Rom├ónia a pierdut soiul de ro╚Öii ┬źInim─â de bou┬╗

image
Soiul de tomate ÔÇťInim─â de BouÔÇŁ este ├«nregistrat acum ├«n Fran┼úa

S-a ales praful de legumele gustoase de odinioară! În ultimele decenii, România a pierdut mii de soiuri vechi de legume, care au fost înlocuite cu seminţe din import. Un studiu realizat de cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea Experimentală din Buzău, arată că lista cuprinde nu mai puţin de 2.647 de soiuri dispărute.

Legumicutura are ├«n grij─â cel mai mare num─âr de specii, dintre care majoritatea sunt plante anuale, cu o capacitate mic─â de p─âstrare a semin┼úei, cel mult trei ÔÇô patru ani.  

Un studiu realizat de cercet─âtorul Costel V├ón─âtoru, de la Sta┼úiunea Experimental─â Buz─âu, arat─â c─â s-au pierdut 2.647 de soiuri ┼či c─â acestea reprezint─â doar o parte din patrimoniul genetic rom├ónesc. ÔÇŁMare parte a crea┼úiilor biologice, ├«nlocuite din cultur─â ┼či neglijate, s-au pierdut pentru totdeauna. Multe soiuri se afl─â conservate ├«n b─ânci de gene din str─âin─âtate, de cele mai multe ori f─âr─â acordul statului rom├ónÔÇŁ, spune cercet─âtorul Costel V├ón─âtoru.  

image
ÔÇ×Soiurile noi le-au ├«nlocuit pe cele tradi┼úionaleÔÇŁ, spune cercet─âtorul Costel V├ón─âtoru

├Änlocuirea legumelor vechi cu soiuri din import e principala cauz─â a pierderilor masive de semin┼úe. ÔÇŁ├Än cultura plantelor e ca ┼či ├«n mod─â. Se caut─â anumite soiuri, iar cele vechi sunt uitate. C├ónd ├«┼či aminte┼čte cineva ce bune erau, de exemplu, vinetele bucure┼čtene, nu le mai g─âse┼čte, dac─â vrea s─â le cultive din nou. Gr─âdinarii mai p─âstreaz─â semin┼úele vechi dar, ├«n timp, soiurile se deterioreaz─âÔÇŁ, explic─â specialistul. 

┬źApar boli ┼či d─âun─âtori noi┬╗

Astfel, au disp─ârut aproape complet din gr─âdinile rom├ónilor tomatele Mikado, Aurora, Inim─â de Bou, Tomata de ┼óig─âne┼čti, care sunt mai gustoase ┼či mai zemoase. ÔÇŁAu venit soiuri noi ┼či au fost scoase cele tradi┼úionale din cultur─â. Ce se ├«nt├ómpl─â cu soiul Inim─â de Bou, dac─â ├«n locul lui aducem soiul Marissa, din Olanda? L-au mai p─âstrat pasiona┼úii de semin┼úe ┼či a ajuns s─â fie ├«nmatriculat ├«n Fran┼úa, iar noi l-am pierdut pentru totdeaunaÔÇŁ, arat─â Costel V├ón─âtoru.  

Mai multe soiuri de tomate rom├óne┼čti au fost descoperite la banca de gene IPK Genbank Germania. Este vorba despre soiul de tomate Konserva, soiul de tomate Bizon ┼či soiul de tomate Aurora. Alt exemplu este Ceapa Aurie de Buz─âu, care a fost g─âsit─â ├«n cultur─â la Banca de Gene din SUA. Totu┼či, au fost recuperate 50 de semin┼úe din acest soi.  

image
Ceapa Aurie de Buzău, într-o bancă de gene din SUA

Potrivit studiului realizat de V├ón─âtoru, lumea vegetal─â se afl─â ├«n pericol. Pe l├óng─â neglijen┼úa privind conservarea patrimoniului genetic, acesta este expus unui num─âr mare de factori agresivi. Industria chimic─â e nociv─â, cu produsele utilizate ├«n agricultur─â - erbicidele, fertilizan┼úii, fungicidele ┼či insecticidele. ÔÇŁDe asemenea, apar boli ┼či d─âun─âtori noi, la care nu s-au g─âsit solu┼úii eficiente. De pild─â, Tuta absoluta, molia fructelor de tomate. ├Än plus, impactul schimb─ârilor climatice e devastatorÔÇŁ, ├«ncheie cercet─âtorul buzoian.   

Click! spune

Singura unitate din Rom├ónia care are caracter de depozit este Banca de gene de la Suceava. De asemenea, la Buz─âu e ├«n curs de amenajare o unitate care se va ├«ncadra ├«n re┼úeaua de b─ânci de gene pe domenii acreditate interna┼úional, care s─â colecteze ┼či s─â depoziteze resursele autohtone. 

5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg
image png
Fulgy, fiul Vioricăi, s a certat cu vânzătoarele jpeg
plaje largite mamaia jpeg
alina ilan laufer jpeg
carmen tanase jpeg
Vladimir Putin FOTO AFP
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 1 iulie sf leontie radauti png
calendar ortodox 2021 iulie sfantul proroc ilie tesviteanul ioan popa jpeg
steve jobs iphone4 jpg
protest carburant 30 iunie 2022 (6) jpeg
William ┼či Harry
Vladimir Putin FOTO AFP