Rasele de câini pe care trebuie să le declari la poliție

simeon stalpnicul png

Toți posesorii de câini agresivi au obligația de a trece pe la poliție pentru a-i declara. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare sau chiar pușcăria!

Potrivit legii, câinii considerați periculoși au fost împărțiți în două categorii: cei de luptă și atac, asimilați prin caractere morfologice cu câinii de tip Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, în timp ce în categoria a doua au fost incluși câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Sunt definiţi de lege drept câini agresivi orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private sau orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop. Nu intră în categoria câinilor agresivi câinele care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine sau orice câine folosit de unităţile de poliţie, de jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie şi pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a muşcat o persoană.

Persoanele care dețin un câine periculos trebuie să respecte un set de reguli obligatorii. În primul rând, trebuie să fie majore, să fie în deplinătatea facultăților mintale și să nu fi fost condamndate pentru fapte penale. Primul pas pe care trebuie să-l facă deținătorul unui câine periculos este să se prezinte cu aceştia la medicul veterinar, să îi înregistreze la una dintre asociaţiile chinologice afiliate, după care, în termen de 10 zile, să depună documentele și la secția de poliție.

Proprietarii de astfel de animale trebuie să ştie că oricând, oamenii legii îi pot verifica la domiciliu. Nu de alta, dar la schimbarea domiciliului deţinătorului, acesta trebuie să anunţe poliţia pentru ca înregistrarea să se facă la noua adresă de domiciliu. Iar vânzarea sau decesul animalului trebuie anunţat în termen de 48 de ore pentru ca respectivul câine să fie scos din evidenţă. Deasemenea, proprietarii de câini agresivi au obligația de a inscripţiona în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul "Câine periculos" sau, după caz, "Câine agresiv", printr-o plăcuţă cu dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Persoanele care au fost muşcate de un câine care are stăpân trebuie să se adreseze unităţii de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, iar dacă va fi găsit vinovat, stăpânul animalului va fi fie amendat, fie…arestat. Potrivit legii, neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Gabriel Apostol, fost concurent Masterchef
foto1 copii crisanB jpg
Anca Dinicu  jpg
harry si meghan jpg
FotoJet (2) jpg
mihaela radulescu jpg
Klaus Iohannis si Alina Gorghiu jpg
Bărbatul care a băut alcool zilnic, timp de 30 de ani
Imagini satelitare din 15 noiembrie arată dinți de dragon și tranșee în Stepne FOTO via Insider
gol japonia spania cm 2022  foto GettyImages 1446200998 (1) jpg
image
image
image
image
Bărbatul care a băut alcool zilnic, timp de 30 de ani
inselat jpeg
Klaus Iohannis si Alina Gorghiu jpg
foto2 liliana jpg
calendar ortodox 2021 2 decembrie sfantul prooroc avacum bizant sec xiv jpeg
cele mai frumoase polițiste 4 jpg