Programul „Noua Casă”, la start! Ce trebuie să știi dacă îți cauți o locuință

Ultima actualizare:

    Programul „Noua Casă” vine cu două tipuri de avansSursa foto: Pixabay
Programul „Noua Casă” vine cu două tipuri de avansSursa foto: Pixabay

Programul „Noua Casă” se află la start, iar băncile încep să ofere credite celor interesați de achiziționarea unei locuințe. Dacă vrei să te muți la casa ta, iată ce trebuie să știi!

Programul „Noua Casă” este la început de drum și vine cu modificări față de vechiul program „Prima Casă”. A crescut valoarea locuințelor vechi și noi, a crescut și avansul pe care trebuie să-l plătești. O noutate o reprezintă și faptul că din acest an nu mai poți lua bani ca să-ți construiești singur casa, ci doar ca să cumperi una deja finalizată.

Cei care sunt interesați de achiziționarea unei locuințe vechi sau noi ar trebui să cunoască toate noutățile și toate modificările. Ca să nu existe surprize neplăcute pe parcurs.

Ce înseamnă locuință în Programul „Noua Casă”

Prin locuinţă în sensul programului „Noua Casă” se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

Ce înseamnă locuință nouă în Programul „Noua Casă”

Prin locuinţă nouă în sensul programului „Noua Casă” se înţelege orice locuinţă recepţionată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanţării garantate. Locuința nouă este și cea care a fost supusă unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic și a fost recepţionată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanţării garantate.

Cine poate aplica

Pentru a beneficia de condițiile avantajoase ale programului „Noua Casă”, trebuie să respecți următorii termeni:

  • să fii cetățean român;
  • să nu ai în proprietate cu soțul/soția ori alte persoane o locuință individuală sau în comun mai mare de 50 mp, cu excepția locuințelor primite drept moștenire;
  • să poți achita 5-15%, în funcție de caz, din valoarea locuinței ce urmează a fi cumpărată;
  • să nu ai în derulare alt credit ipotecar sau să fi accesat un credit prin programul Prima Casă în trecut;
  • să cumperi o locuință finalizată;
  • să achiți avansul minim și să constitui un depozit colateral egal cu valoarea dobânzii datorate pe o perioadă de trei luni.
  • De asemenea, locuința pe care o vei achiziționa trebuie să fie încadrată într-una din clasele de eficiență energetică A, B sau C. În plus, nu poți vinde noua locuință în primii cinci ani după achiziție.

Programul „Noua Casă”. Cât e avansul

Avansul reprezintă diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei şi finanţarea garantată de stat. Avansul se plăteşte de către beneficiar şi este între 5 şi 15% din preţul de achiziţie, în funcţie de categoriile de locuinţe: vechi sau noi.

Pentru locuințele noi, cu o vechie de cel mult 5 ani, precum și pentru cele care se află în clădiri recondiționate în ultimii 5 ani, avansul este de 15%. Însă, valoarea maximă a creditului este de 140.000 euro.

Pentru restul locuințelor, avansul va fi de 5%, iar valoarea creditului va fi de cel mult 70.000 de euro. Cu alte cuvinte, dacă vrei să cumperi o locuință care costă 70.000 de euro sau e mai ieftină, vei plăti avansul vechi, cel cu care ne-a obișnuit deja programul „Prima Casă”.

Condițiile de creditare

Beneficiarii programului sunt persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • la data solicitării creditului declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului.

Documente necesare pentru un credit „Noua Casă”

Dacă dorești să obții un credit prin programul „Noua Casă”, dosarul trebuie să includă următoarele documente:

  • copie după certificatul de naștere;
  • copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
  • adeverință de salariu dacă lucrezi la MAI, MApN, SRI, SIE, SPP, Poliția Comunitară, Jandarmerie, penitenciar sau alte forme speciale. În caz contrar, informațiile sunt raportate la ANAF și nu mai este nevoie de adeverință de salariu. Pe lista celor care pot apela la programul Noua Casă intră mai ales persoanele cu venituri stabile obținute din salarii, pensii, rente viagere, contracte PFA sau drepturi de autor. Nu întotdeauna primesc împrumutul persoane care au venituri din chirii, salarii obținute în străinătate sau diurne;
  • antecontractul de vânzare-cumpărare în original, prin care să dovedești că ai plătit avansul;
  • actele de proprietate ale locuinței;
  • extras de carte funciară;
  • declarație pe proprie răspundere care să ateste că la data întocmirii dosarului pentru creditul „Noua Casă” nu deții o locuință mai mare de 50 mp și nu ai cumpărat o altă proprietate prin „Prima Casă”;
  • alte documente standard cerute de bancă, în funcție de politica sa internă de acordare a creditelor.

Ce salariu trebuie să ai

În funcție de perioada creditului, rata începe de la 1500 de lei și ajunge la peste 1800 de lei, iar salariul minim trebuie să fie cuprins între 3.300 și 4.100 de lei, potrivit unui calcul realizat de Digi24.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net