Radu Mazăre a fost reţinut. Ce a decis DNA
Radu Mazăre a fost adus la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de mascaţi, marţi în jurul orei 15.00.Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost reţinut pentru 24 de ore, marţi, de procurorii anticorupţie, în urma audierilor de la sediul central al DNA. Edilul va fi prezentat instanţei, cu propunerea de arestare preventivă.
UPDATE Miercuri, în jurul orei 16.00, Radu Mazăre a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii vor decide dacă primarul Constanţei va rămâne după gratii în următoarele 29 de zile. Detalii aici.
Întrebat dacă îi este frică de puşcărie, Radu Mazăre a spus: «Nu mi-e frică de puşcărie, doar de Dumnezeu», anunţă Mediafax.
Edilul a fost ridicat de mascaţi de pe terasa unui restaurant din parcul bucureştean Herăstrău, de unde a fost dus la DNA. Cei care au mers să îl ridice pe Mazăre i-au prezentat acestuia actele în baza cărora are loc acţiunea. După ce a citit documentele, la masă, pe terasa restaurantului, Mazăre a plecat însoţit de mascaţi.
Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat marţi că a fost începută urmărirea penală în dosarul în care au fost făcute mai multe percheziţii, între care şi la locuinţa primarului Radu Mazăre, precizând că această cauză vizează fapte care intră în competenţa Direcţiei.
Mazăre, cu cătuşe! Prima declaraţie după ce a fost reţinut de DNA
«Este un dosar instrumentat de procurori din cadrul structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cursul dimineţii s-au efectuat aproximaiv 12 percheziţii domiciliare la anumite persoane fizice şi la o instituţie publică», a spus Kovesi.
«În cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).
Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)», se arată în comunicatul DNA.