Pune┼úi carne de ied pe masa de Pa┼čte! De ce este o alternativ─â ideal─â la cea de miel

Se apropie Pa┼čtele, iar cererile pentru carnea de ied s-au dublat ├«n acest an, comparativ cu perioada similar─â a anului trecut. Un motiv este ┼či pre┼úul ridicat al c─ârnii de miel, ├«n jur de 40 de lei kilogramul. Pe de alt─â parte, carnea de ied este mai u┼čor de digerat ┼či nu con┼úine colesterol.

image
Un ied de 15 kilograme e indicat pentru o mas─â de ┼čase-opt persoane

Alternativ─â la miel! Cresc─âtorii de capre au renun┼úat s─â-┼či duc─â marfa la pia┼ú─â ┼či prefer─â s─â v├ónd─â online.ÔÇ»ÔÇ×Oamenii s-au obi┼čnuit s─â aib─â pe masa de Pa┼čte carne de miel sau de ied. Cum primul este foarte scump, mul┼úi se orienteaz─â c─âtre carnea de ied. Este mult mai u┼čoar─â, nu cade greu la stomac, e mai fraged─â ┼či nu are gustul specific, pronun┼úat, al mieluluiÔÇŁ, explic─â un fermier din comuna V├ólcele (C─âl─âra┼či).  

Cost─â 30 de lei kilogramul 

ÔÇťS-au f─âcut deja comenzi.ÔÇ»Dac─â anul trecut vindeam 10-20 de buc─â┼úi pentru Pa┼čte, acum cererile s-au dublat. Omul vine ┼či ia iedul gata t─âiat de la noi, cu 30 de lei kilogramul. Cei care doresc s─â-l sacrifice acas─â, pl─âtesc 20 de lei pentru un kilogram ├«n viu. Avem clien┼úi fideli, care ┼čtiu c─â marfa noastr─â este proasp─ât─â, c─â animalele sunt hr─ânite corespunz─âtor ┼či c─â sunt bine ├«ngrijiteÔÇŁ, arat─â cresc─âtorul din V├ólcele.ÔÇ» ÔÇ»  

image
Cresc─âtorii de capre din C─âl─âra┼či au deja numeroase comenzi

├Än jude┼úul C─âl─âra┼či sunt fermieri care prefer─â s─â le livreze clien┼úilor carnea acas─â, scrie adevarul.ro.

ÔÇ×Un ied care c├ónt─âre┼čte aproximativ 15 kilograme e cel mai bun la carne ┼či suficient pentru o mas─â cu ┼čase-opt persoane. Noi mergem ┼či livr─âm la domiciliu, ca s─â fie toat─â lumea mul┼úumit─â. Clien┼úii ne anun┼ú─â telefonic sau on--line data livr─ârii ┼či comanda se rezolv─â repede. Avem animale s─ân─âtoase ┼či crescute liber, carnea este bioÔÇŁ, se laud─â cresc─âtorul Mihail Stan, din comuna Cuza-Vod─â.

├Än cazul mielului ┼či al iedului, consumul cre┼čte mai ales ├«n perioada Pa┼čtelui. ├Än restul anului, cererea este foarte sc─âzut─â. Conform statisticilor, rom├ónii m├ón├ónc─â de 10 ori mai mult─â carne de pui, adic─â 25 de kilograme pe an, ┼či de 14 ori mai mult─â carne de porc - peste 35 de kilograme anual.  

image
Friptura de ied va fi apreciat─â de musafiri

Minerale  ┼či vitamine 

Potrivit nutri┼úionistului Lygia Alexandrescu, carnea de ied este delicioas─â, ├«ns─â gustul ┼či aroma nu sunt puternice, ca ├«n cazul mielului. Carnea de ied are un con┼úinut de proteine similar cu cel ├«nt├ólnit ├«n carnea de miel, este bogat─â ├«n minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) ┼či vitamine (B2 ┼či B12). ├Än plus, furnizeaz─â mai pu┼úin colesterol fa┼ú─â de carnea de miel ┼či este mai slab─â caloric.

Specialistul men┼úioneaz─â c─â, ├«n cazul ambelor feluri de carne, gospodinele trebuie s─â aib─â grij─â la g─âtit, fiind indicat─â prepararea la cuptor: ÔÇťCarnea se va marina anterior cu plante aromate ┼či mirodenii: cimbru uscat, ceap─â verde, usturoi verde, dafin, piper negru ┼či rozmarin, la care se poate ad─âuga vin albÔÇŁ. 

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
foto 1   Cristina Spatar JPG
card ajutor jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
trans bhutan cnn
rona hartner
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg