Răzbunare? Notarii lui Iohannis verificați la sânge de Tudorel Toader

Ultima actualizare:

    Tudorel Toader i-a declarat război lui Klaus Iohannis
Tudorel Toader i-a declarat război lui Klaus Iohannis

Notarii care s-au ocupat de retrocedarea casei pierdute de Klaus Iohannis sunt sub vizorul autorităților. Aceștia vor fi verificați dacă au respectat sau au făcut ilegalități, atâta vreme cât locuința a fost pierdută apoi în instanță.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunţat, luni seară, că a cerut Uniunii Notarilor din România să facă verificări la două cabinete notariale care s-au ocupat de încheierea unor documente privind casa, din Sibiu, pierdută în instanţă de familia lui Klaus Iohannis.

Unul a încheiat actul de proprietate pe numele preşedintelui, iar al doilea a suspendat procedura prin care casa intra în posesia statului român.

În acest, context ministrul Justiţiei a declarat la România tv că, în opinia sa, ar putea fi vorba de fals sau abuz în ceea ce priveşte încheierea actelor prin care Iohannis a devenit proprietarul casei, dar că eventualele fapte penale s-au prescris.

Se verifică dacă s-a făcut fals în acte

”Am solicitat Uniunii Notarilor să facă verificări în activitatea notarială de la Sibiu. Practic, e vorba despre două cabinete notariale: cel care a făcut actul în 1999, care l-a făcut proprietar pe preşedinte, act care a fost ulterior invalidat de către instanţa de judecată, care a fost declarat nul. Ce se întâmplă în spatele acestei neregularităţi, o fi fost un fals, o fi fost un uz de fals, o fi fost un abuz, eu cred că da. Numai că între timp au trecut 20 de ani şi faptele notarului acela, dacă au avut caracter penal, sigur s-au prescris”, a spus demnitarul la postul de televiziune.

Ministrul Justiţiei a precizat că au fost făcute verificări şi la cabinetul notarial care a suspendat procedura prin care casa pierdută în instanţă ar fi urmat să intre în proprietatea statului şi că astăzi va primi raportul în urma controalelor.

”M-am interesat şi am înţeles că notarul care avea procedura succesorală urma să dispună către cadastru radierea fostei intabulări pe numele preşedintelui şi casa ar fi revenit statului. Aceasta e regula generală: dacă un bun nu are proprietar, dar are o anumită valoare economică, el revine statului prin Ministerul de Finanţe. În această procedură notarială au apărut două persoane fizice, doi intervenienţi spunând 'suspendaţi procedura pentru că noi revendicăm proprietatea respectivului imobil'. Notarul nu are ce face, el rezolvă numai procedura necontencioasă, unde nu sunt litigii. Apărând aceşti doi pretinşi proprietari, notarul a suspendat procedura notarială şi au mers la instanţa de judecată, ca judecătorul să vadă cine e proprietarul imobilului", a precizat Toader.

Iohannis nu ar fi plătit obligațiile fiscale către stat

Totodată, ministrul a scos în evidență faptul că statul nu a recuperat obligaţiile fiscale de la familia Iohannis.

”Proprietatea e una, obligaţia fiscală e altceva şi Finanţele nu au decât să cheme în judecată, să impună, sigur cu verificarea prescripţiei. Că până la urmă, statul ăsta, îţi pui şi întrebarea, de ce a stat în pasivitate până acum? Că sunt lucruri separate: dreptul de proprietate real sau pretins e una, obligaţia fiscală pentru câştigurile pe care le-ai avut şi nu ţi-ai îndeplinit obligaţia, e altceva”, a adăugat Toader.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu. Din noiembrie 2015, aici funcţionează sediul unei bănci. Decizia  fost luat bine de 16 ani.

image
image
image
image
image
image
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net