Reguli de circulaţie pentru copii


    Poliţiştii prezintă principalele reguli de circulaţie pentru copiifoto: camerita.ro
Poliţiştii prezintă principalele reguli de circulaţie pentru copiifoto: camerita.ro

Orice copil trebuie să ştie un set minim de reguli de circulaţie care au ca scop protejarea vieţii. Este vorba despre reguli şi sfaturi care se referă atât la circulaţia copiilor în maşini, cât şi la circulaţia copiilor ca pietoni. Click! şi Promotor.ro îţi arată principalele reguli de circulaţie pentru copii.

Reguli de circulaţie pentru copii. 1. Traversează strada doar prin locurile permise

Cu toţii am auzit asta, însă chiar şi aşa, tot există copii care traversează strada prin locuri nepermise. Şi adulţii o fac şi dacă la ei merge, de ce nu ar încerca şi copiii, nu? Ei bine, este una dintre cele mai importante reguli de circulaţie pentru copii şi ar trebui să fie luată în seris, mai ales că principala cauză a deceselor de pe şoselele din România este traversarea ilegală a şoselei. Este extrem de important să traversezi strada doar pe trecerea de pietoni, dacă ea există. Înainte de a traversa, asigură-te în stânga şi în dreapta că nu sunt maşini care circulă cu viteză prea mare. Dacă trecerea de pietoni este prevăzută cu semafoare, aşteaptă culoarea verde pentru pietoni, asigură-te în ambele direcţii şi porneşte la drum! Dacă nu există o trecere de pietoni, va trebui să traversezi pe la colţul străzii, unde trebuie să ai mult mai multă atenţie, fiindcă aici maşinile au prioritate, nu pietonii.

Reguli de circulaţie pentru copii. 2. Circulă doar pe partea stângă a şoselei atunci când nu există trotuar

Dacă drumul pe care mergi nu există trotuar, atunci e bine să stai pe partea stângă, ca să poţi vedea maşinile care vin înspre tine. Dacă stai pe dreapta, maşinile vin din spatele tău şi nu le poţi vedea.

Reguli de circulaţie pentru copii. 3. Poartă întotdeauna centura de siguranţă!

Chiar dacă părinţii îţi spun că nu e nevoie să porţi centura de siguranţă, să ştii că de data asta nu au dreptate. Şi ar trebui să ţină cont de aceste reguli de circulaţie pentru copii. Centura este un element esenţial care are ca scop protejarea vieţii tale. În cazul unui accident, purtarea centurii de siguranţă împiedică aruncarea corpului tău în toate direcţiile.

Reguli de circulaţie pentru copii. 4. Dacă ai mai puţin de 14 ani, insistă să stai în maşină doar pe bancheta din spate

Toţi copiii vor să stea în faţă în maşină, dar, pe lângă faptul că e ilegal, e şi foarte periculos. Motivul e destul de simplu – majoritatea accidentelor produse sunt frontale, iar airbag-ul care sare din bord e atât de puternic încât poate răni corpul mai firav al unui copil.

Reguli de circulaţie pentru copii. 5. Coboară din maşină doar pe partea trotuarului!   

Alte reguli de circulaţie pentru copii spun că atunci când trebuie să cobori din maşină pe o stradă aglomerată, trebuie să alegi uşa de pe partea dreaptă a maşinii. Astfel, nu îi încurci pe şoferii care circulă pe şosea şi ai grijă de viaţa ta. Dacă nu poţi să cobori prin dreapta, asigură-te foarte bine că nu vine nici o maşină înainte de a deschide portiera.

FotoJet (11) jpg
mihai voropchievici 1 jpeg
FotoJet (10) jpg
Luna sangerie horoscop shutterstock 2162086307 jpg
front 2 (captura video) jpg
foto1 jpg
alexandra dinub jpg
avalansa cabana capra FOTO IPJ Arges jpg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (4) jpg
foto1 shutterstock 1524565013 jpg
foto1 jpg
Alina jpeg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
caini 3 jpg