România, zguduită de trei explozii puternice în doar 6 zile

7 iulie 2021
article img
Pompierii s-au luptat ore în șir cu flăcările

Trei explozii puternice la trei fabrici mari din țară în doar o săptămână! Este de domeniul fantasticului, dar în România este posibil orice. Foc la Petromidia, foc la Azomureș dar și la fabrica de BCA din Constanța. Morți, răniți, familii îndoliate și multe întrebări la care, probabil, nu va răspunde nimeni vreodată.

Petromidia, Azomureș și fabrica Celco din Constanța cad pradă flăcărilor

Vineri, 2 iulie 2021. Ora 12.15. O explozie de proporții uriașe izbucnește pe platforma Petromidia Năvodari, iar fumul gros se vede la kilometri depărtare. În următoarele ore se declanșează iadul pe pământ: populația este avertizată prin RO-ALERT să stea în casă și să închidă ferestrele, în timp ce autoritățile declanșează planul roșu de intervenție.

article img
În explozia de la Petromidia a murit un om, iar alți patru au fost grav răniți. Nu este primul incendiu care cuprinde platforma

La fața locului ajung pompieri, ambulanțe, poliție și reprezentanții companiei. Incendiul este stins după câteva ore, însă o persoană își pierde viața și alte patru suferă arsuri grave. Cauzele sunt, deocamdată necunoscute deși se știe unde a izbucnit deflagrația: la instalația de hidrofinare petrol motorină.

Sâmbătă, 3 iulie, după-amiază. Nu sau stins încă ecourile tragediei de la Petromidia căci, la câțiva zeci de kilometri distanță, în Constanța, are loc un incendiu la depozitul de aluminiu al unei fabrici de BCA. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, pompierii au fost solicitaţi să intervină la un incendiu izbucnit în zona industrială a municipiului. A fost vorba despre o magazie de aluminiu din cadrul unei fabricii de BCA Celco. 

Persoanele care au sunat la 112 au anunţat că s-au auzit trei explozii după care s-a văzut un fum alb gros.La faţa locului s-au deplasat patru maşini de stingere, un echipaj SMURD şi trei ambulanţe al Serviciului Judeţean. Din fericire, nu au fost victime, ci doar pagube materiale.

article img
În explozia produsă la Combinatul Chimic Azomureș a fost rănită o persoană

Miercuri, 7 iulie, ora 01.00. Imediat după miezul nopții, în celălalt colț al țării, locuitorii din Târgu Mureș sunt treziți din somn de o bubuitură asurzitoare. Panicați, mulți oameni s-au repezit la ferestre sau la balcoane: pe cerul nopții se vedeau flăcări. Între timp, întețind parcă panica, telefoanele au început să sune asurzitor: era trimis un mesaj RO-ALERT prin care cetățenii erau sfătuiți să stea în casă și să închisă ferestrele. Explozia și incendiul au fost localizate la Stația de Amoniac 3, pe platforma Combinatului Chimic Azomureș. În urma evenimentului, o persoană a fost rănită, dar nu au existat morți. 

Nori toxici, compuși chimici în aer, apă și pământ

Și în cazul Petromidia, și în cazul Azomureș, a existat riscul contaminării aerului și solului cu elemente chimice extrem de periculoase. Din fericire, norul toxic rezultat în urma deflagrației de la rafinărie s-a deplasat spre mare și nu a afectat populația. Din nefericire, particulele au căzut în mare. La Azomureș, este foarte posibil ca elementele chimice expulzate în aer să fi căzut pe sol. Acesta este semnalul de alarmă pe care l-a tras Silviu Gurlui, cercetător și profesor la Universitatea Al. I. Cuza din Iași. 

Trei explozii, trei incendii devastatoare, în trei zile fatidice. Focul a fost stins, dar s-au născut o mulțime de întrebări care, probabil, nu-și vor găsi răspuns prea curând. Anchetele sunt abia la început, investigațiile se vor mișca probabil greoi. În urmă nu a rămas decât miros de fum înecăcios, lacrimile unei soții îndoliate și disperarea unor familii care trăiesc drama vieții lor.

CITEȘTE ȘI: Explozie la Rafinăria Petromidia. Bărbatul dispărut a fost găsit mort