Risc major de avalanșe în Carpaţii Occidentali şi în vestul celor Meridionali. Alertă gradul 4

Cei de la ANM au anunțat, recent, risc de gradul patru de producere a avalanşelor în Carpaţii Occidentali şi în vestul celor Meridionali. Avertizarea este valabilă la altitudini de peste 1.800 de metri.

Risc major de avalanșe Foto: Shutterstock (imagine ilustrativă)
Risc major de avalanșe Foto: Shutterstock (imagine ilustrativă)

Până când este în vigoare avertizarea

Avertizarea este valabilă până miercuri, la ora 20.00. „La peste 1800m, în partea superioară a stratului de zăpadă întâlnim zăpadă recentă de grosimi considerabile, ce depăşeşte 30-35 cm în majoritatea masivelor şi local 40-50 cm în Carpaţii Occidentali şi în vestul celor Meridionali. Cantităţile de precipitaţii înregistrate la staţiile meteorologice au fost însemnate, depăşind 50 l/mp în două zile", anunţă ANM.

Ce anunță ANM 

Potrivit meteorologilor, zăpada proaspătă este depusă peste zăpada mai veche, compactată şi îngheţată. „În zonele adăpostite şi pe văi se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă şi troiene ce depăşesc pe alocuri 1-2 metri. Vântul intens a favorizat transportul zăpezii şi formarea de multiple plăci de vânt, de grosimi variabile, cu coeziune redusă faţă de straturile inferioare şi uşor friabile.

Temperaturile în creştere, pozitive ziua, mai ales din 26 decembrie, şi precipitaţiile mixte, vor favoriza topirea zăpezii nou-depuse, umezirea şi îngreunarea ei, favorizând declanşarea avalanşelor spontane de topire pe pantele suficient de înclinate, riscul declanşării fiind amplificat la suprasarcini", anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

Riscul de avalanșă va fi mare 

Potrivit specialiştilor, sub 1800 m, cantitatea de precipitaţii căzută a fost, de asemenea, însemnată, stratul de zăpadă crescând cu 20-30 cm. „Temperaturile pozitive vor favoriza umezirea zăpezii, astfel încât sunt aşteptate avalanşe de topire pe pantele suficient de înclinate, atât spontan, cât şi la suprasarcini mici. Astfel, riscul declanşării avalanşelor va fi mare (4) la peste 1800 m şi însemnat (3) sub 1800 m", a mai transmis ANM. 

Deces în urma unei avalanșe produse după ninsori abundente

La începutul acestei luni, un bărbat în vârstă de 51 de ani din Republica Cehă şi-a pierdut viaţa în Austria, după ce a declanşat o avalanșă în zona schiabilă de pe gheţarul Mölltal situat în landul Carintia, a anunţat poliţia. 

Bărbatul a fost măturat de avalanşă şi îngropat complet sub zăpadă. Martorii au reuşit să-l scoată afară, însă tentativele lor de resuscitare au fost în zadar, a indicat poliţia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
carmen harra jpg
bell pepper 569070 1280 jpg
femei celebre iubiri jpg
virbanc 1280x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net