Reguli drastice pentru cei care merg la serviciu: ”Să poarte măști și mănuși și să li se ia temperatura”
Ultima actualizare:
Sunt români care încă mai merg la serviciu. Lucrează în linia întâi, în diferite domenii, iar prezența lor este indispensabilă. Tocmai de aceea, sindicaliștii cer ca aceștia să fie protejați și să nu petreacă timpul alături de colegi fără echipamente. ”Să poarte măști și mănuși și să li se ia temperatura”, spun cei de la Cartfel Alfa.
Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, îi cere premierului Ludovic Orban să fie emisă o ordonanță militară pentru asigurarea sănătății și securității angajaților la locul de muncă. Iar măsurile să fie apoi verificate de inspectorii de la ITM. Iată ce reguli drastice vor sindicaliștii!
Reguli drastice pentru sectorul public și administrativ
- Obligativitatea ca lucrătorii să aibă echipament de protecție, cel puțin măști și mănuși;
- Asigurarea de dezinfectant la intrarea în unitate și la intrarea în fiecare sector al locului de muncă;
- Măsurarea temperaturii fiecărui lucrător înainte de a intra la locul de muncă;
- Fluxul funcțional să asigure păstrarea unei distanțe de cel puțin un metru între lucrători sau între lucrători și public, inclusiv în zona de pregatire (vestiare angajaților, etc) și în transportul de la și către locul de muncă;
- Stabilirea de programe periodice de curățare/dezinfectare a zonelor de lucru și vestiarelor;
- Izolarea oricărui lucrător care prezintă suspiciuni de îmbolnăvire, asigurându-i concediu medical;
- Trimiterea în șomaj tehnic a tuturor angajaților din categoriile cu risc ridicat de deces în caz de îmbolnăvire (lucrătorii cu afecțiuni respiratorii, cardiace, diabet, reumatice etc.)
Reguli drastice pentru sectorul sanitar
- Asigurarea echipamentelor individuale de protecție pentru toți salariații din sistemul sanitar;
- Instituirea ca măsură minimă de protecție a salariaților din sănătate a regulii: fiecare salariat trebuie să poarte cel puțin mască (minim chirurgicală) și mănuși;
- Toți salariații din sănătate trebuie testați, ori de câte ori este necesar;
- Testarea tuturor pacienților, deoarece pacienții asimptomatici reprezintă principala sursă de infectare a salariaților din sănătate;
- Introducerea rapidă, în toate spitalele, a unor proceduri standard, centrate pe precauțiile specifice pandemiei COVID 19;
- Utilizarea doar a spitalelor cu circuite adecvate;
- Oprirea urgentă a măsurii forțării salariaților din sănătate de a intra în carantină instituționalizată, drept condiție pentru a putea lucra;
- Asigurarea gratuită a locurilor de cazare pentru tot personalul din spitalele desemnate să trateze pacienți contaminați cu COVID-19 sau din secțiile spitalelor în care au fost confirmate cazuri de pacienți contaminați;
- Asigurarea cu materiale de protecție pentru personal, testarea periodică a acestuia;
- Unitățile veterinare care lucrează cu COVID-19 să beneficieze și de sporul prevăzut pentru sistemul de sănătate;
- Plata orelor suplimentare pentru tot persoanalul bugetar din domeniul sănătate, poliție, polțtie locală, penitenciare, unitățile veterinare;
Reguli drastice pentru sectorul comerț alimentar
- instalarea de camere cu termoviziune la intrarile magazinelor, atât pentru clienți, cât și pentru angajați pentru a evita pătrunderea persoanelor posibil contaminate;
- sprijin din partea organelor locale pentru decontaminarea parcărilor magazinelor;
- creșterea numărului de pauze plătite în care angajații să își poată spăla sau dezinfecta mâinile;
- asigurarea de către organele statului a testării periodice a angajaților din magazinele de retail alimentar;
- magazinele să fie dezinfectate zilnic, inclusiv vestiarele angajaților, cantinele și grupurie sanitare;
- stabilirea de programe clare de curățare/dezinfectare a zonelor cu risc ridicat de contaminare: casele de marcat și aparatele de self check-out, cărucioarele și coșurile, barelor de protecție;
- interzicerea accesului în magazine a clienților cu sacoșe de cumpărături refolosite;
- stabilirea unui număr optim de clienți aflați simultan în magazin în funcție de suprafața de vânzare;
- programul pentru seniori să fie între orele 8.00-11.00, întrucat aceștia fiind categoria cea mai expusă la îmbolnăviri ar trebui să fie primii care intră într-un spațiu recent dezinfectat;
- programul de funcționare al magazinelor să se încadreze în limitele orelor 8.00 și 20.00, astfel încât angajații să aibă timp la dispoziție să se deplaseze la și de la locul de muncă (mulți angajați locuiesc în localități limitrofe);
- programul de lucru al angajaților să fie fracționat în două ture de cate șase ore, plus 30 de minute pauză de masa. Diferența salarială aferenta celor două să fie suportată de la bugetul asigurărilor sociale.