Reacția Bisericii ortodoxe după ce PSD a propus un premier musulman


    Mitropolitul Vadului, Feleacului si Clujului, Andrei Andreicuțfoto: arhivă Adevărul
Mitropolitul Vadului, Feleacului si Clujului, Andrei Andreicuțfoto: arhivă Adevărul

Propunerea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru a surprins nu doar electoratul PSD și întreaga clasă politică din România, ci și fețele bisericești. Joi, 22 decembrie, la o zi după propunerea făcută de PSD și ALDE, a venit și o reacție din partea Bisericii ortodoxe.

Mitropolitul Vadului, Feleacului si Clujului, Andrei Andreicuț, a declarat că, personal, ar fi preferat un "premier român și ortodox", adăugând că actualul vicepremier Vasile Dîncu corespunde tuturor criteriilor, relateaza News.ro.Declarația vine în contextul în care coaliția PSD-ALDE a propus-o pe Sevil Shhaideh, o constănțeancă de religie musulmană, născută într-o familie de tătari și căsătorită cu un sirian, pentru funcția de prim-ministru al României."Dacă e să-mi cereți părerea mea personală, v-o spun și pe aceasta. Încă n-o știm pe doamna care va fi prim-ministru, probabil că e o femeie bună, o femeie pricepută la administrație. Însă, subiectiv, eu aș fi dorit să fie nominalizat un premier pe care îl cunoșteam și care era... Se știe de la sine, mitropolit ortodox fiind, aș fi dorit un premier român și ortodox. Adică pe cine, mă veți întreba. Pe domnul Vasile Sebastian Dîncu, pentru că corespundea din toate punctele de vedere la criteriile pe care le avea în minte dl Dragnea. Sigur că el a avut un rol deosebit în câștigarea alegerilor, îi respectăm personalitatea, dar făcea mai bine dacă îl numea de pildă pe domnul Dîncu", a spus Andrei Andreicuț, dupa ce jurnaliștii l-au întrebat cum comentează propunerea de premier.

Pe numele de fată Geambec, Sevil s-a născut la 4 decembrie 1964 la Constanţa, într-o familie de tătari, Muezel (mama) şi Sadein (tatăl), din lumea teatrului. Mama lui Sevil este nepoata istoricului Kemal Karpat, consultantul pe probleme de Orient a administraţiei de la Washington.

Sevil Shhaideh a fost numită mai 2015 ministru al Dezvoltării, în guvernul Ponta. Ea a lucrat aproape două decenii la Consiliul Judeţean Constanţa. În 2012, a fost numită secretar de stat. Sevil Shhaideh s-a angajat la Consiliul Judeţean Constanţa în 1993. A fost, până în 2007, directorul departamentului de Sisteme Informatice din cadrul instituţiei.

Apoi, între 2007-2012, a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Generale de Proiecte. În aceeaşi perioadă, a fost şi coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. Din această calitate a început colaborarea cu Liviu Dragnea.

Rares Prisacariu 3 Romanii au talent foto Pro TV jpg
10 dana budeanu verdict stil carmen bruma si mircea badea jpg jpeg
serban pavlu captura podcast la mijloc jpg
Charles, William și Harry jpg
Demi Rose s a fotografiat într o ținută sumară jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
vedete jpg
catalin florin olar jpg
image
image
image
image
image
image
case ieftine ungaria jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
Iarna extremă a făcut victime în Afganistan jpg
Charles, William și Harry jpg
catalin florin olar jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock