Români, daţi statul în judecată! Taxa auto e ilegală

simeon stalpnicul png

Judecătorii le-au dat câştig de cauză miilor de români. Zilele trecute, Curtea Supremă a emis o decizie prin care instanţele din toată ţara trebuie să dea câştig de cauză şoferilor care şi-au înmatriculat maşini vechi, au achitat taxă auto şi dau statul în judecată.

În ultimii trei ani, guvernanţii au încasat aproape un miliard de euro din taxa de poluare. Acum vor fi obligaţi să dea banii înapoi.

În urmă cu o săptămână, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o decizie cu privire la taxa auto, după ce magistraţii din Iaşi şi Cluj şi chiar procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte au cerut lămuriri din cauza sentinţelor diferite date de judecători în procesele intentate statului.

Astfel, potrivit deciziei, instituţiile abilitate trebuie să înmatriculeze maşini second-hand, aduse din ţări membre UE, fără plata taxei auto prevăzută în OUG 50/2008.

El a învins statul- Sibianul Ioan Tatu e primul român care a câştigat la Curtea de Justiţie Europeană procesul împotriva statului român care i-a perceput ilegal taxa de înmatriculare

simeon stalpnicul png

„Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Termenul pentru motivare este de maximum 30 de zile. Instanţele din toată ţara trebuie să aplice hotărârea", ne-a explicat judecătorul Georgeta Barbălată, purtător de cuvânt ÎCCJ.

Avocaţii specializaţi pe taxa de poluare spun că decizia era inevitabilă. „Practic, se demonstrează încă o dată că taxa de poluare este ilegală. În mod normal, decizia trebuie respectată chiar dacă ordonanţa va fi modificată, aşa cum prevede proiectul de lege aflat acum în Parlament.Guvernul poate scăpa doar dacă înlocuieşte legea, nu dacă schimbă anumite prevederi", ne-a explicat avocatul Gheorghe Piperea.

Mai mult, decizia poate fi retroactivă. „Hotărârea este favorabilă şi pentru cei care au plătit până acum taxa. Sin­gurii care vor fi dezavantajaţi sunt românii care deja au primit un verdict negativ din partea unei instanţe", ne-a spus avocatul Marius Colţuc.

Unul dintre românii care aşteaptă de un an o veste bună este bucureşteanul Costin Andreescu, 42 de ani. „Mi-am cumpărat anul trecut un Volkswagen Golf din Germania. Am dat 5.500 de euro pe maşină, iar la înmatriculare am mai plătit încă 800 de euro. Mă bucur să aud că aş putea să-mi iau banii înapoi", ne-a mărturisit Costin.

În prezent, pro­­iectul de le­ge prin care se modifică Or­­donanţa 50 se află pe masa deputaţilor. Potrivit modificărilor, vor fi puşi la plată şi cei care cumpără o maşină gata înmatriculată în România.

Rares Prisacariu 3 Romanii au talent foto Pro TV jpg
10 dana budeanu verdict stil carmen bruma si mircea badea jpg jpeg
serban pavlu captura podcast la mijloc jpg
Demi Rose s a fotografiat într o ținută sumară jpg
Charles, William și Harry jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
cub Costin Craioveanu png
catalin florin olar jpg
image
image
image
image
image
image
case ieftine ungaria jpg
wild bear selfie Colorado  jpg
Iarna extremă a făcut victime în Afganistan jpg
Charles, William și Harry jpg
catalin florin olar jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock