Restricții și relaxări în Noaptea de Înviere. Sfaturi ca să NU iei Covid de Paște
Se apropie Paștele și, spre deosebire de anul trecut, acum vom putea ieși din case în Noaptea de Înviere și vom putea să mergem în vizită la rude. Dar încă există multe reguli și măsuri pe care trebuie să le respectăm. Despre restricții în Noaptea de Înviere a vorbit prefectul capitalei, Alin Stoica, la Digi24.
În Noaptea de Înviere se ridică anumite restricții dar rămân în vigoare alte măsuri pentru prevenirea răspândirii Copvid-19. Va trebui să știm foarte clar ce avem voie și ce este în continuare interzis.
Se elimină carantina de noapte
Carantina de noapte va fi eliminată în Noaptea de Înviere. Astfel, cine vrea să participe la slujbă, o va poate face fără a fi obligat să aibă asupra sa declarația pe proprie răspundere. Însă trebuie să poarte obligatoriu mască de protecție,și să respecte distanțarea socială. Deplasarea va putea fi făcută pe jos, ci mașina personală sau mijloacele de transport în comun. Recomandat este să alegem o biserică aflată în apropierea casei și să evităm drumurile lungi, care ne-ar expune mulțimilor de oameni.
Cluburile rămân închise
Eliminarea carantinei de noapte nu înseamnă că putem merge în cluburi, la petreceri, prin baruri sau restaurante. Motoivul e simplu. Acestea rămân închise. Prefectul Bucureștiului, Alin stoica, a declarat că „toate Cluburile sunt închise, n-ar trebui să funcționeze, evident că dacă vor fi descoperite astfel de lucruri, vor fi sancționate aspru, iar cluburile vor fi închise și activitatea suspendată pe o perioadă mai lungă”.
Sunt interzise petrecerile
În ceea ce privește petrecerile, acestea nu pot fi organizate nici la tine acasă, nici în altă parte. Evident că poți primi invitați, dar numărul acestora trebuie să fie restrâns. „Putem primi musafiri, evident, pot să vină rude în vizită, dar nu putem să facem petreceri cu muzică, cu dans și așa mai departe”, a adăugat prefectul. „Cel mai bine ar fi să limităm numărul de persoane cu care ne întâlnim”, a recomandat oficialul. El a recunoscut însă că nu există o regulă specifică în acest sens. „Dar dacă ne uităm, de exemplu, că pentru activitățile de recreere în aer liber avem voie 10 persoane care nu locuiesc în mod permanent împreună, ar fi o regulă bună să nu depășim 10 persoane nici la interior. Vorbim de persoane care nu se întâlnesc în mod frecvent, că dacă vorbim de familii, atunci vorbim de altceva. Pentru familiile care locuiesc împreună sau sunt în contact permanent, atunci lucrurile pot sta diferit”, a arătat Alin Stoica.
Recomandări pentru Noaptea de Înviere. Cum să NU iei Covid
- Cine merge la slujba de Înviere ar trebui să aleagă o biserică aflată în proximitatea locuinței sale.
- Indiferent că vei asculta slujba din interiorul lăcașului de cult sau vei sta curtea acestuia, păstrează o distanță de 2 metri față de celelalte persoane.
- Poartă masca de protecție la nas și la gură.
- Lumânările vor fi vândute în afara lăcașului de cult, așa că va fi suficient spațiu pentru ca oamenii să nu se înghesuie. Însă, recomandat este să vii cu lumânarea de acasă și să nu te îngrămădești cu alte persoane.
- Circulația este permisă doar pentru a participa la slujbă, în noaptea de Înviere, după care se revine la carantina de noapte, a reamintit prefectul Capitalei, Alin Stoica.
- În Noaptea de Înviere nu trebuie să ai asupra ta declarația pe proprie răspundere.
- Evită să mergi la biserică folosind mijloacele de transport în comun. Mergi pe jos, în plimbare, la o biserică din apropiere sau folosește mașina personală.
- Evită aglomerația, zonele în care observi mulțimi de oameni.