Raed Arafat, despre lec╚Ťia ├«nv─â╚Ťat─â ├«n pandemie: mai multe paturi ├«n spitale

8 aprilie 2021
raed arafat jpeg
┼×eful Departamentului pentru Situa┼úii de Urgen┼ú─â, Raed ArafatFoto: Arhiv─â Click!

Spitalele nu trebuie privite precum fabricile, ├«n termeni de costuri ╚Öi eficien╚Ť─â, ele nu trebuie s─â fie pline pentru a putea fi considerate eficiente, a declarat Raed Arafat miercuri seara, la Prima TV. Este lec╚Ťia pe care recunoa╚Öte c─â a ├«nv─â╚Ťat-o dup─â un an greu de pandemie.

Ar trebui ca paturile să aștepte bolnavii, nu invers

ÔÇ×Dac─â am ├«nv─â┼úat ceva din aceast─â pandemie este c─â spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat p├ón─â acum, ca entit─â┼úi ├«n care trebuie s─â ai, s─â fie gradul de ocupare de peste 90%, c─â abia atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% ├«nseamn─â c─â dac─â apare un dezastru nu mai ai unde s─â pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare num─âr de paturi pe cap de locuitor din Europa. ┼×i ├«n condi┼úiile unui dezastru, ei au g─âsit o flexibilitate mai mare dec├ót alte ┼ú─âri. ├Än mod normal, dac─â o sec┼úie de Terapie Intensiv─â este plin─â sut─â la sut─â toat─â ziua, ├«nseamn─â c─â nu ai destul. ├Änseamn─â c─â tu trebuie s─â ai ├«nc─â o l─ârgire, ├«nc─â un num─âr de paturi de terapie intensiv─â p├ón─â c├ónd ajungi la nivelul ├«n care paturile a┼čteapt─â bolnavii, nu bolnavii a┼čteapt─â paturileÔÇŁ, a declarat secretarul de stat.

Spitalele trebuie s─â fie preg─âtite pentru orice situa╚Ťie

De asemenea, c├ónd vorbim despre ÔÇ×eficien╚ŤaÔÇŁ spitalelor, nu ar trebui s─â ne g├óndim la costuri ╚Öi avantaje, ca la fabrici. ÔÇ×Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, ele trebuie s─â aib─â rezerv─â de resurs─â uman─â, rezerv─â de spa╚Ťiu ┼či s─â fie preg─âtite pentru orice situa┼úie nea┼čteptat─â, cum se ├«nt├ómpl─â azi, ├«n pandemieÔÇŁ, a mai spus Arafat.

kate profimedia 0692807495 jpg
loredana chivu jpg
2vancea botez jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
1alexandra stan mihai morar png
bianca dragusanu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg