, dot─ârile ┼či utilit─â┼úile aferente acesteia, care satisface cerin┼úele de locuit ale unei persoane sau familii.

Ce ├«nseamn─â locuin╚Ť─â nou─â ├«n Programul ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ

Prin locuin┼ú─â nou─â ├«n sensul programului ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ se ├«n┼úelege orice locuin┼ú─â recep┼úionat─â la terminarea lucr─ârilor cu cel mult 5 ani ├«nainte de data solicit─ârii finan┼ú─ârii garantate. Locuin╚Ťa nou─â este ╚Öi cea care a fost supus─â unor lucr─âri de interven┼úie ├«n vederea consolid─ârii ┼či/sau reducerii riscului seismic ╚Öi a fost recep┼úionat─â la terminarea lucr─ârilor cu cel mult 5 ani ├«nainte de data solicit─ârii finan┼ú─ârii garantate.

Cine poate aplica

Pentru a beneficia de condi╚Ťiile avantajoase ale programului ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ, trebuie s─â respec╚Ťi urm─âtorii termeni:

 • s─â fii cet─â╚Ťean rom├ón;
 • s─â nu ai ├«n proprietate cu so╚Ťul/so╚Ťia ori alte persoane o locuin╚Ť─â individual─â sau ├«n comun mai mare de 50 mp, cu excep╚Ťia locuin╚Ťelor primite drept mo╚Ötenire;
 • s─â po╚Ťi achita 5-15%, ├«n func╚Ťie de caz, din valoarea locuin╚Ťei ce urmeaz─â a fi cump─ârat─â;
 • s─â nu ai ├«n derulare alt credit ipotecar sau s─â fi accesat un credit prin programul Prima Cas─â ├«n trecut;
 • s─â cumperi o locuin╚Ť─â finalizat─â;
 • s─â achi╚Ťi avansul minim ╚Öi s─â constitui un depozit colateral egal cu valoarea dob├ónzii datorate pe o perioad─â de trei luni.
 • De asemenea, locuin╚Ťa pe care o vei achizi╚Ťiona trebuie s─â fie ├«ncadrat─â ├«ntr-una din clasele de eficien╚Ť─â energetic─â A, B sau C. ├Än plus, nu po╚Ťi vinde noua locuin╚Ť─â ├«n primii cinci ani dup─â achizi╚Ťie.

Programul ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ. C├ót e avansul

Avansul reprezint─â diferen┼úa dintre pre┼úul de achizi┼úie a locuin┼úei ┼či finan┼úarea garantat─â de stat. Avansul se pl─âte┼čte de c─âtre beneficiar ┼či este ├«ntre 5 ┼či 15% din pre┼úul de achizi┼úie, ├«n func┼úie de categoriile de locuin┼úe: vechi sau noi.

Pentru locuin╚Ťele noi, cu o vechie de cel mult 5 ani, precum ╚Öi pentru cele care se afl─â ├«n cl─âdiri recondi╚Ťionate ├«n ultimii 5 ani, avansul este de 15%. ├Äns─â, valoarea maxim─â a creditului este de 140.000 euro.

Pentru restul locuin╚Ťelor, avansul va fi de 5%, iar valoarea creditului va fi de cel mult 70.000 de euro. Cu alte cuvinte, dac─â vrei s─â cumperi o locuin╚Ť─â care cost─â 70.000 de euro sau e mai ieftin─â, vei pl─âti avansul vechi, cel cu care ne-a obi╚Önuit deja programul ÔÇ×Prima Cas─âÔÇŁ.

Condi╚Ťiile de creditare

Beneficiarii programului sunt persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

 • la data solicit─ârii creditului declar─â pe propria r─âspundere fie c─â nu de┼úine ├«n proprietate exclusiv─â sau ├«mpreun─â cu so┼úul ori so┼úia nicio locuin┼ú─â fie c─â de┼úine ├«n proprietate exclusiv─â sau ├«mpreun─â cu so┼úul ori so┼úia cel mult o locuin┼ú─â, dob├óndit─â prin orice alt mod dec├ót prin Program, ├«n suprafa┼ú─â util─â mai mic─â de 50 mp;
 • achizi┼úioneaz─â o singur─â locuin┼ú─â, printr-un credit acordat ┼či garantat ├«n condi┼úiile Programului.

Documente necesare pentru un credit ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ

Dac─â dore╚Öti s─â ob╚Ťii un credit prin programul ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ, dosarul trebuie s─â includ─â urm─âtoarele documente:

 • copie dup─â certificatul de na╚Ötere;
 • copie dup─â certificatul de c─âs─âtorie (dac─â este cazul);
 • adeverin╚Ť─â de salariu dac─â lucrezi la MAI, MApN, SRI, SIE, SPP, Poli╚Ťia Comunitar─â, Jandarmerie, penitenciar sau alte forme speciale. ├Än caz contrar, informa╚Ťiile sunt raportate la ANAF ╚Öi nu mai este nevoie de adeverin╚Ť─â de salariu. Pe lista celor care pot apela la programul Noua Cas─â intr─â mai ales persoanele cu venituri stabile ob╚Ťinute din salarii, pensii, rente viagere, contracte PFA sau drepturi de autor. Nu ├«ntotdeauna primesc ├«mprumutul persoane care au venituri din chirii, salarii ob╚Ťinute ├«n str─âin─âtate sau diurne;
 • antecontractul de v├ónzare-cump─ârare ├«n original, prin care s─â dovede╚Öti c─â ai pl─âtit avansul;
 • actele de proprietate ale locuin╚Ťei;
 • extras de carte funciar─â;
 • declara╚Ťie pe proprie r─âspundere care s─â ateste c─â la data ├«ntocmirii dosarului pentru creditul ÔÇ×Noua Cas─âÔÇŁ nu de╚Ťii o locuin╚Ť─â mai mare de 50 mp ╚Öi nu ai cump─ârat o alt─â proprietate prin ÔÇ×Prima Cas─âÔÇŁ;
 • alte documente standard cerute de banc─â, ├«n func╚Ťie de politica sa intern─â de acordare a creditelor.

Ce salariu trebuie s─â ai

├Än func╚Ťie de perioada creditului, rata ├«ncepe de la 1500 de lei ╚Öi ajunge la peste 1800 de lei, iar salariul minim trebuie s─â fie cuprins ├«ntre 3.300 ╚Öi 4.100 de lei, potrivit unui calcul realizat de Digi24.

anamaria ferentz jpeg
credinciosi
BeFunky collage (38) jpg
cove si sotia in turcia JPG
jojo vacanta culinara jpeg
regina letizia (5) jpg
carrie si boris johnson
image png
image
image
image
image
iphone usb c
image png
carrie si boris johnson
regina letizia (5) jpg
colaj editare foto 2 jpg
florin citu 1 840x500 jpeg