Românii ar putea plăti taxă de solidaritate. Cum vrea statul să ne ajute

Ultima actualizare:

    Mulți români sunt nevoiți să-și gestioneze cu mare grijă bugetul în perioada următoarefoto: 123RF
Mulți români sunt nevoiți să-și gestioneze cu mare grijă bugetul în perioada următoarefoto: 123RF

Un grup de cercetători ai Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române propune înfiinţarea unei taxe de solidaritate pentru toţi românii care au venituri mai mari de 3.200 de lei net lunar. Decizia i-ar viza inclusiv pe pensionari!

S-a vehiculat tăierea salariilor bugetarilor, apoi reducerea programului de lucru în acest sector, o săptămână lucrată cu o săptămână în concediu. În ideea că toți românii trebuie să suporte în mod egal efectele economice ale pandemiei. În final s-a renunțat la orice idee care a putea afecta bugetarii. Ca o compensare,Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române vine cu o propunere care-i vizează deopotrivă pe toți românii, și bugetari, și din sectorul privat. Chiar dacă cei din urmă au fost deja puternic loviți de sistarea activității de mai bine de o lună. Astfel, specialiștii propun înfiinţarea unei taxe de solidaritate pe care ar urma să o plătească toţi românii care au venituri nete mai mari de 3.200 de lei pe lună, conform adevarul.ro.În România, la nivelul anului 2019, peste 1,5 milioane de angajaţi (peste 25% din total) aveau venituri nete mai mari de 3.200 de lei, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Taxa de solidaritate ar urma să fie plătită și de pensionari

Taxa de solidaritate ar urma să fie plătită şi de pensionari, sub forma unei contribuţii de asigurări de sănătate, care ar spori astfel fondurile destinate luptei împotriva pandemiei. „Recomandăm reintroducerea plăţii contribuţiei de asigurări de sănătate de către pensionarii cu venituri (din pensie şi orice alte surse) mai mari de 3.200 lei net lunar, valoarea salariului mediu net din februarie 2020”, se arată în raportul institutului.Potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) în România mai mult de 200.000 de pensionari, exceptându-i pe cei din cadrul Armatei, Poliţiei şi alte categorii de pensii speciale precum magistraţii sau parlamentarii, au venituri lunare mai mari de 3.000 de lei (datele CNPP nu precizează câţi pensiionari au venituri cuprinse între 3.001 şi 3.200 de lei).Avantaje ale impozitului de solidaritate

• are o perioadă determinată: de la câteva luni până la un an

• este universal şi cu adevărat solidar: toţi cei cu venituri lunare nete de peste 3.200 lei plătesc, fără nicio excepţie;• evită măsurile de austeritate, economic contraproductive, de tipul tăierilor de salarii din 2010, care dezbină societatea şi incită grupuri şi categorii socio-profesionale unele împotriva altora.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net