Radu Mazăre va fi cercetat în stare de libertate. Primele declaraţii ale primarului după ce a ieşit arest
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi omul de afaceri care i-ar fi dat mită 175.000 de euro pentru a-şi asigura câştigarea contractului pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă" vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar, a decis, miercuri seară, ICCJ.
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu este definitivă, ea putând fi contestată la aceeaşi instanţă.
De altfel, reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au precizat, pentru MEDIAFAX, că vor contesta decizia de miercuri seară.
"La ieşirea din arest, Radu Mazăre a stat de vorbă cu jurnaliştii. "Dacă eşti luptător, rezişti. Nu doresc nimănui să treacă prin aşa ceva, nu e uşor. S-au comportat impecabil şi poliţiştii, şi colegii de cameră. Un jandarm mi-a dat un sendviş, au fost de treabă. Dan Radu Rușanu a sforăit de m-a rupt în două", a spus edilul, potrivit România TV.
Ce va face în continuare? "Nu mai plec în Madagascar că poate îmi luau beregata. Vă aştept la mare de 1 Mai".
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" -, pentru a o ajuta pe aceasta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.
DNA a informat, marţi, că Radu Mazăre este urmărit penal pentru luare de mită, iar Avraham Morgenstern, pentru dare de mită.
Cei doi au fost reţinuţi marţi seară, după audieri la sediul central al DNA.
Elan a intermediat şpaga
Omul de afaceri Elan Schwartzenberg este cel care l-ar fi pus în legătură pe Avraham Morgenstern cu "persoane capabile" să-i asigure câştigarea licitaţiei pentru "Henri Coandă" şi, totodată, cel care ar fi preluat bani de la firmele acestuia şi le-a pus în conturi ale fraţilor Mazăre şi ale altora.
Surse judiciare au declarat miercuri, pentru Mediafax, că Schwartzenberg s-ar fi ocupat de intermedierea primirii banilor de către Radu şi Alexandru Mazăre de la cetăţeanul de origine israeliană Avraham Morgenstern.
Potrivit surselor citate, Schwartzenberg ar fi primit de la firmele lui Morgenstern mai multe sume de bani, pe care să le dea unor "persoane capabile" să-i obţină acestuia din urmă câştigarea contractului pentru campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" din Constanţa.
Acelelaşi surse susţin că, printr-o firmă controlată de Elan Schwartzenberg, ar fi fost furnizaţi 95.000 de euro într-un cont off-shore al lui Radu Mazăre şi 40.000 de euro în unul al lui Alexandru Mazăre. Cele două sume reprezintă o parte din banii daţi de Avraham Morgenstern pentru a-şi asigura câştigarea contractului.
Conform surselor citate, anchetatorii au depistat această cale de intermediere a sumelor date fraţilor Mazăre, reuşind să obţină documentele încasării banilor de către firmele off-shore.
Pe de altă parte, susţin aceleaşi surse, un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea procurorilor anticorupţie de interceptare telefonică a fraţilor Mazăre.
Anchetatorii DNA ar fi primit însă de la SRI, în acest dosar, note informative şi interceptări telefonice făcute în baza unui mandat de siguranţă naţională.
Potrivit surselor citate, nu ar exista interceptări concludente ale unor discuţii purtate de Radu Mazăre cu alte persoane, dar există interceptări în care s-ar face referire la activitatea infracţională cercetată de procurori.