Refuză bacşişul ca să nu-l împartă cu statul

Ultima actualizare:

    Unii comercianţi dau bon fiscal pentru bacşişul angajaţilor. 16% din sumă  merge la statFoto: Roberto Sălceanu
Unii comercianţi dau bon fiscal pentru bacşişul angajaţilor. 16% din sumă merge la statFoto: Roberto Sălceanu

Românii care au mici afaceri spun „nu” impozitării bacşişului, măsură obligatorie din 8 mai. Pentru a nu împărţi cu statul câştigul suplimentar al angajaţilor, patronii au lipit afişe pe uşile unităţilor în care anunţă că se lipsesc de „atenţii”.

Bacşişul, lăsat cu atâta uşurinţă de români la restaurant ori la coafor, e o corvoadă pentru antreprenori. Măsurile suplimentare pe care aceştia trebuie să le ia pentru modificarea caselor de marcat i-au determinat să le ceară angajaţilor să refuze din start orice atenţie din partea clienţilor. În Bucureşti, ospătarii se lipsesc de banii cedaţi benevol de clienţi pentru a-i scuti pe patroni de bătăi de cap. Şi întreprinzătorii din Piaţa Mică din Târgu-Jiu au pus în vitrinele magazinelor afişe prin care îşi anunţă clienţii că vânzătoarele nu primesc bacşiş. Ei nu vor să înregistreze bacşişul şi nici să plătească impozit pe veniturile angajaţilor.

Fast-foodurile din  Piaţa Mică din  Târgu Jiu refuză  atenţiile
Fast-foodurile din Piaţa Mică din Târgu Jiu refuză atenţiile

Nu vreau să plătesc impozit pe bacşiş. Este o taxă în plus, care ne pică în cap. Nu sunt de acord cu impozitarea bacşişului. Şi nu cred că există prea mulţi patroni care sunt de acord. Nu am de ce să fiu de acord, de aceea le-am spus că nu au voie să primească. Scrie şi pe geamul salonului”, ne-a spus patronul unui salon de înfrumuseţare. Bonul fiscal pentru bacşiş e o sperietoare şi pentru taximetrişti.

Dacă eşti din Galaţi  nu mai trebuie să laşi  bacşiş taximetriştilor
Dacă eşti din Galaţi nu mai trebuie să laşi bacşiş taximetriştilor

La Galaţi, reprezentanţii firmelor de taxi au lipit pe maşini mesaje care nu mai au nevoie de nici un comentariu: „În acest taxi nu se primeşte ciubuc”. Impozitarea bacşişului e obligatorie din 8 mai, nu şi acceptarea lui. Angajaţii nu scapă însă de registrul de bani personali, în care sunt obligaţi să scrie cu ce sume intră în tură şi câţi bani au asupra lor la plecare. Renunţarea la bacşiş le-ar putea crea patronilor altă problemă. Angajaţii ar putea cere lefuri mai mari, fiindcă sunt privaţi de un venit suplimentar considerabil.

Click! spune

La 15 mai, agenţii economici care se împotrivesc impozitării bacşişului vor protesta în Piaţa Constituţiei din Capitală. Taximetrişti, frizeri, ospătari, bucătari şi coafeze din toată ţara şi-au anunţat deja prezenţa la miting.

image
image
image
image
image
image
father 22194 1280 jpg
sala examen bac jpg
calendar ortodox 2021 31 mai sf mc ermie png
jln kșlț jpg
flame 580342 1280 jpg
pots 716579 1280 jpg