Românii blocați în Maroc au ajuns joi seară acasă: „Am fost relaxați. Lucrurile s-au rezolvat repede”

avion romani jpeg
Românii au ajuns în țară cu o cursă specială

Românii blocați de mai multe zile în maroc, după ce țara a suspendat toate zborurile din cauza tulpinii sud africane, au fost repatriați și ai ajuns joi seară în România. Ei au aterizat pe Otopeni, cu o cursă specială Tarom, în jurul orei 19.30.

Pot răsufla ușurați! Cei 122 de cetățeni români care se aflau în Maroc, majoritatea turiști, au ajuns cu bine în țară, aseară, în jurul orei 19.30. Cursa specială Tarom decolase din Marrakesh la ora locală 15:00. Odată ce au ajuns pe Otopeni, pasagerii au fost testați anti Covid într-o zonă special amenajată și au fost trimiși acasă, în izolare, până la aflarea rezultatelor. 

În cazul în care rezultatul testului este negativ, românii vor rămâne în continuare contact cu autoritățile medicale pentru a depista orice semn al apariției eventualelor simptome. În cazul în care rezultatul este pozitiv, persoanele respective vor fi transportate la unități medicale pentru investigații și monitorizare, iar proba va fi trimisă în laboratoare specializate pentru secvențiere, în vederea stabilirii variantei de tulpină.

Odată ajunși pe pământ românesc, pasagerii au declarat că sunt relaxați, liniștiți, nu au întâmpinat probleme și nici nu s-au speriat când au auzit că sunt blocați în Maroc. Știau că vor fi aduși de urgență în țară. Ei s-au declarat mulțumiți de intervenția autorităților. „Am început să cercetăm, mai erau câteva zboruri care se confirmau de pe o zi pe alta. Am fost relaxați știind că vom avea o soluție să ieșim de acolo. Lucrurile s-au rezolvat foarte repede”, a declarat pentru Știrile ProTv o femeie.  „Doamna de la Ambasadă a făcut un grup de WhatsApp cu toți cetățenii români, unde ne-a pus la dispoziție toate comunicările, cum vom proceda și de către cine vom fi luați din aeroport.”

Cine s-a aflat la bordul aeronavei Tarom 

Zborul a fost organizat la inițiativa Guvernului României pentru repatrierea cetățenilor români, dar la bordul aeronavei s-au aflat și cetățeni străini. 

Astfel, în total au fost 184 de pasageri: 122 de cetățeni români și 62 cetățeni europeni (4 cetățeni bulgari, 15 cetățeni croați, 2 cetățeni greci, 22 cetățeni polonezi, 12 cetățeni ungari, 2 cetățeni lituanieni, 4 cetățeni sloveni și un cetățean austriac).

ReprezentanțiI Ambasadei României le-au oferit oamenilor apă și mâncare

MAE precizează că reprezentanții Ambasadei României la Rabat și consulul onorific al României la Marrakesh s-au deplasat la aeroportul din Marrakesh pentru a pune la dispoziția cetățenilor români alimente și apă și pentru a-i sprijini în realizarea tuturor formalităților specifice în vederea îmbarcării pe cursa TAROM.

MAE anunțase miercuri că 127 de români au cerut ajutor pentru a fi repatriați din Maroc, în condițiile în care aproape toate zborurile din această țară au fost suspendate de teama Omicron, noua variantă a coronavirusului SARS-CoV2. 

MAE a colaborat pentru această operațiune de repatriere cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Ministerului Transporturilor, după ce în prealabil a fost emisă o hotărâre CNSU pentru organizarea acestui zbor special.

image png
sarah anamaria prodan jpg
giselle si tom brady
cub anamaria prodan png
Amber Heard FOTO EPA-EFE
Soldati rusi in regiunea Herson FOTO Profimedia
elena udrea adrian alexandrov jpeg
claudia patrascanu copii png
bohdan krotevici
Spitalul de Copii Galaţi FOTO Adevărul
image
image
image
image
Kate Middleton (3) jpg
pxclimateaction 4168906 1920 jpg
elena udrea adrian alexandrov jpeg
police gb15dc8736 1920 jpg
Muzeul Vaticanului jpg
Lebăda a fost salvată în cele din urmă jpg