Ridicarea gunoiului, taxată în funcție de venit în Sectorul 4. Cum justifică primăria

Ultima actualizare:

    Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, crede că taxa de salubrizare e, de fapt, mică. Foto: danielbaluta.ro
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, crede că taxa de salubrizare e, de fapt, mică. Foto: danielbaluta.ro

Bucureștenii din Sectorul 4 al Capitalei plătesc în 2018 mai mult pentru ridicarea gunoiului. Însă, începând cu această lună, autoritatea a introdus un nou sistem de colectare a taxei de salubrizare, în funcție de veniturile contribuabililor. Taxa se stabilește în baza unei declarații depuse la direcțiile de impozite și taxe și se achită atât online, cât și la ghișee.

Nu contează ce cantitate de deșeuri generezi lunar, ci câți bani câștigi în fiecare lună. Acesta e criteriul esențial după care autoritățile locale din Sectorul 4 au stabilit cuantumul taxei de salubrizare. Conform unei hotărâri de consiliu adoptate la început de an, contribuabilii din sector care înregistrează venituri nete lunare mai mici de 2.000 de lei vor plăti o taxă de 6 lei/lună la serviciul de salubrizare. Persoanele care au venituri mai mari de 2.000 de lei pe lună vor plăti 9,6 lei/lună. Taxa se aplică pe persoană, iar de la plata ei nu sunt exceptați copiii și tinerii sub 18 ani.

„Pentru a achita taxa de salubrizare, utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice/proprietari, chiriași, locatari) trebuie să depună la DGITL Sector 4 o declarația pe proprie răspundere, completată cu datele personale de identificare (nume, CNP) ale persoanelor care locuiesc la adresa respectivă. Totodată, pentru calcularea taxei aferentă fiecărui utilizator, de către organele fiscale, este necesară bifarea căsuțelor corespunzătoare veniturilor realizate”, se arată într-un răspuns oferit de reprezentanții primăriei.


    Captură din hotărârea nr. 2 din 8 ianuarie 2018
Captură din hotărârea nr. 2 din 8 ianuarie 2018

Aceste tarife (6 lei/persoană/lună, respectiv 9,6 lei/persoană/lună) sunt valabile doar dacă cetățenii achită taxa până cel târziu în data de 20 a fiecărei luni. În caz contrar, ei vor fi taxați cu 12 lei/persoană/lună, indiferent de veniturile pe care le încasează lunar. De exemplu, taxa de salubrizare aferentă lunii ianuarie 2018 trebuie achitată până cel târziu la data de 20 februarie 2018. Doar dacă se încadrează în acest termen, contribuabilii vor fi taxați cu 6 lei/9,6 lei. În cazul persoanelor fizice care locuiesc la bloc, administratorii pot colecta de la locatari datele personale și cele referitoare la veniturile încasate și, ulterior, plăti taxa de salubrizare în numele lor.

În cazul în care într-una din luni contribuabilii nu plătesc la timp taxa de salubrizare (până la data de 20 a fiecărei luni) ei vor fi taxați cu 12 lei/persoană. Însă, dacă luna următoare vor achita la timp, taxa de salubrizare va fi instituită și încasată în cuatumurile de 6 lei respectiv 9, 6 lei/lună/persoană, în conformitate cu informațiile declarate.

„Nedepunerea declarației pe proprie răspundere poate atrage după sine instituirea/plata taxei de salubrizare într-un cuantum necorespunzător/ mai mare veniturilor realizate, dar fără să depășească valoarea de 12 lei/ lună/persoană”, spun reprezentanții primăriei.

Protecție socială cu taxe mai mari

Contactați de Click! pentru a oferi o justificare în legătură cu motivele pentru care au ales un tarif diferențiat, în funcție de veniturile locuitorilor, reprezentanții Primăriei Sectorului 4 au declarat că nu e vorba de o taxare în funcție de venit:  

„Taxa de salubrizare nu are cuantum diferențiat în funcție de venit, ci un cuantum general de 9,6 lei/lună/persoană, cu aplicarea unei reduceri pentru persoanele cu venituri lunare nete mai mici de 2.000 de lei, ca măsură de protecție socială”. Însă, protecția socială nu e un argument care să stea în picioare, întrucât taxa de salubritate este mai mare decât anul trecut. În ianuarie 2017, Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat o hotărâre prin care stabilea această taxă la suma de 5,03 lei/persoană/lună, indiferent de veniturile populației.


    Captură din hotărârea nr. 9 din 31 ianuarie 2017
Captură din hotărârea nr. 9 din 31 ianuarie 2017

Singura justificare plauzibilă, neconfirmată oficial, este că primăria are nevoie de mai mulți bani la buget. Astfel s-ar justifica majorarea taxei de salubrizare și diferențierea în funcție de veniturile populației.

Hotărârea din ianuarie 2017 a venit la scurt timp după ce autoritatea locală a hotărât să renunțe la serviciile societății Rebu, ca urmare a expirării contractului. Serviciile de salubrizare și de deszăpezire au fost preluate atunci de societatea Amenajarea Domeniului Public 4 SA (ADP 4), care se ocupă și acum de ridicarea gunoiului. SC ADP 4 SA este o societate comercială înființată în baza Legii 31/1990 a societăților comerciale și are contract cu primăria pentru prestarea de servicii diverse. Deși poate oferi servicii oricărei entități juridice. ADP S4 câștigă cei mai mulți bani din contractele încheiate cu Primăria Sectorului 4. Statutul aparte, conferit de lege, îi permite societății să-și stabilească singură nivelul de salarizare a anagajaților. Vezi AICI ce salariu lunar are directorul acestei societăți! Deși am încercat să accesăm site-ul ADP S4 pentru a afla mai multe lucruri despre societate, captura foto de mai jos a fost tot ce am putut găsi în memoria Cache a Google.

simeon stalpnicul png

O licitație în desfășurare

În luna martie a anului trecut, Primăria Sectorului 4 a înaintat firmelor interesate o invitație de participare la o licitație referitoare la delegarea de gestiune pentru prestarea serviciilor privind „salubrizarea (inclusiv deszăpezirea) pe raza Sectorului 4”. Pentru patru ani de contract, autoritatea locală s-a declarat dispusă să achite între 202,85 de milioane de lei și 391,1 milioane de lei, fără TVA. Termenul-limită de depunere a ofertelor a fost 24 aprilie 2017, ora 16.00. În documentul postat pe site-ul de achiziții publice, primăria se angaja să evalueze ofertele depuse până la 19.05.2017, ora 18.00. Până la această dată, autoritatea locală nu a comunicat dacă s-au înscris suficiente societăți pentru organizarea licitației și dacă a finalizat procesul de analizare a ofertelor. Surse din cadrul primăriei ne-au spus că în orice context, cele mai mari șanse de a câștiga această licitație le are SC ADP S4.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Ben Affleck și Jennifer Garner de Ziua Recunoștinței, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image png
Prințesa Charlotte, Prințesa Diana  foto   GettyImages jpg
 google maps jpg
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
constantin mudava jpg
masa de Sărbători  foto   Shutterstock jpg
1 retele de socializare jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net