Raed Arafat: “Marți urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru medicamentul Tocilizumab”

Ultima actualizare:

    Raed Arafat, Secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de UrgențăSursă foto: Inquam Photos/George Călin
Raed Arafat, Secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de UrgențăSursă foto: Inquam Photos/George Călin

Tocilizumab, un medicament ce se administrează intravenos și este folosit în tratamentul artritei reumatoide, dă rezultate foarte bune și în tratarea pacienților cu COVID-19. Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că România va cere, în cursul zilei de marţi, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă pentru acest medicament.

”Mâine (marți, 5 octombrie -n.r.) urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat. 

Acesta a precizat că avem cantităţi suficiente pentru 2-3 săptămâni.  

”Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a mai declarat Arafat, scrie news.ro.

Ministerul Sănătăţii va stabili în cursul zilei de marţi cantitatea necesară.   

De asemenea, autorităţile iau în calcul posibilitatea de a solicIta oxigenatoare individuale pentru a facilita creşterea numărului de paturi cu oxigen în spitale.  

De ce nu sunt transportați pacienții Covid în străinătate

în plus, Arafat a explicat de ce autorităţile nu iau în calcul transportul pacienţilor cu coronavirus în străinătate.

”Acest lucru poate fi realizat la distanţe limitate, cu spitale din vecinătate. Astăzi erau la un moment dat 50 de pacienţi pentru care căutam locuri. Este imposibil să pui asemenea număr de pacienţi în avioane”, a explicat Arafat, precizând că pacienţii care trebuie deplasaţi cu oxigen nu pot fi urcaţi în avioane, existând risc de incendiu sau explozie.  

În plus, a explicat Raed Arafat, pacienţii intubaţi rareori suportă transportul şi, cel mult, pe distanţe scute, nu patru – cinci ore.  

”De transferat afară este o soluţie care poate fi discutată, dar nu poate să fie soluţia magică”, a mai explicat Arafat.  

Acesta nu a exclus posibilitatea de a se solicta, la un moment dat, echipe din străinătate pentru România.   

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net