Puneţi carne de ied pe masa de Paşte! De ce este o alternativă ideală la cea de miel

Se apropie Paştele, iar cererile pentru carnea de ied s-au dublat în acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Un motiv este şi preţul ridicat al cărnii de miel, în jur de 40 de lei kilogramul. Pe de altă parte, carnea de ied este mai uşor de digerat şi nu conţine colesterol.

Un ied de 15 kilograme  e indicat pentru  o masă de şase-opt persoane
Un ied de 15 kilograme e indicat pentru o masă de şase-opt persoane

Alternativă la miel! Crescătorii de capre au renunţat să-şi ducă marfa la piaţă şi preferă să vândă online. „Oamenii s-au obişnuit să aibă pe masa de Paşte carne de miel sau de ied. Cum primul este foarte scump, mulţi se orientează către carnea de ied. Este mult mai uşoară, nu cade greu la stomac, e mai fragedă şi nu are gustul specific, pronunţat, al mielului”, explică un fermier din comuna Vâlcele (Călăraşi).  

Costă 30 de lei kilogramul 

“S-au făcut deja comenzi. Dacă anul trecut vindeam 10-20 de bucăţi pentru Paşte, acum cererile s-au dublat. Omul vine şi ia iedul gata tăiat de la noi, cu 30 de lei kilogramul. Cei care doresc să-l sacrifice acasă, plătesc 20 de lei pentru un kilogram în viu. Avem clienţi fideli, care ştiu că marfa noastră este proaspătă, că animalele sunt hrănite corespunzător şi că sunt bine îngrijite”, arată crescătorul din Vâlcele.     

Crescătorii de capre din Călăraşi  au deja numeroase comenzi
Crescătorii de capre din Călăraşi au deja numeroase comenzi

În judeţul Călăraşi sunt fermieri care preferă să le livreze clienţilor carnea acasă, scrie adevarul.ro.

„Un ied care cântăreşte aproximativ 15 kilograme e cel mai bun la carne şi suficient pentru o masă cu şase-opt persoane. Noi mergem şi livrăm la domiciliu, ca să fie toată lumea mulţumită. Clienţii ne anunţă telefonic sau on--line data livrării şi comanda se rezolvă repede. Avem animale sănătoase şi crescute liber, carnea este bio”, se laudă crescătorul Mihail Stan, din comuna Cuza-Vodă.

În cazul mielului şi al iedului, consumul creşte mai ales în perioada Paştelui. În restul anului, cererea este foarte scăzută. Conform statisticilor, românii mânâncă de 10 ori mai multă carne de pui, adică 25 de kilograme pe an, şi de 14 ori mai multă carne de porc - peste 35 de kilograme anual.  

Friptura de ied va fi  apreciată de musafiri
Friptura de ied va fi apreciată de musafiri

Minerale  şi vitamine 

Potrivit nutriţionistului Lygia Alexandrescu, carnea de ied este delicioasă, însă gustul şi aroma nu sunt puternice, ca în cazul mielului. Carnea de ied are un conţinut de proteine similar cu cel întâlnit în carnea de miel, este bogată în minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) şi vitamine (B2 şi B12). În plus, furnizează mai puţin colesterol faţă de carnea de miel şi este mai slabă caloric.

Specialistul menţionează că, în cazul ambelor feluri de carne, gospodinele trebuie să aibă grijă la gătit, fiind indicată prepararea la cuptor: “Carnea se va marina anterior cu plante aromate şi mirodenii: cimbru uscat, ceapă verde, usturoi verde, dafin, piper negru şi rozmarin, la care se poate adăuga vin alb”. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net