România, împărţită în două de referendumul pentru familie
Ţara e împărţită în două de Referendumul pentru familie, care a scos românii la vot sâmbătă şi care se va încheia duminică (6 și 7 octombrie). În timp ce unii susţin familia tradiţională, alţii spun că acolo unde e iubire nu e loc de discriminare. Click! a stat de vorbă, ieri, şi cu unii, şi cu ceilalţi. Cert este că, în Capitală, terasele şi parcurile au fost mult mai pline decât secţiile de votare.
Slabă prezenţa la vot, sâmbătă, când românii au fost chemaţi la Referendumul pentru familie. A fost o zi superbă de octombrie şi mulţi au preferat să iasă în parc sau să bea o cafea la terasă. Alţii şi-au văzut de treburile din fiecare sâmbătă: curăţenie, mâncare, murături sau cumpărături. Probabil s-au gândit că merg astăzi la vot. Sau poate, nu.
Click! a făcut un mic sondaj printre bucureşteni, aşa că am început cu secţiile de votare de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” unde, în jurul orei 12.30, cam „bătea vântul”. Am reuşit, totuşi, să stăm de vorbă cu câţiva oameni dispuşi să ne mărturisească cum au votat.
„Am votat „Da” pentru că e firesc ca familia să fie formată dintr-un bărbat şi o femeie, care, la rândul lor, vor naşte copii şi vor face ca totul să meargă bine”, ne-a spus Mariana Niţu, care a mers la votare alături de nepoţica ei. Cu acelaşi gând a pus ştampila pe buletinul de vot şi Carmen: „Am votat „Da”, pentru căsătoria dintre o femeie şi un bărbat. Nu am nimic cu nimeni, dar copiii nu pot rezulta decât într-un cuplu format dintr-un bărbat şi o femeie”.
În Centrul Vechi, unde la prânz terasele erau pline, lucrurile au stat cu totul altfel. Alţi oameni, alte idei. „Nu mă duc la vot, pentru că nu consider că era necesar acest referendum, acum, când ne confruntăm cu multe alte probleme şi pentru că s-a făcut o propagandă foarte urâtă pe un subiect care nu deranja pe nimeni, până acum. E o mişcare populistă, pe care, din păcate, o înghit foarte mulţi. Îmi pare rău că se provoacă asemenea situaţii în societatea noastră”, ne-a mărturisit Claudia, în vârstă de 24 de ani.
La rândul lor, Diana şi Andreea, ambele în vârstă de 23 de ani, au spus că „acest referendum este o idee absolut stupidă şi n-ar trebui să se întâmple, pentru că e oribil să discriminezi oamenii şi pentru că instigă la ură. Faptul că sunt atâţia care fac astfel de discriminări ne face să ne pierdem toată încrederea în umanitate”.
Ultima oprire a fost în Parcul Cişmigiu, unde lumea era relaxată şi prea puţin interesată de referendum. Partidele de table erau foarte intense şi zgomotoase, la fel ca şi cele de rummy. „N-avem noi timp de referendum!”, ne-au spus, râzând, nişte bărbaţi prinşi în vâltoarea jocului de table. Aşa că ne-am orientat către doi domni care se plimbau pe o alee: „Suntem plecaţi din România în Israel, din 1969, aşa că nu votăm la referendum. Nu avem nimic cu persoanele de acelaşi sex care se iubesc, e treaba lor ce fac acasă la ele. Ce ne deranjează sunt acele parade cam deşănţate”, ne-au declarat soţii Ana şi Asher Spitzer, de 86, respectiv 90 de ani.
Flash news
- Dragnea şi Băsescu, lăsaţi cu mâinile întinse în secţiile de votare. Liviu Dragnea şi Traian Băsescu au votat la aceeaşi secţie, la Liceul “Jean Monnet” din Capitală. Primul a ajuns fostul preşedinte al României, împreună cu soţia sa. A dat mâna cu membrii secţiei de votare, însă unul dintre ei a refuzat să-i întindă mâna. Tratament similar a primit şi Dragnea. În cazul lui, doi membri au refuzat să-l salute. „Le lipsesc cei 7 ani de acasă”, a comentat liderul PSD.
- Nu au lipsit incidentele. Până la ora prânzului erau deja semnalate 12 sesizări de posibile infracţiuni. În Prahova, o persoană a votat de două ori la două secţii diferite pentru că şi-a dat seama că prima dată nu a ales aşa cum şi-a dorit. În judeţul Caraş-Severin, un bărbat băut a încercat să intre în secţia de votare cu un pistol cu bile de cauciuc.
- Membrii secţiilor de votare fac glume de plictiseală. Reţelele sociale au fost pline ieri de poveşti din secţiile de votare. Laurenţiu Fufezan, citat de adevarul.ro, povesteşte cu umor că l-a rugat pe agentul de pază să nu mai permită accesul în secţie a mai mult de 4 persoane simultan. „I-au dat lacrimile. De râs!”. Tot el scria pe Facebook: „Mai ciupiţi-mă din când în când să nu aţipesc”, făcând referire la numărul mic de votanţi. În altă parte se râde copios despre relaţii, căsătorii şi religie: „Ştiţi cum au preoţii buzunarele? Până la glezne”, spune o doamnă. „Totul e să nu dea ăştia ordonanţă să venim şi luni”, adaugă altcineva.
- Prezenţă de 100% la unele secţii de votare. Nouă secţii de votare din România înregistrau sâmbătă la prânz o prezenţă la vot de 100%. Şapte din aceste secţii se află în mediul rural. La o secţie din localitatea Cadea, judeţul Bihor, au votat încă de la primele ore toţi cei 932 de oameni aflaţi pe listă şi chiar unul în plus, pe listele suplimentare.
Votul continuă și duminică
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie continuă și dumincă, de la ora 7.00 până la ora 21.00. Întrebarea adresată alegătorilor este „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. La aceasta, alegătorii pot răspunde cu „Da” sau „Nu”. Sunt aşteptaţi să voteze aproape 19 milioane de români. Referendumul validat dacă prezenţa la vot este de 30%, iar 25% dintre cei care participă votează „Da”.